Samba (2014) 71

A szenegáli bevándorló Samba (Omar Sy) Franciaországban egy hotel mosogatófiújaként dolgozik, megtakarított pénzét pedig családjának küldi haza. Amikor egy állásinterjún elutasítják, felmerül a veszélye, hogy kiutasítják az országból. A félénk bevándorlási hivatalbeli alkalmazott, Alice… [tovább]

francia · angol

Képek 1

Szereposztás

Omar SySamba Cissé
Charlotte GainsbourgAlice
Tahar RahimWalid dit Wilson
Youngar FallLamouna
Isaka SawadogoJonas Karanoto
Izia HigelinManu
Hélene VincentMarcelle
Christiane MilletMadeleine
Liya KebedeGracieuse

Kedvencelte 9

Várólistára tette 59


Kiemelt értékelések

Lexy

Nagyon életszerű és hihető volt az egész film, nekem végig lekötötte a figyelmemet. Kellően adagolta a humort és a drámát, így egy nagyon érdekes filmet kaptam.
Bár Charlotte Gainsbourg először kicsit furcsának tűnt, rá kellett jönnöm, hogy igencsak illik hozzá ez a szerep. A „brazil” srácot is nagyon bírtam, még a rengeteg viszontagság ellenére is meg tudta őrizni a pozitivitását. Az ablaktisztításos jelenet fergeteges volt. :)
Szeretem a drámákat, amelyek ennyire közel állnak a valósághoz, így ez is nagyon tetszett. Erősen ajánlom mindenkinek!

Mr_White 

Furcsa film ez, mert van benne kellő humor, mégis kellő mélységben tudja ábrázolni a franciaországi illegális bevándorlók problémáit. Szinte tökéletesen el van találva az egyensúly a két véglet között, ezért is szerethető ez a film. Az egyik pillanatban nevetünk, a másikban meg rádöbbenünk ezeknek az embereknek a kiszolgáltatott sorsára. Kár, hogy a vége el lett szúrva, mintha összezavarodtak volna a rendezők is ebben a kétpólusú filmben, hogyan is kéne befejezni, és ez a suta, kapkodó vég jött el.
Ajánlom e pár sort @Marla_Singer -nek.

3 hozzászólás
Mesybojsó

Omar Sy miatt kezdtem el nézni(a legtöbb emberhez hasonlóan) és imádtam. A téma aktuálisabb nem is lehetne, de végre nem vágják a képünkbe a rasszizmust. Hihetetlen, hogy milyen könnyedséggel varázsoltak humort ebbe a feszült témájú filmbe.
Charlotte Gainsbourg csodásat alakított, nem találhattak volna jobb színésznőt a szerepre.
A vége pedig hatalmas.

EsztA 

Az Életrevalók után nagyon vártam, hogy láthassam Omar Sy-t egy újabb filmben! Ismét nem csalódtam! :) Volt benne humor és volt komoly mondanivalója is. Mindenképpen ajánlom, már csak az aktualitása miatt is!

Lex

Semmi mást nem tudtam a filmről, csak hogy Omar Sy játszik benne, aki nagyon tetszett nekem az Életrevalókban. A film eleje talán pont ezért elég lassan indult be számomra, mert nem érdekelt a témája. Egyáltalán semmi kötődést nem éreztem, és tényleg bántam, hogy nem néztem jobban utána a történetnek. De egy ponton valahogy megváltozott a hozzáállásom, és elkezdett tetszeni. A karakterek egyre szimpatikusabbak lettek, a cselekmény is szépen kikerekedett, és így utólag visszatekintve rá azt kell mondanom, hogy egy nagyon jó film a Samba. És most látom, hogy ugyanazok rendezték ezt is, mint az Életrevalókat, ami látszik is rajta, mert többször is ugyanaz a hangulat kapott el a nézése közben, és időnként még annak a zenéjét is vártam, hogy felcsendüljön. A színészek is remek választások voltak, nagyon bírtam Charlotte Gainsbourg-ot és Tahar Rahim-ot is, és természetesen Omar Sy is tetszett. És klassz volt a film vége is. Csak jobban örültem volna egy ütős záróképnek, ahelyett, amit kaptunk.

kedaiyun

Jókat hallottam a filmről, ajánlották is, és nekem is tetszett ez a film. Egyrészt bemutatja a menekültek, bevándorlók helyzetét, másrészt romantikus film. Utólag úgy érzem, inkább az utóbbi a hangsúlyosabb a történet folyamán. Nem igazán vígjáték, de azért vannak benne vicces jelenetek. Például az, amikor a bevándorlási hivatalban az ügyintézők küzdenek az ügyfelekkel, az ügyfelek pedig csak magyaráznak. Néhány pillanat a filmből számomra is ismerősnek tűnt…
Érdekes volt Samba és a nagybátyja kapcsolata is, ahogy a nagybácsi próbált tanácsokat adni neki, hogy hogyan tudna beleilleszkedni a társadalomba, hogyan nézzen ki úgy Samba, mint egy átlagember, és ez az egyik jelenetben meg is valósul, de főszereplőnk mintha nem lenne igazán önmaga. Az is tetszett, hogy nemcsak a pozitív, hanem a negatív oldalt is megmutatták a filmben (pl. a hamis személyi igazolványok vásárlása egy ilyen jelenet volt).
A romantikus szál is érdekesen alakult. A „tartsunk távolságot” elvét nem igazán tudta betartani Alice, de a tanácsadó Manu sem eszerint cselekedett. Walid, a „brazil” bevándorló figurája vissza-visszatért a film során, és ő is jópofa volt számomra.
A vége egy kicsit furcsára sikeredett, de összességében tetszett. Átjött a francia hangulat, érezhető volt az is, hogy ez európai film.

rodicaindia 

Omar Sy mindent meger, miatta minden film nezheto. :)

Osli75 

Kicsit lassan indul be a történet, de egyébként nem csalódtam a filmben. Van benne humor, dráma, kis akció… Szerethetők a figurák és a happy end sem marad el.

Estheer

Eddig soha nem éreztem,hogy egy filmre 10*-ot kéne adnom,de ez megérdemelné!
Imádtam. Úgy ahogy volt. Régóta fogtam ki ennyire jó filmet. Hihetetlenül beszippantott és lekötött a történet,a színészek, a poénok…minden!
Ez volt a 2. film amiben Omar Sy-t láttam a filmvásznon és el kell ismernem,hogy borzasztóan jó színész.
De mégis. Ha ennyire szerettem és azt írtam megérdemelné a 10-et,miért adtam csak 9*-ot? Sajnos bármennyire imádtam és bármennyire ez volt a legjobb film amit a közelmúltban láttam,nem tudnék egyetlen egy filmre sem 10 kerek csillagot adni. Mindig hiányozni fog számomra valami a filmekből. Talán a rövid történet. Talán,hogy 2-3 órája van egy filmnek kibontakoznia. Ezenkívűl kedvenc lett. Nagyon,nagyon imádom.

Little_Monster 

Omar Sy olyan karakteres színész, hogy nem tudom elképzelni, hogy valaha is rossz legyen egy filmben. A szerepei és alakításai mindig kicsit hasonlítanak egymásra, de én ezt nem bántom. Annak ellenére, hogy nem láttam A nimfomániást, nehéz volt Charlotte Gainsbourggel kapcsolatban elvonatkoztatnom, és nem azt várni tőle, mikor ugrik rá Sambára. A történet nagyon aktuális, és ezért nagyon sajnálom, hogy nagyobb nyilvánossághoz nem jutott el. Életszerű a témafelvetés, és jó a megközelítés. Nekem a végén hiányérzetem maradt, többet vártam és maradtak bennem feloldatlan kérdések. Kedvenc nem lesz, de filmélménynek jó volt.


Népszerű idézetek

Pandalin

Samba: Mondja, a nagybátyám nem küldött semmi mást?
Alice: De igen, két macaront.
Samba: És hova tette?
Alice: Attól tartok megettem.
Samba: Mind a kettőt?
Alice: Igen, egyszerre.

Pandalin

– Hazavihetlek én, ha szeretnéd.
– Oké, hol áll a kocsid?
– Sehol, de a karomban elvihetlek, abból kettő is van.


Hasonló filmek címkék alapján