Rocky V. (Rocky V.) (1990) 61

104' · amerikai · dráma 12

Nagyon nehezen épül fel Rocky legutolsó küzdelméből, ahol végül legyőzte a szovjetek sztárját, a brutális Dragót. Még alig épül fel, amikor új kihívója akad, Rocky viszont szeretne végleg visszavonulni. Ám amikor kiderül, hogy könyvelője teljesen kisemmizte, nincs más választása, újra fel kell… [tovább]

Szereposztás

Sylvester StalloneRocky Balboa
Talia ShireAdrian
Burt YoungPaulie
Sage StalloneRocky fia
Burgess MeredithMickey
Tommy MorrisonTommy
Richard GantGeorge W. Duke
Tony BurtonDuke
Hirdetés

Kedvencelte 9

Várólistára tette 16


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

A védelmembe kell vennem ezt a filmet.
Az ezt övező általános utálat, ami sajnos még magára Rockyra (Stallone-ra) is átterjedt, szerintem méltatlan, és inkább annak tudható be, hogy Rockyt itt esendőnek, mondhatni, „vesztesként” mutatják be. Holott minden, csak nem az. Itt mutatja csak meg igazából, milyen nemes lélek. A méltóság, amellyel azt viseli, hogy többet nem bokszolhat, és amikor kiderül, elveszítették mindenüket, nem dobja ki Paulie-t, akinek részben a hibája, hanem megbocsát neki, és emelt fővel megy vissza a régi környékre, noha tele van fájdalommal, csalódással, szégyennel.

Igen, a Rocky V. sokban hasonlít az első Rockyhoz, hiszen a rendezője is ugyanaz. A régi, lepusztult szegénynegyed, a szmog, a kosz, a bűz ugyanaz, sőt, sokkal rosszabb olyasvalakinek megélnie, aki egyszer már megtapasztalta a legjobbat. Amíg szegény az ember, nincs összehasonlítási alapja. Rockynak és legfőképpen fiának, aki egy csodás villában, gazdagságban és csillogásban nőtt fel, a valóság ijesztőbb és kegyetlenebb, mint másnak.

Amit nehezen bocsátanak meg a Rocky-rajongók, az ez a visszaesés. Hiszen már megszokták, hogy hősük gazdag és sikeres. Most pedig kvázi vesztett. Nem igaz. Rocky nem attól Rocky, hogy pénze van. Ráadásul veretlenül vonult vissza, világbajnokként, tehát a sikert, a győzelmet sem vették el tőle, mint annak idején Clubber Lang esetében.

A filmnek van két csúcspontja, ami számomra nagyon sokat jelent, és a legszebb Rocky-pillanatok között tartok számon. Az egyik, amikor Rocky Mickey régi edzőtermében visszaemlékszik egy közös pillanatukra, amikor Mickey nekiadja Rocky Marciano mandzsettagomb-nyakláncát, és elmondja, hogy ő, Mickey mindig vigyázni fog Rockyra. Aztán Rocky hangosan kimondja: te voltál az angyal. Én mindig megkönnyezem ezt a jelenetet.
https://www.youtube.com/watch…

A másik nagyszerű pillanat, amikor Rocky nem tudja tovább tűrtőztetni mérhetetlen csalódottságát Adrian előtt, és kifakad az utcán. Ez a veszekedés, majd az ezt követő csodálatosan szép kibékülés hasonlít a Rocky III. tengerparti jelenetéhez, ott is a nagyszerű Talia Shire uralja a jelenetet, megmutatva, hogy Adrian, amilyen kedves, gyöngéd teremtés, olyan hihetetlen erő feszül benne, amellyel nem csak megérti férjét, de képes ellensúlyozni annak lelki és fizikai erejét is.
https://www.youtube.com/watch…

Úgyhogy a Rocky V. többek között e jelenetek miatt is különleges és nagyon jó, de ha továbbmegyünk, akkor a tény, hogy Rocky fiát Stallone igazi fia játssza, aki sajnos azóta elhunyt, akkor egyfajta sajátos nosztalgia hatja át ezt a filmet, ami a veszteségekre emlékeztet bennünket.

Annyira szeretem Stallone-t és az általa teremtett karaktert, hogy könnyedén meg tudom bocsátani a gyenge Tommy Gunn-figurát, és hogy a végén utcai bunyóvá silányították a korábbi részek magasztos bokszmeccseit. Hát igen, lehetett volna ezt másképp, máshogy. Például Rocky a ringben is kiállhatott volna Tommy ellen. Ilyen egyszerű. De nem így történt, és ez már filmtörténelem.

A film záróképsora is nagyon közel áll a szívemhez: Rocky és fia versenyt futnak a Philadelphiai Szépművészeti Múzeumhoz vezető lépcsőkön, ahol egykoron Rocky Balboa edzett, egyedül a világ és Apollo Creed ellen. Apollo azóta meghalt, de Rockynak van egy fia, aki továbbviheti az ő értékeit.
És meg kell mondjam, nagyon szeretem Elton John The Measure of a Man című dalát, ami a végefőcím alatt szól.
https://www.youtube.com/watch…

Talán a Rocky V. különbözik a többi Rocky-filmtől, de ettől még ez is teljes joggal beletartozik a kánonba, ami minden idők egyik legemlékezetesebb átlagemberéről szól, aki dacolva minden akadállyal, a semmiből a csúcsra küzdötte magát, és akinek a boksz csupán eszközéül szolgált, amellyel megmutatta önmagának és a világnak, hogy „nem csak egy suttyó a környékről”.

Miként Stallone megfogalmazta: azért szeretjük ennyire Rockyt, mert közülünk valónak érezzük. Úgy érezzük, ha ő képes rá, mi is képesek vagyunk. Talán így van, és képesek vagyunk, lehetünk, talán nem. Mindenesetre nekem Rocky reményt ad, és erőt a küzdésre. Mert az élet egyetlen, véget nem érő bokszmérkőzés, és ha kiütnek, fel kell állnunk. Mindig.

„Nem az számít, milyen keményen ütsz, hanem hogy milyen keményen üthetnek meg téged. Hogy mennyit bírsz ki, és te csak mész tovább előre.” – Rocky (Rocky Balboa)

1 hozzászólás
haboskakao

Nem volt ez olyan rossz, mint ahogyan azt sokan mondják. Tény, hogy én is másra számítottam, de ennek a filmnek is megvannak a jó mozzanatai. Ez is csak azt mutatja, hogy Rocky is csak ember. Vannak hibái, de lehet vele azonosulni, olyan, mint mi… és akkor is megmaradt embernek, mikor szinte semmije sem volt, és azt hiszem, ez a legfontosabb.

agi89

Rocky <3 <3 <3

A filmsorozatban összességében a legkevésbé kedvelt részem. De közben mégis szeretem.
Olyan se veled, se nélküled a viszonyom hozzá.

Kogoro 

Sokáig ez volt a Rocky-sorozat záró filmje, de szerencsére végül nem így lett. Rocky visszakerül a régi környékére, a régi edzőtermébe. A film tele van nosztalgikus elemekkel, ám ezek nem igazán váltak a javára. Rockyból edző lesz, felkarol egy fiatal srácot, aki azonban végül hátat fordít neki. Elmarad a szokásos küzdelem is a film végéről: Rocky most csak az utcán küzd meg ellenfelével.


Folytatása

Összehasonlítás

Rocky


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján