Rocky (Rocky I.) (1976) 268

Rocky Balboa
119' · amerikai · dráma, sportfilm 12

4 díj · 17 jelölés

Rocky Balboa Philadelphia külvárosában, az olasz szegénynegyedben él. Az egyetlen kitörési pont számára a boksz: ha elég kitartása van a küzdelemhez és jól fel tudja használni tehetségét és erejét, igazi nagy bokszoló válhat belőle, profi világbajnok, aki milliókat keres! Edzője, Mickey akkor… [tovább]

angol
angol

Képek 21

Szereposztás

Sylvester StalloneRocky Balboa
Talia ShireAdrian
Burt YoungPaulie
Carl WeathersApollo Creed
Burgess MeredithMickey
Thayer DavidJergens
Joe SpinellGazzo
Jimmy GambinaMike
Tony BurtonDuke, Apollo edzője
Frank Stalloneidőmérő

További szereplők

Kedvencelte 45

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

Szeszj 

Már nagyon régóta megakartam nézni, igazából még soha nem láttam egyben a filmet, részleteket rengetege de nekem valahogy ez kimaradt. Pedig aztán apukám nagy rajongja az Rocky kultúrának, majdnem minden évben megnézi. De ami késik nem múlik, itt volt az ideje hogy megnézem és szerintem fantasztikus mű. Annyira szépen van kidolgozva a szerelmi szál, maga a box, a küzdés, akarás. Adrian és Rocky kapcsolata egyszerű de mégis olyan természetes és hangulatos.
Maga ez edzés pedig nagyon tetszett, persze ezt már láttam nem egyszer.
Stallone pedig remek volt.
Igazából egy lenyűgöző történet, a kitartásról, az akaratról. Érdemes látni! :))
https://www.youtube.com/watch…

NaNa_88 

Kicsit lehet szégyen, hogy most láttam életemben először, de nem bánom. Most értem meg a filmre. Szerettem, sírok, hagyjatok. :D

Filmdoki

Küzdeni a mindennapokban, hogy bizonyíts. Ne csak a társadalomnak, hanem magadnak is. Az élet viszont pofonokat ad, amelyek sokszor a földre küldenek, és te felállsz. Még egy menet! És még egy! Az utolsó gongig ki akarok tartani, hogy bizonyítsam: Vagyok valaki!
Rocky története erről szól. Modern mese ez, mely a boksz nyelvén mesél az élet keserűségeiről és szépségeiről. Olykor naiv és kissé bumfordi, akár a címszereplő, szíve viszont hatalmas, és követendő példaként állhat mindenki előtt. Amerikának pedig kellett is ez a figura a ’70-es évek kiábrándult hangulatában.
John G. Avildsen mozija 45 év elteltével is kellően emberi és szerethető. Szerethető, mivel a hollywoodi vonásai ellenére kellően földhözragadt. Hősei nem tökéletes figurák, nem világmegváltó hősök, mégis mindannyian képviselnek valami erényt. A philadelphiai gettó lecsúszott, kitörni akaró, de arra adott esetben képtelen figurái ők – kivéve Apollót –, akik annyi erénnyel rendelkeznek, mint hibával.
A film katarzisa is emiatt üt mind a mai napig. A cselekmény egy érzelmi hullámvasút, mely hol megnevettet (Rocky udvarlása Adriennek), hol gyomrosokat ad (Rocky kifakadása Mickey felé, majd kettejük megbékülése). A bő két órás játékidő alatt élő, lélegző figurákat kapunk, akikért tudunk szorítani. Adrien olyan nő, akit szerintem sok férfitársam szeretne maga mellett tudni: kedves, szerető, és igazi támasz. Paulie, a sok jellembeli hibával rendelkező fickó, aki ennek ellenére barátként támogatja Rockyt. Mickey, a kőszívű, durva öreg, aki minden keménysége ellenére érző szívű. Apollo, az elsőre felfuvalkodott hólyagnak tűnő profi, akiről kiderül, hogy igazi sportember, aki tiszta szívéből hódol a boksznak. És ott van persze a főhős, Rocky. Rocky, aki teng-leng a világban, sokszor maga is bizonytalan abban, hogy mire is hivatott. Végül azonban célt kap az életében. A boksz csak egy ugródeszka, de számára nem a hírnév felé, hanem élete rendezéséhez.
A drámai vonal mellett a kissé feltupírozott sportszál is igényes, nem mellesleg a film legkatartikusabb pillanatát is ennek köszönhetjük. Rocky elszánt küzdelme láttán a néző nem csoda, ha a karfát szorongatja. Mikor Apollo jobb horga miatt a főhős a padlóra kerül, majd igyekszik feltápászkodni, abban minden benne van. Mickey hiába inti: „Maradj lent!”, ő nem adja fel. Megfogadta, hogy az utolsó gongig kitart. Ez az elszántság, ez az erő az, melyre olykor nekünk is szükség van az életben. Apollo maga sem hisz a szemének (Weathers tekintete zseniális). A pillanat katartikusságát már csak fokozza Bill Conti csodálatos zenéje. És végül Rockynak sikerül. Kitart. És győz. Nem a boksz ringben, de az élet ringjében. Bizonyított magának, és végre megtalálta a boldogságot.
A Rocky örökérvényű klasszikus, mely teljesen jogosan nyert Oscart a legjobb film kategóriájában. Csupaszív mozi, mely generációkat képes nem csak szórakoztatni, de tanítani.

1 hozzászólás
Popovicsp87 

Klasszikus sportfilm, amelyben a nem túl eszes Rocky esélyt kap a bajnok, Apollo Creed ellen.
Nagyon hangulatos alkotás, mára minden téren klasszikus lett. A zenéjét ezer és egy helyen felhasználták, ahogy az ikonikus jeleneteit is.

BlackWidow

Hűh, hát nem gondoltam volna, hogy ezt a filmet valaha is látni fogom.
Kíváncsi voltam rá, mert a testvérem szereti, és ha már barátomnak is kell néznie, akkor már miért ne.
De. Stallone-nak már láttam a Feláldozhatók filmjeit (már amennyire emlékszem rá), és egyszerűen kirázott a hideg a szinkron hangjától, mert annyira nem passzoltak össze szerintem.
Maga a személyisége is tök más, mint amit egy ilyen férfira rá tudnék aggatni.
Ami tetszett, hogy ilyen aranyosak voltak Adrian-nel. Annyira aranyos volt vele Rocky, mintha egy kisfiú lett volna. Mármint Ő és nem Adrian.
A két órás filmből kb fél- 3/4 óra foglalkozik magával a sporttal, a felkészüléssel, a meccsel. A többiben inkább csak a sztori bontakozik ki.
Nem volt rossz film… De, nekem annyira nem tetszett. Van még több rész is, talán egyszer azokat is meg fogjuk nézni.

2 hozzászólás
unknown

Sylvester Stallone ezzel a filmmel lett sikeres, amin nem is kell csodálkozni, hiszen megérdemelte.
A történetet nemcsak a box kerítette körbe, kaptak helyet más dolgok is.
Sőt, nem is pont a box volt benne a középpont, hiszen a legtöbb idő nem ezzel töltődött el, hanem a szerelemmel, barátsággal.
A zene az, ami igazán eredeti. Nagyon sokan ismerik. Motivációnak tényleg jó.
Na, meg az a „Rocky-s” stílus is odarakott. A járás, az ütés, a labdázás… :D

agi89

Az egyik legelső film amire emlékszem. (4-5 éves lehettem?)

Azóta az egyik legkedvesebb filmem és filmsorozatom.

Hihetetlenül sokszor megnéztem az elmúlt 20 évben a Rocky sorozatot. És még nagyon sokszor meg is fogom. :)

1 hozzászólás
piciszusz 

Barátom kedvenc filmje. Én szerintem most láttam először végig. Hát nekem ez az egy mondatban hat „youknow” nem jött be. Most vagy tényleg ilyen ostoba a Stallone vagy nagyon jól játszotta a szerepét.

1 hozzászólás
Kogoro 

Eddig még láttam a Rocky-filmeket, csak részleteket. Azt hittem, hogy végig a bokszról fog szólni, de tévedtem. Tetszik a történet, hogy Rocky életútját is nyomon követhetjük. A film zenéje pedig egyből az egyik kedvencem lett.

(Nem tudtam, Adrian honnan ismerős, aztán rájöttem, hogy ő Connie Corleone A Keresztapában. :D )

AnnaAnn

Nem vagyok Rocky film rajongó, és talán ezért nem tudom megadni az összes csillagot. Nem lett kedvencem a film, viszont szerintem mindenki számára nézhető film, sőt még motiváló is lehet. Maga Rocky karaktere egy kitartó, rendes srác. Adriannal valahogy teljesen különbözőek, mégis úgy éreztem, hogy összeillenek. Talán többet vártam a filmtől, mert ez mégis csak a Rocky… de egy kellemes délutánt azért adott.


Népszerű idézetek

Panna

Miért akarsz bokszolni?
Mert énekelni nem tudok.

Christinewinchester 

Adrian: It's Thanksgiving.
Rocky: Yeah, to you it's Thanksgiving. To me it's Thursday.

Christinewinchester 

Apollo: Apollo Creed versus the Italian Stallion. Sounds like a damn monster movie.

Christinewinchester 

Rocky: I been comin' here for six years, and for six years ya been stickin' it to me, an' I wanna know how come!
Mickey: Ya don't wanna know!
Rocky: I wanna know how come!
Mickey: Ya wanna know?
Rocky: I WANNA KNOW HOW!
Mickey: OK, I'm gonna tell ya! You had the talent to become a good fighter, but instead of that, you become a legbreaker to some cheap, second rate loanshark!
Rocky: It's a living.
Mickey: IT'S A WASTE OF LIFE!

Christinewinchester 

Mickey: Your nose is broken.
Rocky: How does it look?
Mickey: Ah, it's an improvement.

Christinewinchester 

Apollo Creed: Stay in school and use your brain. Be a doctor, be a lawyer, carry a leather briefcase. Forget about sports as a profession. Sports make ya grunt and smell. See, be a thinker, not a stinker.

Christinewinchester 

Apollo: Ain't gonna be no rematch!
Rocky: Don't want one!

Christinewinchester 

Rocky: You stop this fight, I'll kill ya'!

Christinewinchester 

Rocky: I think we make a real sharp couple of coconuts – I'm dumb, you're shy, whaddaya think, huh?


Népszerű triviák

Sakara 

Mivel nagyon kevés pénz állt rendelkezésre a film elkészítésére, sok jelenetet az utcán vettek fel, nem statisztákkal, hanem valódi emberekkel, akik nem igazán tudták, hogy mi történik. Az egyik jelenetben, amikor Stallone az utcán fut egy narancsot dob neki az egyik árus, ami nem volt betervezve az eredeti alkotásban.

Kapcsolódó filmek: Rocky (1976)

Rocky (1976)

Kapcsolódó művészek: Sylvester Stallone


Folytatása

Összehasonlítás

Rocky


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján