Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018) 19

96' · magyar · dráma, thriller 12

Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj… [tovább]

magyar

Szereposztás

Mácsai Pál
Schell Judit
Polgár Csaba
Kardos Róbert
Rezes Judit
Herr Szilvia
Csúcs Olivia
Vajda Kristóf
Rácz Dávid
Lénárt Judit
Hirdetés

Kedvencelte 2

Várólistára tette 234


Kiemelt értékelések

molymacska

Ezt a filmet véletlenül találtam itt snitten, majd elmeséltem páromnak, és annyit vitatkoztunk a fülszövegen, hogy azt mondta: megnézzük. És így is tettük. Egy nagyon mély benyomást tevő film volt számomra.
Először is vegyük alapul a címet: Remélem, hogy legközelebb sikerül meghalnod :) Ez a cím rengeteg mindent elárul számunkra: hogy fontos kérdés a cyberbulling, hogy egy tinédzser élete a digitális korszakban ha lehet még nehezebb, és sokkal erősebb ingerek vannak arra, hogy öngyilkosságot kövessenek el, és azt is, hogy mennyire szépen tudják mondani, hogy halj meg. Emberek azt tudják (akár mindennaposan) leírni a másiknak, hogy nem akarják, hogy éljen. Ez borzalmas! És még annyira félelmetes is, hiszen ilyenkor az emberek reakciói is szélsőségesek lesznek. Érdekes a címben a smiley is, hiszen nem csak azt fejezi ki, hogy egy digitális környezetből lévő szöveget ragadtak ki, de azt is, hogy valaki ez mosolyogva (vagy mosoly mögé "cukin megjegyezve") teszi ezt mind meg. Valahogy számomra a halál és ez a mosolygós smiley teljes ellentétben áll egymással, és borzalmas csak rágondolni is, hogy bárki tényleg leírná ezt a mondatot.
A történet érdekes volt a maga nemében: nem csak a digitális kultúra veszélyeire hívja fel a figyelmet, hanem az emberek törékenységére is. Én, botor ember, azt hittem, Eszter lesz a főszereplő, de valahogy a történések közben (és a film második felében bekövetkező csavar következtében) egyáltalán nem úgy gondolnám, hogy ő bármiben is a fő. Inkább egy lány, aki véletlenül ilyen helyzetbe került.
Persze azért neki is szerepe és felelőssége van a dolgokban, hiszen a film első felében lévő webcamszexbe ő is belemegy (ez még nem spoiler annyira sztem) de érezhető volt benne, hogy csak játéknak tekinti (főleg mikor túl messzire megy a másik fél) és csak lengeti a bugyiját, az egy tökéletes pillanat erre, és utána lévő: én nem akarom érzés is kifejtődik. Eszernél borzasztóan gyorsan halad a másik nemmel, mind a webkamerás oldalról, mind Benivel, és ez egyrészről a tinédzserkornak is köszönhető, másrészről pedig a digitális kornak is. Mégis olyan rossz érzés volt ez a kutyafuttában lévő kapcsolat (ha nincs helye az ismerkedésnek, olyan hamar véget ér egy "kapcsolat")
Érdekesek a felnőttek szerepe a történetben: a szülők, akármennyire is felteszik a kérdést, tudunk e segíteni? és akármennyire is látszik, gáz van, azért tinédzser legyen a talpán, aki egy ilyen szülőnek elmondja, hogy „bocs anya, gáz van, ez történt, segítsél” Mert ezek a szülők alkalmatlanok voltak a segítség adására, sőt, sokszor úgy éreztem, befogadni a problémát se tudták volna.
Emellett az is észrevehető benne, hogy a szülők nem érzik át a másik fél (gyerekek) érzéseit: például mikor az anyukával reggeliznek, azt mondja: tegyék el a telefont, de ő az első csörgésre már rohant, hiszen éppen aktuális bikája megírhatta neki, hogy mennyire megdugná. Miközben ezt a gyerekeknél nem tűri el. Ember: legyél már következetes! Legalább az asztalnál (mellett) ne az aktuális bikára gondolj!
Érdekes az is, hogy a másik család akit megismerünk egy picit előrébb tart szülői oldalon, hiszen odaköltözik a férfi. Nem tudom, hogy az a nő mit gondolt, mikor csak úgy, első (vagy szinte első) találkozásra odacipeli a csávót, de ez gusztustalan, és remélem, hogy a családokban ilyen nem fordul elő (sajnos de, mert merítkezni kellett valamiből de…). Ebbe azt hiszem, van beleszólása a gyereknek is, és a költözés előtt azért érdemes ismerkedni is. Az pedig, hogy férfiúnk mindenképpen mindenbe bele akar szólni, az pedig felháborító volt. (én tuti elköltöztem volna)
Persze a tanárok se jobbak: Csaba bá'-nak már kivan a férfiassága a feleségével, aki nem tudja, hogyan legyen anya (jah, erre egy londoni költözés kell, tényleg) míg a többi tanárnak nincs létjogosultsága tanárnak lenni. Az egyik kedvenc jelenetem, amikor a mindenféle képeket küldözgetik egymásnak, de amikor valaki szól érte, akkor az hallgasson el, mert nem lehet lenyomni a tananyagot az órán. (itt kell megjegyezem, hogy bár hasonló elemű dolgok voltak az én tinikoromban is, de… nem ennyire elvadult dolgok. Valahogy azok a képek sokkal durvábbak voltak, és kicsit úgy éreztem utána, hogy a másik nemnek már nem lesz semmilyen meglepetés egy aktusban. Főleg egy érzelem nélküli aktusban)
Az animekultúra is érdekesen jelent meg, főleg mert ez borítja be a háttért (nyako-sensei-es párna *-* Chis táska *-* ) és jó érzés volt ezt látni kicsit, de valahogy ez is picit furcsán sült el. A három animés lányon látszott, hogy a rendező szerint tényleg ebbe „menekülnek” (ha nem is mind a három, de a kis vékony tuti csak így tud szocializálódni) miközben ennek a kultúrának lehetnek pozitívabb kimenetelei is. Ettől függetlenül imádnivaló volt egy kicsit újra ebbe beleélni magam (am tudja vki, kinek öltöztek be? ez valszeg vmi új anime lesz, mert én nem emlékszem rá :D )
Érdekes témákat boncolgatott a film: cyberbulling, (digitális) szexualitás, és visszaélés, és hogy miért ne tegyél ki bikinis fotót magadról (mert arra fogják verni a srácok. Tényleg) Még rengeteg rétege van a filmnek, ami spoilermentesen nehezen tudnék elmondani, de emlékezetes mindenképpen.
Ezt a filmet minden szülőnek, és gyereknek, fitalanak és idősnek, digitális technikát használónak, és még (már) nem használónak látnia kell. Egy bizonyíték lenne arra, hogy a technikával vigyázni kell!

3 hozzászólás
Nikkincs

A 13 okom volt után azt gondoltam, hogy nem fog megviselni. Hát de. Kemény. Nagyon valós problémák. Nagyon fontos film – gyereknek, tanárnak, szülőknek, nem szülőknek.

chibizso

Az RLSM az őszi mozi kínálat egy kellemes meglepetése, sőt, nálam felkerült az utóbbi évek kedvenc magyar filmjei közé is. Az elejétől a végéig hiteles, kiemelten fontos témát hoz közel mindenkihez, ezenfelül pedig nagyon fordulatos, bőven kínál izgalmat a nézőnek. Sok rossz dolog nem mondható rá, talán csak annyi, hogy itt-ott kicsit mintha veszteni lendületéből a történet, és kicsit megmosolyogni való volt az amatőr anime-utánzat a filmben, de utóbbit fogjuk a kis költségvetésre (a Magyar Filmalap ugyanis nem támogatta Schwechtje filmjét). Az RLSM 9/10-es filmélmény, ajánlom mindenkinek.

Bővebben:
https://anti-gane.blogspot.com/2018/09/remelem-legkozel…

Dóra_Hajmási

Valós és igazi oldalát mutatja meg a film egy olyan jelengségnek, amely mindig is jelen volt és jelen is lesz az életünkben. Talán formájában alakul át majd.
Lassan építkezik a film és hirtelen zuhan rád a feszültség. A vége jó ahogy van, bár SPOILER! várod a megoldást és a megnyugvást.
Ez egy olyan moziélmény amire annak érdemes befizetnie, akit érdekel a cyberbullying szakmai szemmel. Bár szülőknek, akik tinédzsert nevelnek, is jó szívvel ajánlom.

Fummie

Minden középiskolásnak kötelezővé tenném ezt a filmet.

BeL1eVe

Remekül felépített, igen súlyos üzenettel, kiváló színészekkel, totál hétköznapinak ható karakterekkel bíró darab, aminél vártam azért egy ütős lezárást, de így is piszok erős magyar film. Herr Szilviának meg minél több szerepet!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján