Pom Poko – A tanukik birodalma (1994) 77

Heisei-era Raccoon Dog War Ponpoko · Heisei tanuki gassen ponpoko
119' · japán · animációs, dráma, vígjáték, fantasy, anime 0

Japánban sok legenda él a nyestkutyákról. Ebben a történetben görbe tükröt tartanak az emberiség romlott életmódjáról, önzéséről. A Pom Poko kor előtt a nagy építkezések felemésztik az erdőket. A tanukik (nyestkutyák) a megmaradt területek feletti uralomért egy utolsó, mindent eldöntő háborúra… [tovább]

japán · japán, angol

Szereposztás

Nonomura MakotoShoukichi (hang)
Izumiya ShigeruGonta (hang)
Miki NoriheiSeizaemon (hang)
Kiyokawa NijikoOroku (hang)
Murata TakehiroBunta (hang)
Furukawa AkiraRyutaro (hang)
Yanagiya KosanOsho (hang)
Katou OsamuHayashi (hang)
Kamiya AkiraTamasaburo (hang)
Yamashita YorieKoharu (hang)

További szereplők

Pom Poko – A tanukik birodalma (1994)
Forgatókönyvíró

Gyártó
Studio Ghibli

Kedvencelte 12

Várólistára tette 58


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Valamiért azt feltételeztem, hogy ami Ghibli, az automatikusan tetszeni is fog. Nos, most bebizonyosodott, hogy ez nem feltétlenül van így. A léha életet élő, hatalmas herezacskókkal rendelkező, nem egyszer irritáló tanukik, az alakváltás nagy mesterei kihalás közeli állapotba kerültek az emberek miatt. Egyrészt, köszönhetően a narrációnak és a képkockáknak, erőteljesen dokumentumfilm szaga van a történetnek, ami, lássuk be, nem a legizgalmasabb dolog. Mondanám, hogy a gyerekeknek szól, amolyan példameseként arról, hogy védjük a természetet és figyeljünk a benne élő állatokra, viszont a végkifejlet miatt nem feltétlenül ajánlanám kicsiknek. Nekem tényleg nagyon iskola-ízű volt.

Számomra túl pesszimista és hosszú volt, majd' két órán keresztül váltakozott a meseszerű tanuki-kaland és az adathordozó dokumentáció. Ráadásul igazából nem nagyon történt semmi, leszámítva pár szórakoztató alakváltogatós trükköt, némi romantikus szálat és rengeteg hatalmas herezacskót.

Honey_Fly 

A rajzfilm valóságos eseményeken alapul. Abban biztosan, ami Tokyo terjeszkedését és az erdő pusztítását illeti. Az 1960-as években valóban kiirtottak egy 14 km hosszú és 3 km széles erdőt azért, hogy durván 340e embert telepítsenek a helyére. Nem nehéz elképzelni, hogy ez milyen hatással bírt az ott élő állatokra. Erről szól ez a rajzfilm a varázslatos tanukik, vagyis a nyestkutyák szemszögéből. 1994-es alkotás, ennek megfelelő a grafika. Nem fantasztikusan látványos, nem az a szemetgyönyörködtető fajta. Az egyetlen ámuldozós rész a lidérc/démon/szellem felvonulás volt. Az viszont tényleg nagyon szép. Benne van a legtöbb tipikus japán démon megjelenítés. Mivel nem a látvány viszi a hátán a filmet, a történetnek kellene. Amitől sajnos nem voltam elájulva. Tetszett, de indokolatlanul hosszú a két óra. Az események folyton egymást ismétlik és a tanukik sem túl szimpik, nincs olyan karakter akit megkedveltem volna. A végére keserédes mosoly jutott. Talán tényleg ilyen az élet.

Röfipingvin

Mindamellett, hogy rettenetesen abszurd volt, és a 90%-át leginkább csak a felnőttek értik, még rétestészta is volt. A gyerekek eléggé unták, én meg csak fogtam a fejemet bizonyos jeleneteknél. Ez nem lett a szívemcsücske, még akkor sem, ha egyébként maga a mondandója fontos és valós.

Kiskakukk 

Jópofa, de semmi extra. Azért az állatok kiszorulása a területről nagyon szomorú volt és a befejezés is. Viszont a csöcsös (kétmellű) nyestkutya nőstényeket meg a herezacskóval repülést nem tudtam hova tenni. :D

GentleRain 

A film szerintem nagyon jó, nekem borzasztóan tetszett. Jó kis görbetükör, hogy mi emberek mit is teszünk a természettel. És igenis, van története, csak nincs szájba rágva a mondanivaló. Ez nem egy Disney-mese, ahol élesen látszik a jó-rossz közötti különbség.

Lex 

Kiakadtam. Egy pöttyet. Nem is tudom, mit gondoltam, mikor várólistáztam a filmet. Nyilván azt, hogy Ghibli, szóval látni kell…

A tanukikról, az őket körüllengő legendákról megvallom, halvány fogalmam sem volt. Mielőtt bárki is megnézi a mesét, annak ajánlom, hogy nézzen előbb utána a dolgoknak. Akkor talán nem fogja sokkhatásként érni, spoiler

Amúgy a mese véleményem szerint unalmas. Nyúlik, mint a rétes tészta, pedig egyébként érdekes lenne maga a történet, meg fontos és tanulságos is, de egyszerűen be lehet rajta aludni. Fárasztó az állandó szervezkedésük, meg az a tetves narrátor, aki állandóan belepofáz. A karakterektől sem dobtam hátast. Volt a piros ruhás nő, meg a kék mellényes fiú, meg a piros mellényes, meg a fiatal tanuki és… Feltűnt ugye, hogy nem tudok neveket? Egyszerűen nem maradtak meg.

Abszolúte időpocsékolás volt. Sajnos.

annna

És nekem komolyan engedték megnézni 10 évesen ezt a filmet… :DDDDD Idén újranéztem, hát dőltem a röhögéstől, mekkora beteg mese már ez! :D De imádtam, szóval nem panaszkodom. :D

cashews

Nagyon szerettem.
Hosszú? Az!
Jó téma, vicces, elgondolkodtató, szomorú. Jó a narráció. Tetszik, ahogy a tanukik megoldották vagy mégsem?! Vagy, amikor elmennek a bölcsekhez és ott felejtik magukat… az irtó cuki, esendő.
Szeretem ezt a képi vagy mondavilágot.
Na a herezacskókon, azon kicsit kibuktam….

Amrita

Őszintén szólva ezt mi félbehagytuk. Nyomába se ér Totoronak vagy Arriettynek, se képi világ, se a történet.

Hiranneth

Azt hiszem, tényleg ez volt az eddigi „legérdekesebb” filmem ettől a stúdiótól. Nem mondanám rossznak abból a szempontból, hogy egy olyan témára szeretné felhívni a figyelmet, ami fontos, még napjainkban is. És az, hogy ehhez a régi „meséket” szellemalakaokat és isteneket is beleveszi, még szórakoztató is. De valami miatt, még sem áll össze az egész.
Ha mindenféleképpen kedvenc alakot kellene választani, talán Shoukichi lenne az.


Hasonló filmek címkék alapján