Peremvidék (2016–) 13

Bordertown · Sorjonen
59' · finn · sorozat, krimi, dráma 16
3 évad · 31 rész

Kari Sorjonen a helsinki rendőrség nyomozója megcsömörlik, ezért az agydaganatból felépült feleségével és kamasz lányával a határ menti kisvárosba, Lappeenrantaba költözik. Itt munkát kap a helyi rendőrségénél, majd fura esetek után kezd el nyomozni a városban, ami az átlagnál jobb memóriáját is… [tovább]

finn · angol

Képek 10

Szereposztás

Ville VirtanenKari Sorjonen
Matleena KuusniemiPauliina Sorjonen
Anu SinisaloLeena Jaakkola
Kristiina HalttuTaina Henttunen
Ilkka VilliNiko Uusitalo
Lenita SusiKatia Jaakkola
Olivia AinaliJanina Sorjonen
Janne VirtanenRobert Degerman
Elias StrömElias Salonen

Kedvencelte 4

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Ez a sorozat közel sem hibátlan. Sőt, több dolgot is fel tudnék sorolni, ami logikátlan, illesztéshiányos, rendezési hiba, színészi teljesítmény hiánya. És akkor is elkapott és behúzott magának az első évad, de olyannyira, hogy ha egy részt megnéztem (két-háromrészes etapokra van tagolva) és a másodikban derül ki, hogy mi történik, akkor is megnéztem, ha elkéstem valahonnan. (Pedig órát lehetne hozzám állítani). Ha nagyon meg kell magyaráznom, akkor talán egyfelől a finn nyelv. Muszáj odafigyelni a feliratra, hogy mindent érts. Ahhoz, hogy mindent érteni akarj, az pedig a sorozat számlájára írandó, poztív előjellel. Tele van drámával. Nem csöpögős, nem könnyed, inkább jó súlyos és csendes, lappangó történésekkel. Mintha langyos, de posványos vízbe merülnél, húz le a lábadra aggatott vasgolyó, jó mélyre. De aztán mindig utánadnyúl egy kéz, pont mikor megfulladnál. Pontosan így érzem magam a nézése közben: érzem, hogy telítődöm, az idegeimet borzolja, szinte feltépkedi a határaimon barázdált sebeket, aztán kapsz egy… megoldást, amit elsőre nem is értesz. Némi pihenés és agymunka után aztán végül összeáll a kép. Az első évad végén azt tudom mondani, hogy alig várom, hogy nekilássak a másodiknak, amit ugyanilyen gyorsan ki fogok végezni és ezt a tényt már előre sajnálom: ebből muszáj volna minden nap kapni egy dózist.
Nehezen emészthető, igazi rétegsorozat. Elvont, mély, és homályos, néhol döbbenetes és érzéketlen, más alkalmakkor pedig a végletekig érzelmes, gyomorgörcsig izgalmas, de nem úgy, mint a rendhagyó krimiken. Ez amolyan zsigeri aggódás, amit a nézése közben érzek.. Igen, nem félelem, inkább aggodalom.
Furcsa.
A szereplőiről néhány szót: a főszereplő férfi alakítása hihetetlenül megkapó. Megoldja, de kábé az első tíz perc után, hogy megszeresd. Egy kis kakukktojás az emberek világában, egy intro zseni, halk és megfontolt hangú, 200-as IQ-val. Ehhez mérten elvont, rétegeiben szemléli a világot, látja a kezdetét és a végét, te meg úgysem tudsz vele lépést tartani. Lenyűgöző karakter, legnyűgöző színész. Tízpontos, imádom!
A hölgyekkel szemben nem vagyok elfogult… A feleség játéka néhol steril, az érzelmeit elég nehezen mutatja ki és tolja át, megszorul valahol gyomortájékon nála, ezért nekem nem elég hiteles. A főnökasszonynak pedig, nemcsak a karaktere idegesít halálra, de az arcjátékát is leginább nem nézném… Hála az égnek nem számottevő. spoiler.
A hibái ellenére nagyon különleges csemege, és hála az égnek igazi európai alkotás: öröm a szemnek, öröm a fülnek, fáj a szívnek és megható a lélek számára.

Hirvi

Kari Sorjonen a finn Sherlock Holmes. Nekem nagyon tetszett az egyedi stílusa, nem olyan szélsőséges, mint a BBC sorozat SH karakteré, de pont ezért könnyebb is vele azonosulni. Szerintem nagyon jó a családi rész, ahogy a problémák ellenére dolgozik a házasságán a férj és a feleség, ellentétben az amerikai-típusú detektívvel, aki vagy elvált, vagy éppen megcsalja a feleségét. Számomra sokkal természetesebb, elfogadhatóbb, emberibb karakter Kari Sorjonen, mint más hasonszőrű sorozatok nyomozói. A sorozat maga izgalmas, van egy-két karakter, akik számomra igazán tenyérbemászóak. spoiler Alapvetően szimpatikus, hogy kellően hétköznapiak a hősök, egyik sem tökéletes, egyik sem szélsőséges. Mondjuk, hogy egy Lappeenranta szintű városban ennyi izgalom történjen, az kevésbé valószínű (lévén Finnországban az átlagosnál jobb a közbiztonság), de ettől még élvezhető a sorozat.

Remake

10/7 lett a vége. Három szereplő került közel hozzám, Sorjonen, Niko és Lena. A szőke nőket végül meg tudtam különböztetni (rengeteg volt még utána is benne), de sajnos minden nő komor, hideg és rideg a sorozatban, a barnák is. Közben rájöttem, hogy Sorjonen kire emlékeztet, Barnás Ferenc íróra. Van olyan kép, ahol pontosan úgy néz, ahogy az írót is láttam már nézni. Na, ez egy érdekesség volt. Amúgy jó volt a sorozat, kicsit vártam már, hogy végezzek vele, kinéztem már egy másikat.


Hasonló filmek címkék alapján