Péntek 13 (Péntek 13. I.) (1980) 106

Friday the 13th
95' · amerikai · horror 18

A Crystal Lake tábort már 20 éve nem használja senki, mert egykor egy szörnyű gyilkosság-sorozatot követtek el itt. A helyiek úgy gondolják, hogy az átok még mindig ott lebeg a Crystal Lake felett. Egy vállalkozó kedvű pár azonban mit sem törődve a múlttal újra megnyitja a tábor kapuit. Az… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Betsy PalmerMrs. Pamela Voorhees
Adrienne KingAlice
Jeannine TaylorMarcie
Robbi MorganAnnie
Kevin BaconJack
Harry CrosbyBill
Laurie BartramBrenda
Mark NelsonNed
Willie AdamsBarry
Debra S. HayesClaudette

További szereplők

Kedvencelte 8

Várólistára tette 33


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Végre nekiálltam ezt is megnézni, még sosem láttam, de… Nem volt rossz, de annyira jó sem, inkább idegesítő. Hiába egy klasszikus horrorfilm, nekem egyáltalán nem jött be, pedig a 2009es verzióját imádom, de ez itt szánalmas. Látszott rajta, hogy színjáték az egész, az ütések, a gyilkos, mind mind kamu. De a hiszti annyira idegesítő, és a rikácsolás, pfff… spoiler Hüle szereplők, a sztori felépítése pedig jó lenne, de a vérengzős, kaszabolós, verekedős jelenetek kamu, pedig annak izgalmasnak kéne lennie, egy horrorfilmben, amiben egy sorozatgyilkos kaszabol, minimum ez elvárás lenne egy ilyen filmtől.

Blissenobiarella 

Korábban nem bírtam ezt a filmet végignézni, ugyanazon okból, amiért most is végigszenvedtem. Ez a film borzasztóan unalmas… egy 95 perces filmben hosszúú, hosszú percek mennek el pl. keféléssel (ami a kisebbik baj, bár indokolatlanul hosszú a jelenet) meg teafőzéssel, (amibe megjegyzem, két púpozott evőkanál cukrot rakott a csaj) és totál értelmetlen párbeszédekkel.
Az a baj, hogy ami jó a filmben, még az is rossz. Tetszik, hogy a szereplőkre nem fektetnek nagy hangsúlyt, semmi személyiség vagy ilyesmi, hagyjuk már. A fiúk szépfiúk és nagyjából ennyi, a lányok közül meg van egy rajzos, egy semmilyen meg a film csöcsike-felelőse, mert az mindig kell az ilyen filmeknél. Nagyjából ennyi. Viszont talán emiatt marad el az extázis akkor is, amikor sorra lemészárolják őket, mert nem tudom kellőképp utálni őket. Még csak nem is elég hülyék hozzá. (bár a szőke csajnak vannak esélyes jelenetei)
Na mindegy, hát ez is megvolt, remélem, hogy a sorozat további részei nem okoznak majd ilyen csalódást.
Bár most eléggé lehúztam, de egyébként vegyük figyelembe, hogy klasszikus (bár ez nem garantál semmit). A Halloween-t is szidtam az elején, aztán egészen megkedveltem. Házibulikra végigröhögni kitűnő választás.

2 hozzászólás
Liza 

Nekem ez most nagyon bejött, mondjuk inkább definiálnám thrillernek, mint horrornak. Az akkori divatnak megfelelően picit lassú, de jó volt nézni a főszereplők ökörködését :D Olyan igazi fiatalok, akiket még sajnálni is tudtam időnként. Furcsa azonban, hogy itt a halálok nem voltak kifejezetten durvák, de mégis hatásosak voltak. Abszolút lekökött tehát, a „csavar” is meglepett, kíváncsian (de félve) várom a folytatást :D

Pistee66 

Péntek 13. Kultikus hentelős horrorfilm a régmúltból. Gyerekkoromban láttam és nem sokra emlékeztem belőle. Újra nézve megállapítottam, hogy egy kicsit vérszegény a film, és ezt nem a szereplők kiontott vörös testnedveire és egyéb testrészeire gondolok, bár manapság ez is durvább, hanem a film többi elemére. Egyszerű történet, egyszerű karakterek, lassan kibontakozó cselekmény (annak ellenére, hogy rövid a film). Persze tudom, hogy ez nem egy komoly dráma, amelyben fantasztikus alakításokra van szükség, de itt jellemzően nagyon amatőrök a szereplők. Kevin Bacon sem lóg ki.
Annyira pedig nem olyan nagyon rossz ez a film, de sajnos meglátszik rajta az alacsony költségvetés és az egyszerű koncepció. Lassan indul kicsit túl unalmasan, de a vége sokkal érdekesebb, és a befejezése is elfogadható volt. A film szereplői fiatal fiúk és lányok, akik csak azért vannak, hogy a gyilkosnak legyen alapanyaga a tevékenységéhez. Aki ismeri a sorozat gyilkosát és esetleg nem látta az első részt annak meglepetés lehet a gyilkos személye.
A filmben szereplő gyilkos indítékait még el is fogadhatom, csak nem értem. Igen tudom, hogy örült, de akkor is!

Evione 

Sikerült végre ezt a klasszikusnak számító filmet is bepótolnom. Hát, őszintén szólva nem egy nagy szám, és én ezt nem annak tudom be, hogy régebbi filmről beszélünk, hanem annak, hogy egyszerűen rosszul van megcsinálva. Egyrészt látszik, hogy a készítők nem nagyon tudták mivel lehetne kitölteni a gyilkosságok közötti részeket, így pl. láthatunk olyan örökbecsű jeleneteket, ahol az egyik nő kávét főz, de ilyen real time-ban, vagy hogy kalapálják a szegélylécet meg ilyenek. Ami már csak azért is gáz, mert azért másfél órát ne legyen már kihívás megtölteni egy kis tartalommal. És én tényleg nem vártam nagy dolgokat, csak pl. egy kis karakterépítést, hogy jobban megismerhessük a szereplőket, akikért őszintén szólva nehéz úgy izgulni, hogy még a nevüket sem tudod, mert annyira jellegtelen mindenki, hogy nincs mihez kötni őket. Összesen két srác nevét jegyeztem meg, az egyik az Jack, de csak azért mert ismerősnek tűnt a színész és közben megnéztem, hogy a fiatal Kevin Bacon az, valamint Ned, de rá is csak azért emlékszem, mert az egyik jelenetben háromszor is elkiáltották a nevét.
Arról egyébként meg nem is beszélve, hogy technikailag is el van kicsit cseszve, mert az úgynevezett akciódúsabb jelenetek sincsenek feszesre vágva, egy beállításból nézhetjük végig az összes hentelést.
Szóval összességében nem volt jó, untam és alig vártam, hogy vége legyen. Számomra kérdéses, hogy miért övezi ekkora kultusz ezt a filmet…

KillerCat 

Kötelező darab,a franchise bevezető része. Ma már közel sem üt akkorát,mint gyerekkoromban,de neki köszönhetjük Jason Voorhees alakját,aki klasszikus slasher ikon lett.

sipiarpi 

Nem szeretem a horror filmeket. Pontosabban az ilyen típusúakat. Nem tudom komolyan venni, és nem is ijesztő.

Negative_Singularity

Annak idején ez nagyon üthetett, és igazából most sem mondhatni róla, hogy rossz, vagy unalmas volt. (Attól eltekintve, hogy a karakterek olyan ostobák voltak, hogy az már fájt.) A gyilkos személyére, ahogy indíttatására sem volt tippem, és bevallom, nagyon tetszettek a miértek és hogyanok. Kíváncsi leszek, hogy mit tudnak még kihozni ebből.
Igen, sajnos hiába kultfilm, nekem mindeddig kimaradt… Freddy párti vagyok.

AnnaAnn

Klasszikus tinihorror, táborozás, régi titok, őrült gyilkos. Egyik kedven rémalakom Jason, de ugyebár itt még nem tűnik fel. Az édesanyja se semmi Betsy Palmer alakításában. A színészek többsége nem hagy mély nyomot az emberben, talán csak Kevin Bacont öröm ilyen fiatalon látni. A film 80-as évekbeli horrornak kiváló.

Rebane 

Nagyon rég láttam ezt a filmet, arra emlékeztem, hogy nem jött be, de most mégis újranéztem, ha már holnap péntek 13-a lesz :) Meg kell, hogy mondja, rosszabbra emlékeztem. Horrorhoz képest elég vontatott, de vannak benne jó jelenetek, még akkor is, ha kiszámítható.
A karakterek nem szimpik, legjobb esetben is semlegesek, tényleg problémát okoz, hogy aggódjunk értük.
A szőke csajszi és Jason mamájának a vívódása már-már komikus, azon agyaltam, hogy ezt a nőt nem igaz, hogy nem lehet agyonverni! :D De a kis csajt sem értem, hogy elégedhet meg azzal, hogy leüti… Én biztos péppé vertem volna a fejét…
Nekem a Halloweennál jobban tetszett!


Népszerű idézetek

Blissenobiarella 

– Maga egy valódi amerikai.
– Mert valódi amerikai vagyok. Hülye kölyök.

Pandalin

-Ezt mikor rajzoltad?
-Tegnap este.
-Tényleg így nézek ki?
-Tegnap este így néztél ki.

Pandalin

-Mindig is gyerekekkel akartam foglalkozni. Utálom ha csemetéknek hívják őket az olyan mintha kis fák lennének.

Pandalin

-Ha fagylalt lehetnél milyen ízű lennél?
-Tiramisu


Folytatása

Összehasonlítás

Péntek 13.


Hasonló filmek címkék alapján