Napfény (2007) 124

2057, a Nap haldoklik. Már nem képes biztosítani azt az energiát és fényt, amire az emberiségnek szüksége van. A Föld utolsó reménysége az Ikarosz 2 nevű űrhajó. A küldetés során a nyolcfős legénységnek nukleáris eszközt kell a Napba juttatnia, a robbanás talán új életre kelti. Miután megszakad… [tovább]

Szereposztás

Cillian MurphyRobert Capa
Michelle YeohCorazon
Troy GarityHarvey
Rose ByrneCassie
Sanada HiroyukiKaneda
Benedict WongTrey
Chris EvansMace
Cliff CurtisSearle
Mark StrongPinbacker
Hirdetés

Kedvencelte 19

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

Little_Monster 

Micsoda kezdés, mennyi potenciál, és milyen sokáig elhittem, hogy ez nagyon jó lesz. Aztán jött az Ikarosz 1 és a lejtő. Miért nem lehet antagonista nélkül filmet csinálni? És miért kell egy egyébként tökéletes filmet öncélú művészi képsorokkal és elvont isteni többletjelentéssel elrontani? A vége nekem abszolút csalódás, túlzás volt, sokkal kevesebb is tudott volna működni. A film tempója nagyon jó volt, jó arányban voltak a látványos akció jelenetek és ami igazán megfogott az az emberi oldala volt. Remek kérdésekkel foglalkoztak, minden döntésnek súlya volt, és elgondolkoztató volt, hogy mi a helyes döntés, van-e egyáltalán. A film érzelmi szálon nagyon erős volt, de a vége miatt csalódott vagyok.

Atomsk

Mennyi potenciál… milyen remek, művészi, lélektani sci-fi-dráma / thriller lehetett volna… erre beb***nak egy főgonoszt, mint valami rossz videojátékban.

2 hozzászólás
Stone 

Amennyire utálom a szánsájn hónapokat, annyira szeretem ezt a filmet…

1 hozzászólás
BeL1eVe

Mindenképpen érdekes alapsztorival és gondolatokkal bíró sci-fi kaland Danny Boyle-tól. Az elszigetelt hangulat fantasztikusan jól működik, a gyönyörű képi világgal, John Murphy lehengerlő zenéivel, és a színészekre se lehet panasz.
Ami miatt mégsem tört fel egy baromi jó szintnél tovább nálam, azok a karakterek kissé következetlen döntései és az utolsó 20-30 percre behozott koncepcióváltás. A nagyon szépen haladó tudományos, túlélős vonal kimondottan lekötött, aztán jött egy totálisan indokolatlan spoiler műfajváltás. Ráadásul ezek a jelenetek helyenként elég követhetetlenül lettek megvágva spoiler. De mindenesetre így is egy nagyon érdekfeszítő, izgalmas utazás lett számomra, aminek a befejezése azért még jócskán dobott az élményen.

U.i.: Azóta újranéztem és tulajdonképpen annyira profin működik a film nagy egésze, ami a tudományos, túlélős szegmensre koncentrál, hogy végső soron megérdemli, hogy egy csillaggal többet adjak neki. Elvégre a másik, beleerőltetettnek érződő szakasz sem rossz csak kilóg az összképet nézve.

Emerson 

A zenéje kimagaslóan jó volt. És akkor a végén még jött az I Am Kloot Avenue of Hope-ja, szóval a hallójárataim viháncoltak a gyönyörtől. De…
A világmegmentős filmeknél mindig kényes téma a hogyan. Persze nem tudományosan alátámasztott magyarázatot akarok, amit földi halandó meg sem értene, de spoiler
A „fordulaton” meg se lepődtem, mert még mindig fortyogtam az elején lévő bakin. spoiler
Összességében csalódás volt, de a zene miatt megbocsátok mindent.

NannyOgg 

(Chris Evans kísért engem. Esküszöm, nem direkt néztem meg két nap egymás után két olyan filmet, amiben benne van, ezt speciel Danny Boyle miatt választottam.)
A film eleje akár egy igényesebb tömegscifi is lehetne, úgyhogy egész sokáig azon gondolkoztam közben, vajon ez a Cillian Murphy most akkor nagyon helyes, vagy nagyon nem. (Továbbra is passz.) Aztán ahogy haladtunk a közepe felé, egyre jobban kezdett a film érdekelni, és ezt a roppant kardinális kérdést el is felejtettem. Igazán jó cucc kerekedett az egészből, nem túl pörgős, de nem is hiányzik, hogy pörögjön, igazából még kevesebb akcióval is beértem volna, úgy tetszett a lélektani vonal. Még Amerika kapitánynak is adok létjogosultságot, bár egy passzív-agresszív gyíkarc, de erkölcsileg rendben van. spoiler
Mondjuk a film vége erősen WTF-pozitív, kicsit Kocka, kicsit 2001: Űrodüsszeia érzésem volt. De Danny Boyle nem Hollywood. Danny Boyle jól nyomja.

Pandalin

A film legnagyobb tanulsága (mint általában), hogy sose térj el az eredeti küldetéstől.
Amindenit ettől aztán napszúrást kap az ember, főleg ha nyáron 40fokban nézi. :) Nagyon látványos volt, már-már bánom, hogy nem moziban láttam (bár oda kellett volna napszemüveg az fix). A látvány mellett pedig érdekes és elgondolkodtató. A tudományos részekhez nem értek, erről nem is vitatkoznék, plusz ez túl tesz minden tudományos magyarázaton. Ez sokkal inkább az emberi érzelmekről szól. Mekkora a teher ezen a csapatot, hiszen a Föld megmentése a cél, és ehhez el kell repülniük a naphoz, ráadásul előttük az egyik csapat már kudarcot vallott és senki nem tudja miért. Ez már önmagában kikészítheti az embert, és még csak ezután jönnek az igazán nagy döntések. Változtassanak-e az eredeti útvonalon, hogy rájöhessenek mi történt az Ikarosz I-el? Elfogadható-e, hogy minden ember hibázhat egy ilyen komoly küldetésen, ahol nem csak pár ember, hanem egész emberiség léte forog kockán? Dönthetünk-e mások élete felett, azért, hogy egy bolygó népét mentsük? Eldönthetjük-e, hogy ki a fontosabb tagja a csapatnak és kit lehet feláldozni?
Sok-sok kérdés, amire mindenki a saját értékrendje szerint válaszolhat. A filmben történtekkel lehet egyetérteni és lehet ítélkezni is.
Tanulságos, látványos, szerintem érdemes megnézni.

Shinzo 

Jó kis film, annak ellenére, hogy semmi újat sem mutatott. Mégis, volt egyfajta izgalmas atmoszférája, remek zenei betétekkel és kiváló szereplőgárdával, ami miatt azt mondanám, megérte végignézni. Egyedül a végével nem voltam elégedett, szerintem kicsit összecsapták, meg az elmosódott jelenetekkel sem voltam kibékülve. Értem én, hogy miért kellett, de a kivitelezés ezen a téren hagyott némi kívánnivalót maga után. Összességében, tetszett, sci-fi rajongóknak maximálisan ajánlom :)

Titcsi

Nekem nagyon tetszett. Én alapból szeretem az ilyen típusú filmeket, minden jöhet, ami a világűrben játszódik.
Persze úgy indul, mint egy szokásos ilyen film mi szerint meg kell menteni a Földet, és az emberiséget, de aztán a közepe felé, más is történik, ami még érdekesebbé teszi. Végig izgultam a szereplőkért és azért, hogy teljesítik-e a küldetést, annak ellenére, hogy az ilyen típusú filmeknek általában ugyanaz a vége, de nekem mégis szomorú is volt, ahogy zárult. :(

Ascyra 

Véleményem szerint az előttem szólók midegyikének igaza van. Én annyit fűznék hozzá, amolyan indokként, hogy miért is került a kedvenceim közé ez a film:
Az az atmoszféra, az a hangulat, az a finom gyomortáji szorongás a film kezdetétől egészen a végéig, az a mélyen ülő megmagyarázhatatlan de nagyon zavaró érzet, a hangok, a látvány, a színészek arcai és tehetségük egy-egy apró villanásban megmutatkozó valója… Ez a film tökéletes filmnek. Engem a sztori nem is érdekelt. (az már csak plusz, hogy imádom a hasonló filmeket). Akárhányszor újranézném!


Népszerű idézetek

csartak 

[last lines]
Capa: So if you wake up one morning and it's a particularly beautiful day, you'll know we made it. Okay, I'm signing out.

Pandalin

Searle: A sötétséggel az a helyzet – amiben lebegsz, hogy te meg a sötétség nem váltok eggyé mert a sötét az valaminek a hiánya, mint a vákum. A totális fény viszont beburkol, azzal eggyé váltok.

csartak 

Searle: Hey Capa, we're only stardust.

Pandalin

Mace: Akkor szavazzunk!
Searle: Nem, nem, azt nem. Nem játszunk demokráciát. Kik vannak itt? Űrhajósok és tudósok. A lehető legmegalapozottabb véleményt fogjuk elfogadni.
Mace: Mármint a tiédet?
Kaneda: Azét, aki tisztában van a töltet célba juttatásának minden aspektusával. A fizikusunkét.
Capa: Szar ügy….


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján