Menedék (2017) 116

The Zookeeper's Wife
124' · amerikai · dráma, történelmi, életrajzi 12

1939-ben Lengyelországban Antonina Żabińska, és a férje, Dr. Jan Żabiński vezették és gondozták a virágzó Varsói Állatkertet. Amikor hazájukat megszállják a nácik, a megdöbbent Jan és Antonina azzal szembesül, hogy ezután a Birodalom újonnan kinevezett fő zoológusának, Lutz Hecknek kötelesek… [tovább]

angol
magyar

Képek 20

Szereposztás

Jessica ChastainAntonina Zabinski
Daniel BrühlLutz Heck
Michael McElhattonJerzyk
Iddo GoldbergMaurycy Fraenkel
Johan HeldenberghJan Zabinski
Shira HaasUrszula
Efrat DorMagda Gross
Timothy RadfordFiatal Ryszard Zabinski
Val MalokuIdős Ryszard Zabinski
Martha IssováRegina Kenigswein

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 230


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Súlyos film, amit csak részletekben tudtam megnézni. Már az eleje is tele van megrázó képsorokkal, legalábbis azok számára, akik szeretik az állatokat. De ahogy haladunk előre a történetben, hangsúlyosabbak lesznek az emberi sorsok, amik szintén hatnak a lélekre. Hátránya talán, hogy elég hosszú és bár nincs bajom Balsai Mónival, mint színésszel, nekem nagyon vinnyogós lett a szinkron. De Jessicának sem ez élete szerepe, szerintem. Persze ez nagyon egyéni probléma. Kicsit jobban árnyalhatták volna a karaktereket. A film szépségét és egyben szomorúságát fokozza, hogy igaz történet alapján készült. Jól tettem, hogy megnéztem, de eléggé megviselt.

Solo_Mayer 

Atyaég, de gyönyörű volt! És végtelenül szomorú… Ez a film duplán megviselt, soha nem fogom ép ésszel felérni, hogy történhettek meg azok a borzalmak, amiket a nácik elkövettek a világ ellen. Minden háború iszonyatos dráma emberi és állati szempontból egyaránt, és még inkább az lenne, ha nem születnének olyan hősök, mint a Zabinski házaspár.
Nem tudom, mennyire hasonlított természetében az igazira, de a kedvencem Antonina volt, aki félénk, szerény és látszólag (!) erőtlen karakter, valójában a legerősebb jellem a történetben, Jessica Chastain kiválóan hozza ezt a figurát, tízcsillagos alakítás. Tetszett nagyon, hogy Jannal együtt nem egy Csodanőt meg egy Supermant kapunk, hanem igazi embereket minden esendőségükkel, akik néha nem tudják, mit kellene tenniük, bizonytalanok, félnek, féltékenykednek, kiabálnak, egyszóval nagyon is emberiek. Jó volt így.
Kedvencek a békés állatos momentumok, egy ilyen lakóhelyen én is boldog lennék (nem abban a korszakban persze), és még most is a sírás kerülget, ahogy a sorsukra gondolok, azokra a szörnyű jelenetekre. Szerencse, hogy nem mutattak meg mindent, így is sok volt állatimádó lelkemnek. Megszakadt értük a szívem, amikor spoiler De mindenképp hozott újat a háborús filmpalettára az, hogy a helyszín, a háttér az állatkert volt, ezt nagyon díjaztam.
Kicsi hiányosságot éreztem Lutz karakterében, pár dolgot nem úgy reagált le, mint azt egy német tiszttől elvártam volna, igazából nem tudtam eldönteni, hogy ez a forgatókönyv hibája-e, vagy spoiler.
Ám ezek csak apróságok, nem vonnak le a tíz csillagból egyet sem, végtére is ez egy film. Egy csodálatos film.

Sister 

Az előzetese miatt kaptam fel rá a fejem. Egyrészt az állatkert, illetve az állatok miatt, másrészt az igaz történeten alapuló filmek még megindítóbbak, hiszen a való élet szolgáltatja a hátteret. Sokféle megközelítését láttam már a világháborús témának, mindbe rengeteg fájdalom és szörnyűség vegyül. Ez alól ez a film sem kivétel, mégis pozitív a kicsengése. Antonina és Jan csodálatos emberek, akik lehetőséget adtak számtalan zsidónak, hogy új életet kezdhessenek. Reményt adtak a reménytelenségben. Mindketten rászolgáltak arra, hogy életük még ismertebbé váljon mindenki számára. A zene meseszép, a szereplők pedig remekelnek. Érdemes megnézni, de ha lehet, legalább egy százas zsepivel felszerelkezve. :)

Little_Monster 

Végtelenül hosszú és sokkal többet képzel magáról, mint ami. Ha már női főszereplőnk van, ne adjunk már a filmnek olyan címet, hogy valakinek a felesége. Nem lehetne legalább egy kicsit a tárgyiasítástól elszakadni és nevén nevezni a főszereplőt, vagy legalább egyenrangúként kezelni a férjével? Ebből a szempontból már a magyar cím is jobb. A film egyébként túl szépen és kiretusálva mutatja be a történteket, pont annyira idealizálja, hogy közönségbarát termék legyen belőle. A játékidő ellenére szinte egyáltalán nem árnyalják a karaktereket és a kapcsolatokat se bontják ki eléggé. A forgatókönyv gyenge, már csak azért is, mert egy ennyire jó színésznő, mint Jessica Chastain se tud vele mit kezdeni. Még szerencse, hogy nem ez az első film, amit láttam tőle, mert komoly kétségeim lennének a tehetségét illetően, így csak gyorsan elfelejtem, hogy ez mennyire félresikerült.

KyKy

Nagyon kíváncsi voltam a filmre, kíváncsi voltam, mi újat tudnak még mutatni ebben a témában, és úgy gondoltam, hogy az állatkert, mint háttér tökéletes lehet a frissítésre. Az pedig, hogy igaz történeten alapult, még inkább megmozgatott. Összességében azt hiszem, végül is azt kaptam, amire számítani lehetett, egy nyomasztó, megbotránkoztató, mégis érdekes történetet. Az eredeti címe miatt azt hittem, hogy Antonia karaktere kicsit markánsabb, keményebb, határozottabb lesz, nekem valahogy néha elég lagymatagra sikeredett, ahogyan végül Lutz Heck is, akitől több gonoszkodást vártam volna.
Sajnos a történések miatt nem sok állatott lehetett látni, amit sajnáltam, de még így is lekötött végig a film.
Szeretem az ilyen embereket, és örülök, amiért megcsinálták ezt az alkotást a Zabinski család lenyűgöző, bátor tetteiről, méltó emléket állítva ezzel nekik. Még akkor is, ha kezd kicsit „sok” lenni a II. világháború történéseiről szóló alkotásokból.

Lunemorte 

Az állatok nagyon aranyosak voltak, főleg a fehér oroszlánok és a borz. Úgy az egész családot nem értettem, én nem kockáztatnám a gyerekeim életét más emberek életéért. A vége is túl boldog lett, túl kiszámítható volt a történet, de egyszer meg lehet nézni.

Mr_Catharsis91 

Bőven verte a giccs határait, ahogyan azt kellett, klasszikus egyszer-nézős film, amiben sok eredetiség nincs de még nagyon jó iparos munkának sem mondanám. Talán Brühl hozott egy színészi szintet, a többiek középszerű alakításaival szemben.

darkfenriz

Borzasztó veszteség volt a II.vh. az állatok tekintetében is. Ártatlanok sokasága pusztult el értelmetlen eszmék és világpolitikai konfrontációk miatt.
Emberségből remekül teljesít az állatkertet üzemeltető Zabinski házaspár. Azért nehezen tudom elhinni, hogy minden náci pszichopata, degenerált és szexuálisan aberrált volt. Nyilván sok volt köztük az ilyen, különben nem kerülhettek volna magas pozíciókba. Na de azért mégiscsak a győztesek írják a történelmet…
Mindenesetre kíváncsi lennék az a sok Dávid-csillag még ott van-e az Állatkertben. Krakkó után egyszer Varsót is megnézzük, ugye @Lunemorte ? :D

Lex 

Nagyon szép és megrázó film, ami tökéletesen megállja a helyét a többi a II. világháborút és a zsidóság sorsát feldolgozó film között. Nem vagyok maximálisan megelégedve vele, van azért hiányérzetem, ezért is kap csak 8 csillagot. Antonina és Jan nagyon bátor emberek voltak, és mindenképp elismerés illeti őket. Fantasztikus, amit véghez vittek. Bár minél többet gondolkodom Antonina-n, annál inkább az az érzésem, hogy nem volt elég erős és ravasz, és tulajdonképpen csoda, hogy nem buktak le. Ez elképzelhető, hogy Jessica Chastain hibája, nem tudom.


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Antonina: …senki sem tudja, hogy mennyire nehéz. Folyton rejtőzködni. Sosem tudhatod, kik az ellenségeid. Vagy kikben bízhatsz. Talán ez az oka, hogy így szeretem az állatokat. A szemükbe nézel és pontosan tudod, mi van a szívükben. Nem olyanok, mint mi.


Hasonló filmek címkék alapján