Malcolm és Marie (2021) 42

Malcolm & Marie
106' · amerikai · dráma, romantikus

A filmrendező Malcolm és a barátnője, Marie filmbemutatóról térnek haza, és miközben a film kritikai fogadtatására várnak, olyan titkok derülnek ki a kapcsolatukról, amelyek próbára teszik a szerelmüket.

angol · magyar
angol

Képek 4

Szereposztás

ZendayaMarie
John David WashingtonMalcolm

Kedvencelte 6

Várólistára tette 108


Kiemelt értékelések

Ik4r0s

A történet szerint Malcolm éppen túl van első egész estés filmjének premierjén. Párjával hazatérve azonban nem az ünneplés, hanem a kapcsolatuk hibái kerülnek a felszínre. Ez önmagában faék egyszerűségűnek tűnik, de a két színész képes arra, hogy egy rendkívül feszes drámát alkosson belőle. Pont ezért a filmben nem is a cselekményen, hanem egyértelműen a karaktereken és a párbeszédeken van a hangsúly. Ebben pedig Levinson rendkívül erős, mert szereplőink olyan komoly dolgokat vágnak egymás fejének, hogy kábé az első fél óra után szünetet kellett tartanom. Annyira tömény és sokszor nehéz a film, hogy egyáltalán nem baj, ha a néző megállítja, mivel kell egy kis idő, hogy feldolgozzuk a hallottakat.

És pontosan ez, ami a Malcolm & Marie-t kiemeli a Netflix filmjei közül. Annyira erős alakításokat láthatunk, hogy attól szinte felrobban a képernyő. Ilyenkor pedig a legtöbb filmfanatikus eljátszik a gondolattal, hogy ha a monitor vagy a tévé előtt ennyire üt a film, akkor vajom milyen lenne moziban. Komolyan bele se tudok gondolni, hogy akkor milyen letaglózó élmény lett volna látni Zendaya-ék játékát. Olyan gondolatok is elhangzanak, amik fantasztikusan körülírják, hogy mennyire őrült dolog is a szerelem. Talán a düh és a félelem után a legintenzíveb emóció. Az pedig mindenképp főszereplőink javára írandó, hogy úgy váltogatnak az egyes érzések között, mintha másodpercek alatt ruhát cserélnének. De nekik köszönhető az is, hogy a jelenetek nem torkollanak kontrollálhatatlan kiabálásba, hanem valamennyire igyekeznek uralni az érzéseiket.

A kritikám itt folytatódik: https://www.kritizator.hu/fekete-feherbe-ontott-erzelmi…

MrsCumberbatch 

Ó hogy az a… O_o" Szerintem régen ítéltem el már el ennyire valakit, akivel amúgy kb egyet is tudok érteni…. Mármint teljesen megértem hogy sz*rul esett neki hogy neki nem köszönte meg a… Hát lényegében mindent… De ettől függetlenül miért kell ennyit vergődni miatta?? Üvöltse le a pasi fejét, mondja el mi a baja de azért ez a két órán keresztül hisztizés mégis túlzás…

A film amúgy mégis különleges. Jól kezdődik, jól ér véget.. Unalmasnak sem mondható hiszen folyamatosan történnek a dolgok. Mégis kicsit lapos és van benne pár felesleges 'időhúzás' is.

monokrom22 

A Malcolm és Marie egy olyan film, amit még nem láttunk. Egyszerre két témát boncolgat pofátlanul mélyen: a szerelmet és Hollywoodot. Mindkettő olyan téma, amiben magunkra ismerhetünk, és bizony sok lesz a fájó pont. A fekete-fehér megjelenítés nem kifejezetten indokolt, ellenben a zenék kiválóak és az operatőri munka is remek. A két színészre nem lehet panaszunk, a tárgyalt témák pedig magukért beszélnek. A végéből lecsíptem volna egy keveset, de egyébként egy egyedi és maradanó élményt kap az, akit le tudnak kötni az elképesztően hosszú, jól megírt, ugyanakkor bravúrosan előadott monológok és az elszórt dialógusok. Ne féljetek esélyt adni neki.

strangelove 

TikTok Bergman.
Ahogy a hollywoodi alkotó elképzeli az ún. művészfilmet. Rettenetesen rossz, de nem egyenletesen. Olykor kevésbé, mikor kifulladnak, majdnem jó. Nehéz elviselni a lankadatlan szócséplést, a laposságokat, a pózokat. Ahogy ezek elképzelik a színészi alakításokat, mint valami istenverte versenysportot. Teljesítmény alapú színjátszás.
Mi a teljesítmény? Permanens üvöltözés, gesztikulálás, a közepesebb életmódmagazinokba sem befogadott szövegek darálása. Szónoklatok egyre másra. Közben persze jelezni a feldúltságot az arcon. Rebeg a szempilla, reszket az áll, az alsó ajak. Nem kedvez az egésznek Rév Marcell operatőri munkája, túlságosan közel megy, premier plánban már nehezebb blöffölni. Pőrén látjuk a kínlódó színészeket. Pedig egyébként mindkettő tehetséges, máshol már bizonyítottak. De itt rossz a forgatókönyv, annál is rosszabb talán a rendezés. Rossz kezekben vannak, na, annyira meg nem jók, hogy ebből is kimásszanak.
Bántóan hiányzik az intellektus. E mű kapcsán ilyesmiről nem beszélhetünk. Pont ezért kattog üresjáratban, mert nem teremti meg önnön alapjait, csak felvesz egy modort és akkor azt nyomatja. Például mi a francért fekete-fehér?
Akkor lóg ki igazán a lóláb, amikor egy fiktív filmkritikán rugóznak 10 percen át. Meg az összes további részlet, ahol a filmezést érintik. Iszonyú ez az üresség és zártság, tényleg nem látnak magukon túl és nem is érdekli őket semmi magukon kívül.

clarity 

nem is tudom… volt nagy beharangozó, vártam is, de olyan mesterkélt és megcsinált volt végig, annak éreztem legalábbis az első perctől az utolsóig. nem volt benne semmi természetesség. ha Zendaya és John David Washington alakítása között kellene választani, egyértelműen az előbbire voksolnék. tehetséges ez a csaj, ez most itt leginkább a spoiler, de kihúzhatná már valaki ebből az elvonóról jöttem-megyek, drogos kislány szerepkörből, még mielőtt beleragad. John David Washingtont még csak pár szerepben láttam, de engem irritál a jelenléte, nem különösebben látom tehetségesnek sem. a bajom a filmmel, hogy látszik az erőlködés, nagyon akart lenni valamilyen, aztán pár szép képen kívül leginkább nem volt semmilyen.

alaurent 

Az első, ami a filmnézés során kb. félóra után eszembe jutott, a Nem félünk a farkastól. A végén pedig, hogy tíz perccel megvágva talán tízest is meg tudtam volna adni rá (annak ellenére, hogy az Albee-darab filmje több, mint két órás volt).
Ahogyan ott a család és az egyetem körül forog a veszekedés, itt a család és Hollywood körül, miközben a mindent átitató rejtőzködő rasszizmusról is elhangzanak érdekes mondatok. Nagyon jók a monológok, sokkal feszültségkeltőbbek, mint a dialógusok, és imádtam Rév Marcell képeit. Különösen Zendayáról, aki a mimikájával megvett kilóra…

Lau82 

Most néztem meg, hát alig jutok szóhoz… Mondták, hogy jó, de hogy ennyire!? Félelmetesen nagy alkotás, imádtam! Mintha én is velük vitatkoztam volna, a végén úgy éreztem, mint akinek minden erejét leszívták, és mégis… Többször nézős, nagyon – nagyon jó! A színészi alakítások is zseniálisak!

mrksdl

Nehéz olyan filmet találni,ahol ennyire összhangban van a rendezés,az operatőri munka,a forgatókönyv és a színészi játék.A Malcolm & Marie talán pont attól tökéletes és földhözragadt film,hogy nem akar több lenni,mint ami,de abban tökéletes.
Ez egy kettős karakterdráma,gyakorlatilag egy végtelenre nyúlt veszekedés,de kinek nem volt már ilyen az életben?A forgatókönyv lenyűgöző és igazán megfogta az ilyen és effajta viták lényegét,amikor minden szenvedélyünkkel harcolunk az igazunkért és néha belátjuk,hogy nincs igazunk.
Igen ritja az ilyen kevés szereplős film,de én nem is éreztem itt,hogy itt több kéne.Ez két ember drámája,felesleges lett volna ide egy újabb szereplő,legalább így mindkét színész igazán kibontakozhatott.
És micsoda játékot láttunk.Talán a pandémia idején többen is fordultak a streaming szolgáltatókhoz és végtére is,ez a film is arra a platformra készült.Engem teljesen a képernyőhöz szegezett,az első perctől az utolsóig mozdulatlanul néztem végig.
Úgy vélem,talán még soha nem volt ekkora esély arra,hogy streaming platformokra szánt filmek is Oscar-várományosok legyenek.Ez a film legalábbis megérdemel pár jelölést,de Zendaya játékát tudom leginkább kiemelni.Ha nem is most,ezzel a filmmel,de pár év múlva ha ilyen és hasonló játékokat látunk tőle,számára borítékolható az Oscar is.Hihehetlenül nagy tehetsége ebben a filmben is megmutatkozott.
Oh és külön piros pont a fekete-fehér stílusért.Színesben talán tényleg nem tudtsm volna teljesen átérezni a drámaiságot.Kellett az oda. 10/10


Népszerű idézetek

namelesshaker 

Marie: Do you know how disturbing it is that you can compartmentalize to such a degree that you can abuse me while eating mac and cheese?
Melcolm: Abuse you?
Marie: Mac and cheese what i fucking made you.

Mercy

Marie: You know what, Malcolm? I feel like once you know someone is there for you and once you know they love you, you never actually think of them again.
Malcolm: That’s not true.
Marie: It’s not until you’re about to lose someone that you pay attention.


Hasonló filmek címkék alapján