Lopott idő (2011) 472

In Time
101' · amerikai · akció, sci-fi, dráma, thriller 12

A nem is olyan távoli jövőben a születésekor mindenkinek a karjába beépítenek egy órát. Ahhoz, hogy valaki huszonöt éves koron túl is éljen, időre van szüksége. A gazdagok megvásárolják az időt, míg a gettóban kétségbeesett harc folyik a minden egyes percért. A gettólakó Will Salas megmenti egy… [tovább]

magyar

Képek 14

Szereposztás

Justin TimberlakeWill Salas
Amanda SeyfriedSylvia Weis
Cillian MurphyRaymond Leon
Olivia WildeRachel Salas
Matt BomerHenry
Alex PettyferFortis
Vincent KartheiserPhilippe Weis
Emma FitzpatrickKara
Jessica Parker KennedyEdouarda
Jesse Lee SofferWebb

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 116

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

csartak 

Jól indult, kb. a bamba nézésű csaj felbukkanásáig rendben is volt. Aztán kezdtek zavarni a logikai hibák, meg a bénaságok. Utána már figyeltem őket. pl. hogy tud úszni egy gettóban nevelkedett srác, aki életében először lát tengert, ja és egyből keringőzni is tud, biztos táncórákat vett a nyomorban. Meg ott az a kislány, ez minek kéregeti az időt, ha 25 évtől számol vissza… Meg milyen fail az a rendőr, a bűnözők, mindenki. Meg az a nyomorult tűsarkú. Minek mindig abban rohangáltatni a nőket..

Titcsi

Már nagyon sokszor láttam ezt a filmet, és azt hiszem azt mondhatom, hogy az egyik kedvencem. Amikor megnézem mindig azon gondolkodom, hogy én melyik zónában élnék, és mindig rájövök, hogy ott, ahol Will..

Valentine_Wiggin 

Szeretem ezt a filmet. A Robin Hood történetet sikerült ezúttal sci-fi környezetbe helyezni, de nagyon ügyesen, hangulatosan valósították meg… felismerhető az alapanyag, különösen a főbb szereplők, de egyben annyi helyen csavar a dolgokon, a kérdéseken, hogy mégis a maga módján egyedi marad. És az sem utolsó szempont, hogy a Nottingham bírájával analóg karaktert ebben az egy feldolgozásban kedvelem, mert a Cillian Murphy által megjelenített figura szerintem az egyik legkidolgozottabb, és legmegérthetőbb jellem a történetben. Sokszornézős, izgalmas, és nem utolsósorban elgondolkodtató film is.

Valcsa

(2012.feb.17.)
Hú, hát én nem is tudom, hogy hol és hogyan kezdjem. Én ennyire megosztó filmet talán még sosem láttam. De tényleg. Itt nincs olyan, hogy „elmegy…”: vagy tetszett, vagy nem. Slussz-passz.
Időt kell neki adni. Az elején még én is kicsit ferde szemmel néztem a filmet, hogy ugyanmááár… Mi a jó fenét dörzsölgetik ott össze a csuklójukat…?! De aztán ahogy forgott a film, telt az idő, és bekapcsolódott ez a Henry Hamilton-szál, na onnantól kezdett nagyon érdekesnek lenni. Elképesztően nagy igazságokat fogalmaz meg. Ha csak úgy nézi az ember, hogy teljesen a földön marad, nem is próbál elvonatkoztatni, akkor persze, hogy rávágja, hogy ez egy baromság. Ha viszont kicsit a dolgok mögé is néz, akkor látni fogja a lényeget, és értékelni is fogja a filmet. Én először egyedül néztem meg (miután hallottam jó pár negatív kritikát ismerősöktől), aztán – mivel elég nagy hatást gyakorolt rám a film – anyummal és tesómmal együtt is nekifutottunk. Felkészítettem őket rá, hogy eleinte biztosan ők is csóválni fogják a fejüket, de próbálják észrevenni, hogy mit akartak ezzel a filmmel közvetíteni a készítők. Így is volt. :) Megértették, érezték a lényeget, és őket is teljesen elvarázsolta ez a cirka másfél órás sztori. Szóval tessék kivárni, és nem az első pár perc után rávágni, hogy én ezt nem nézem tovább…
Ebbe benne van minden (a való életre kivetítve):
– Az emberek szenvtelensége egymással szemben: ha egy embertársuk bajba kerül, inkább elfordítják a fejüket, még akkor is, ha módukban állna segíteni… (buszos jelenet)
– Nem lenne ekkora nyomor a világon, ha nem tátongana ekkora űr, ekkora anyagi különbség a gazdag és a szegény réteg között. Ha mindenkinek ugyanannyi jutna (ahogy a filmben is mondják: márpedig jutna…), mindenki képes lenne egy megfelelő életszínvonalon élni, senki sem halna bele a nincstelenségbe…
– A túl sok pénz sokszor többet árt, mint amennyit használ. (Borel esete…)
– … és még napestig tudnám folytatni, mennyi mindenre rávilágít ez a film. Lehet sablondumaként is felfogni ezeket a gondolatokat, mégis szükség van rá, hogy újra és újra a képünkbe vágják, mert gyakran hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla, hogy milyen értékes is az élet, és mennyire sokat számíthat olykor egyetlen perc, vagy pár másodperc is…
Aki ezt a filmet egy sz@rságnak nevezi, értékelhetetlen baromságnak, annak vagy nincs még azokon a magaslatokon az érzelmi/értelmi szintje, hogy kellően befogadja ezt a filmet, és ne csak egy idióta kitalációt lásson benne, vagy pedig ő maga sem ismeri, milyen érzés nélkülözni, és akkora empátiával sem rendelkezik, hogy egyáltalán el tudja ezt képzelni… (A „nekem nem tetszett a kivitelezés” és az „úgy ahogy van, egy baromság, miért is kellett leforgatni” között azért óriási a különbség.)
A színészi teljesítménnyel sem volt nekem semmi gondom. Justin Timberlake-et nem tartom rossz színésznek, és a másik főszereplőre, Amanda Seyfried-re sem tudnék semmi rosszat mondani. Bár ezzel a totál parókaszerű hajjal számomra inkább egy „lecsúszott sarki…” érzetét keltette, mintsem az úrinőét. :)

Egy dologban teljesen biztos vagyok: nem most láttam utoljára ezt a filmet. Nálam kedvenc lett. Végre egy film, ami nem a jól bevált kliséket ismételgeti, hanem bátran az arcunkba tolja a véleményét, mondanivalóját, mer komolyabb gondolatokat felvetni, és nem csak a szokásos akció-csihipuhi, meg romantikus nyáladzás, ami a „modern” filmek zömét jellemzi… Ez már nagyon kellett.

3 hozzászólás
Kontra_Judit 

Nagyon tetszett mind a film története, mind a szereplőgárda. Szeretem az izgalmat egy filmben. Voltak akciók, autós üldözés, igaz sok tragédia is, de ezektől eltekintve egy pörgős, érdekes történetet láttunk.

AniTiger

Szerettem oda-vissza, viszont a vége valahogy nem jött be mégsem. Mindegy, anélkül szoktam ilyenkor újranézni a filmeket.

sziromkiállítás

Legalább már 3 éve szeretném teljes egészében megnézni ezt a filmet, és végre valahára sikerült!!!

Huh. Nagy dobás ez a film, szerintem. A sok tini-disztópia után, mintha felfrissülés lenne ez a film. A koncepció egyedi és igazán ötletes. A színészek is eléggé jól vannak kiválasztva. Justin Timberlake-nek nemcsak egy isteni felsőteste, de ahhoz képest egy jó színészi tehetsége van, remekül játszotta azt gettó fiút, aki bosszút akar állni. Cilian Murphy azokkal a szemekkel pedig, már a startból elvarázsolt, de az igazságtévő ember karaktere is illett hozzá, aki nem akar mást csak békét a szabályok által. Amanda Seyfired megfelelő volt arra, hogy az először naiv, de utána egy belevaló fiatal lányt alakítson. Azt viszont nem tudtam megérteni és felfogni, hogy hogyan bírt olyan tűsarkakkal szaladgálni ide-oda. Rejtély.

Kedvenc filmemmé avanzsálódott, de azért szívesen láttam volna még egy kis folytatást is vagy nagyobb betekintést a Will és Sylvia közötti kapcsolatba.

Zajec_Sternenkind 

Imádom a film hangulatát, nagyon eltalálták az atmoszféráját; szelíden, de határozottan utal a valóságra, bár kissé sarkított társadalomszerkezetet mutat. Azt hiszem, a láthatatlan zónavonalak azért itt is megvannak, és maga az ötlet, hogy az idő pénz, valami egészen zseniális. A színészi munka is magával ragadt, Justin Timerlake egészen meglepett, nagyon jól hozza a főszereplőt, akárcsak Olivia Wilde.
De azért a kedvenc mégiscsak a dupla soros gombolású öltönyös vérg*ci úr, aki kellő hűvösséggel és közönnyel szemléli kis birodalmát ahhoz, hogy elkezdjek rajongani érte; főleg, ha Vincent Kartheiser játssza :D
Összességében a lezárás nekem nem tetszett, az ésszerűen kidolgozott világ az utolsó pár percben borult a film összes logikájával. Weis mondta jól, maximum 1-2 generációnyit fog meginogni a rendszer, de utána megy tovább úgy, mint előtte. Kár, hogy a készítők nem gondoltak arra a rém egyszerű dologra, mint az infláció… attól, mert valamiből sokaknak sok van, nem nő potenciálisan az értéke, sőt… na, de mindegy. A záró képsor meg maga a röhej, amikor spoiler.
Szóval sajnálom a végét, az erőltetett happy endet, a kommunális népdiktatúrát, ami felváltja az egyszemélyit (sokkal jobb lett, tényleg), és a hollywoodi kasszasikert remélő lezárást.

Lexy

Így elsőre annyira nem ragadott magával a történet, számomra elég lassú volt. A megvalósítás viszont már nagyon látványos volt, érdekes volt ez az egész „pénz helyett idő” dolog. A legjobban Cillian Murphy karaktere tetszett, de Justin is tök jól játszott. Összességében tetszett, de kíván még egy újranézést.


Népszerű idézetek

Pikachu 

Sylvia: A szegények meghalnak, a gazdagok nem élnek.

Pikachu 

Will: Amit ma megtehetsz, halaszd el 100 évvel.

Pikachu 

Will: Mindig áll maga mellett egy éber alkalmazott?
Sylvia: Nem, általában kettő.

I_luv_Krisztián 

Will: Senki sem tehet arról, hogy hova születik.

Aprile 

Egyetlen halál is sok mások halhatatlanságáért.

Aprile 

Zavaros időket élünk. Vajon az anyám, a húgom vagy a lányom? Reméli, hogy nem a feleségem.

Aprile 

Sylvia Weis: Gratulálok, Mr. Salas! Sok évvel megrövidítette az apám életét.
Philippe Weis: Nos, ahhoz te is értesz. Nem igaz, drágám?

1 hozzászólás
Aprile 

Mondanám, hogy pénzt vagy életet, de a pénz az élet.

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján