Kedvencelte 67

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Meglepődtem azon, milyen nagy hatással volt rám ez a film. Nagyon megkedveltem Fülöp atyát, sokkal több olyan emberre lenne szükségünk, mint amilyen ő volt. Nem gondoltam, hogy hatni fog rám, de nagyon megérintett.

MFKata

Alapfilm és gyerekkorom kedvence nem csoda, hisz egy évjáratúak vagyunk :D
A zenéjétől a mai napig ráz a hideg :)

1 hozzászólás
Kontra_Judit 

Igazi sírós, csodaszép zenés, éneklős történet…örök kedvenc :)
Legyetek jók most, azaz egy fontos!

Alexandra

Anyukám kapatott rá erre a filmre már nagyon régen, még egész kicsi gyerek voltam. Mindig megnéztem, akárhányszor csak leadták tévében. Egy időben minden éven karácsonykor adták, kirobbantani sem lehetett a tévé elől. Pár éve már nem láttam, de azt hiszem, hamarosan sort kerítek rá. Öcsémnek a főcímzene a csengőhangja

Nocharity 

Hűdenem. Ateistaként nekiülni ennek a filmnek igazi kihívás volt. Főleg a „sátán megkísértős” jeleneteknél éreztem úgy, hogy ez nagyon nem nekem lett kitalálva. Legalább meg tudott lepni olyan téren, hogy azt hittem, Cirifischio meg a lány lesznek a főszereplők, erre a srácot a film felénél kiírták, és maradtunk az atyánál, ami mellesleg nem volt rossz döntés. Valahol tényleg elragadó, hogy valaki ennyire ártatlan és jóságos legyen „hit” címszó alatt. Volt egy-két jó meglátása is, de lehet csak azért, mert valószínűleg a bibliát sem volt ideje végigolvasni ennyi kölyök mellett, akikből mellesleg kevesebb kellett volna, kevésbé undorító és wtf jelenetekkel, de végül már elengedtem, és beletörődtem, hogy akkoriban ez volt a „humor”. Mivel csak magyar szinkronos verziót találtam, kénytelen voltam úgy nézni, viszont a kivágott jelenetek olaszul szóltak, és most az egyszer örültem, hogy nem az eredeti verziót nézem, mert hihetetlen ripacskodós hangszínen tolták a színészek. Ritkán értek egyet a megvagdosással, viszont itt kivételesen úgy éreztem, hogy a „cenzúrázott” verziót éri meg ismerni, mert a teljes azért néhol igenigen túl volt tolva (khm, megkísértős jelehetek, még mindig). Gyerekként talán nagyobb élmény lett volna ez, így viszont legalább megtudtam, honnan ilyen nagy sláger a „Legyetek jók, ha tudtok”. Csak azt sajnálom, hogy a magyar dal csöppet sem adja át az eredeti szöveget.

Corvus_CoRex 

Ez is egy gyerekkori kedvencem. :)
Fülöp atya olyan aranyos. :)

Coralie 

Csak néhány jelenetre emlékszem, meg a gyerekek által énekelt (akkoriban nagyon népszerűvé vált) dalra. Azt viszont tudom, hogy anno (még általános iskolás lehettem) nagy hatással volt rám.

Úgy alakult, hogy két kihívás kapcsán is ismét előkerestem ezt a filmet. A mondanivalója azóta is örök érvényű. Amíg gyerekként a két fiatal sorsa kötötte le a figyelmemet, addig most felnőttként inkább Fülöp atya tettei váltak számomra hangsúlyosabbá. Több ilyen ember kellene a világba, nagy szükség lenne rájuk. Nekünk meg továbbra is megmarad az intelem a hétköznapokra: legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít.

lakatoszoltan01 

Először láttam, és számomra unalmas volt. Egy atya, akit többször megkísért a gonosz. Egy olyan verziót néztem, ami másfél órás volt, és ebből legalább egy óra nem volt leszinkronizálva. Ebből arra következtetek, hogy a szinkron idején kivágtak minden olyan egyházi és babonás megkísértést, ami nem illett bele az egyházzal dacoló, nemeseket ellenző, szegényeket támogató egyszeri ember képébe.
Azonban a megkísértések fontos jelenetek. A baj velük, hogy aki nem ismeri az olasz és egyházi históriákat, annak fogalma sincs, hogy kik a mitikus, babonás vagy népi negatív szereplők. Plusz mivel olaszul beszéltek felirat nélkül (azt nem töltöttem hozzá), így sűrűn ugráltam.
A mondanivalója még számíthat akár mainak is, de a kivitelezés már idejétmúlt…

Hörcsibald

„Fülöp atya, idehoztam a papucsát!” – ennél mindig sírok.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

csancs 

Ignác atya: És a Lelkigyakorlatokat? Nehogy azt mondja, olvasta!
Fülöp atya: Nem, Isten ments! Azt a szemetet ki se nyitottam, a kezembe se vettem.
Ignác atya: Nagyon jól tette!
Fülöp atya: Na ugye.
Ignác atya: Én írtam.
Fülöp atya: Nem!
Ignác atya: De.
Fülöp atya: Ne haragudjon rám, bocsásson meg nekem, egy ostoba, hazudozó pap vagyok.
Ignác atya: Ön valóban ostoba. De nem hazudozó. Egyszerűen csak a kedvemben akart járni. Mindenesetre megajándékozom az én Lelkigyakorlataim egyik példányával. Így kénytelen lesz elolvasni. Bűnhődésképpen.
Fülöp atya: Nem mondhatom, hogy megértő velem szemben, Ignác atya!

S_Bíborka 

Legyetek jók, ha tudtok! Ha nem tudtok, ne legyetek jók, csak bűnt ne kövessetek el!

csancs 

Cirifischio: Na, mit követtem el?
Fülöp atya: Semmit.
Cirifischio: Akkor miért ütött meg?
Fülöp atya: Én? Mikor?
Cirifischio: Az előbb. Jól kupán vágott.
Fülöp atya: Azt nem neked szántam, hanem az ördögnek.

csancs 

Fülöp atya: Mi szépet olvas mostanság?
Ignác atya: A Krisztus követését. Kempis Tamástól, alapmű. Mindenkinek ajánlani tudom. Már hússzor elolvastam, és mindig az egészet egy szuszra.
Fülöp atya: Én sajnos még nem.
Ignác atya: Az meg hogy lehet?
Fülöp atya: Nem volt még rá időm. Miért? Mikor jelent meg?
Ignác atya: Legalább 200 éve.

csancs 

Ignác atya: Annak idején adtam önnek egy könyvet, a Lelkigyakorlatokat. Legalább elolvasta?
Fülöp atya: Adjon nekem még egy kis időt!
Ignác atya: Időt? Ezt még akkor adtam, mielőtt Xavéri Ferenc Indiába ment volna. Egy emberöltőig volt ott. Azóta már visszajött és elment Japánba. Most pedig Kínában van vagy Isten tudja, hol. Magának meg arra se volt ideje, hogy elolvasson egy ilyen vékony könyvet?

csancs 

Cirifischio: Miért kellett az ördögnek pont engem kiszemelnie? Annyi ember van, aki soha az életében nem is találkozik vele. Nekem meg nyakamon ül egész kiskölyök korom óta. Miért, Fülöp atya? Miért pont én kellek neki?
Fülöp atya: Mivel bizonyára… te voltál a legjobb közöttünk. A legjobb szívű. És az ördög megérzi, ha valaki veszélyes lehet a számára. És arra lecsap.

Meara 

Keresel itt, keresel ott, de mikor a halál elragad,
mi marad az élvezetekből,
hiábavaló hiúság.

Ha csak a gyönyöröknek élsz,
csak a drága kincsek csillogását látod,
a végén mi marad neked,
hiábavaló hiúság.

csancs 

Elia mester: Vetkőzzön le, rögtön felpróbáljuk a szép, új ruháját, Szent Fülöp úr.
Fülöp atya: Hagyjon már ezzel a Szent Fülöppel. Nyögje ki, hogy mivel akarja kezdeni.
Elia mester: A harisnyával.
Fülöp atya: Akkor majd egyedül, köszönöm.
Elia mester: Nem, engedje meg, hogy segítsünk. Gyerünk, vegyétek le gyorsan a papucsát! Mozgás! Mozgás!
Elia mester: Kegyelmes uram, ha nem tévedek, kilyukadt az egyik harisnyája.
Fülöp atya: A másik is.

Nocharity 

Fülöp atya: Oltsátok el a tüzet!
Gyerek: Hogyan?
Fülöp atya: Hát mindig nekem kell rossz példát mutatni?


Hasonló filmek címkék alapján