Klein úr (1976) 10

Mr. Klein · Monsieur Klein
122' · francia, olasz · dráma, háborús

Az 1942-es párizsi zsidóelhurcolás időszakában játszódik a történet. Robert Klein, jómódú párizsi műkereskedő a zsidóüldözések kezdetétől szép hasznot húz a zsidók nyomorúságából, amikor olcsón fölvásárolja javaikat. Egyszer azonban rájön, hogy őt összetévesztik egy azonos nevű zsidó férfival. A… [tovább]

Szereposztás

Alain DelonRobert Klein
Francine BergéNicole
Jeanne MoreauFlorence
Juliet BertoJeanine
Massimo GirottiCharles
Michael LonsdalePierre
Hirdetés

Várólistára tette 15


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth 

Ez a film talán a legjobb bizonyítéka annak, hogy Delon munkássága művészeti szempontból nem ért véget a hatvanas évek végén (miként állítja sok szagértő), illetve azt is, hogy színészi képességei nem ragadnak le a macsó jóképű szépfiú és a hidegvérű gonosztevő szerepeiben – ámbár ez megsejthető más produkciókból is, ha hajlandó azokat nyitott szemmel nézni az ember.

A Klein úr kapcsán sokat hangoztatott kafkai párhuzamok és gondolatok oda vezettek, hogy bizonyos források fantasztikus filmként hivatkoznak az amúgy valóban kafkai, de nem természetfelettivel operáló mozira. Ebben nyomokban van csak ráció, hiszen a történet törzse valóban egy már-már misztikusnak tűnő személy körül forog, illetve számos groteszkbe hajló epizód is felbukkan a filmben. Delon viszont lélektani drámát teremt maga körül – a kritika, miszerint nem tud elég misztériumot belevinni a cselekménybe, téves, hiszen maga a film sem akar túlzottan elmenni ebbe az irányba. Ez talán inkább rendezői hiba – ha valahol lehetett volna sötétebb, sikamlósabb, a valóságtól még jobban elszakadó miliőt adni neki, akkor az már Losey feladata lett volna. Ha már ő is szóba került: engem személy szerint meglepett, hogy a Trockij meggyilkolása után Delon őt tette meg ennek a számára is fontos filmnek az elkészítésére rendezőnek, de kettőjük rövid együttműködésének egyértelműen ez a film a csúcsa.
Utólag a kritikai elismerés hiánya, az elmaradt díjak és a kereskedelmi sikertelenség mellett Delon egyre inkább eldurvuló sztárallűrjei miatt emlékeznek sokan a filmre. Minden rá vonatkozó beszámolóban hangsúlyozzák a személyiségében, viselkedésében végbemenő változásokat, ámbár arra sosem térnek ki, hogy Klein úr karaktere az egyik legmegfoghatatlanabb Delon szerep – ha monsiour Klein bőrében maradva közlekedett a forgatási helyszíneket, akkor talán érthető a viselkedése…

Többszörnézős mozi – ha másért nem, hogy második alkalommal már kimondottan a jelképiségére figyeljünk, illetve a finom kikacsintásokra, amik Delon életére és a vele kapcsolatos jelenségre reflektálnak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján