Kenpuu Denki Berserk (1997–1998) 39

Berserk · 剣風伝奇ベルセルク
25' · japán · akció, animációs, fantasy, sorozat, horror, anime
1 évad · 25 rész

Guts egy nagy erejű harcos, a saját magasságát megközelítő hosszúságú kardjával rí ki a tömegből, illetve kaszabol igen nagy kvalitású hatékonysággal. A középpontban ő és a Héják Bandája nevű harcos csapat vezére, Griffith és pár harcostárs áll. Guts a sorozat elején kerül a bandába, miután… [tovább]

Képek 26

Szereposztás

Miyamura YukoCasca (hang)
Morikawa ToshiyukiGriffith (hang)
Canna NobutoshiGuts (hang)
Genda TesshouAdon (hang)
Sawaki IkuyaBoscogn (hang)
Shiratori YuriCharlotte (hang)
Nishimura TomohiroCorkus (hang)
Tsujimura MahitoFoss (hang)
Kawanago MasahitoGaston (hang)
Ishida AkiraJudeau (hang)

Kedvencelte 14

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

TiaManta 

Milyen régóta is hallom hogy meg kellene ezt néznem. Elsőnek a Moviekkal ismerkedtem, ami ennek az animének a vége, tehát az lelövi a lényeget, pont nem szabad azzal nyitni.
De hogy a vége mennyire durva, reménytelen, és megdöbbentő tud lenni, azoknak akiknek nem spoilereztek le semmit se erről, az nagyon kemény.
Ezt mindenkinek egyszer meg kell néznie. Jó látni egy tisztán ennyire sötét történetet. Minden sallang nélkül. A legdarkfantasysebb véggel ami létezik. Már ha van hasonló akkor azt is megtalálom. Ami nem tartalmaz felesleges ecchi, hárem, eltorzított szemeteket.
Belekezdtem a magába is és vannak eltérések. De mindkettőt alapműnek tekintem már, más emberekkel együtt.

Popovicsp87 

A Berserk egy igen érdekes darab.
Rögtön az utolsó utáni résszel indít, majd onnan megyünk vissza a múltba. Megismerhetjük Guts és Casca múltját, Griffith, és a Héják bandáját.
A sorozatban nagy szerepet kap két ország háborúja, ezek a részek egész jók, Griffith meg is villantja hadvezéri képességeit, nem csak beszélnek róla. Az anime kifejezetten véres, repkednek a testrészek.
A második felétől átcsap egy pszichológiai-királydrámába, az udvari intrikák is nagyon jók.
Egyedül két szereplő verte ki a biztosítékot: Casca és az ellenfél egyik parancsnoka a hülye hencegésével a 300-1500 évig visszavezethető családi technikáival. Ő már komikusra is sikeredett.
Casca pedig az állandó hisztijeivel húzott fel, soha nem jó neki semmi. Baromira idegesített.
Misztikus szál is van, ezeket annyira nem éreztem kidolgozottnak, nagyon a semmiből jönnek, a végét pedig inkább éreztem metaforikusnak.
Sajnos azonban mégsem tudott megfogni, elvoltam rajta, de nem hozta azt az átütő erőt, amennyire fel van magasztalva.

Tina98

Már régóta megakartam nézni, de soha nem jutottam el odáig hogy meg is tegyem. Az elején úgy voltam vele, hogy lehet nem nézem tovább mert nagyon untam. De örülök, hogy kitartottam a végéig mert nagyon megérte. (Habár a végén elég szépen kiakadtam)

Mamuszy

Ohh igen.. hány éve terveztem én ezt az animét megnézni, de most jelenleg úgy érzem, hogy egyszerűen hiába.
Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Egyszerűen nekem nem jött be, és az igazat megvallva nagyot csalódtam az animében.
Kezdjük mondjuk a grafikával; nekem személy szerint bejött, nagyon illett a témához is, és a korához képest szerintem egy eléggé szép darab. Az opening az konkrétan zavart, egyszerűen elviselhetetlen volt számomra, az endinggel kapcsolatban semlegesen érzem magam.
Na de térjünk rá magára a történetre… Én tudom magamról, hogy az ilyen korban játszódó animék, filmek, meg így alapvetően történetek sosem nyerték el annyira a tetszésemet. Az első pár részben eléggé reménykedtem, mert ez mégiscsak a Berserk és nem véletlenül lett egy ikonikus darabja az animéknek, de én teljesen elvesztettem az érdeklődésemet már viszonylag az elején. A közepe táján volt, hogy néha néha felcsillant számomra egy kis reménysugár, hogy izgalmasabb lesz, és végre valami kiszámíthatatlan fog történni, de nem. Számomra nagyon egyértelmű volt ez az anime, vagy nem is tudom, hogy ezt hogyan is fogalmazzam meg. Meg van egy olyan érzésem is, hogy többet is ki lehetett volna ebből az animéből hozni meglátásom szerint.
Személy szerint nálam ez az anime ennyi volt, egyszerűen nem volt számomra izgalmas és kiszámítható volt.

ChEebor 

Miura Kentaró mangája egy mestermű, talán a legjobban kivitelezett japán dark fantasy történet. Animációs szinten sosem sikerült felnőni hozzá, de azért ez egy nagyon ígéretes próbálkozás volt, bár számomra sokat emelt rajta, hogy akkoriban az eredetit nem ismertem. Az elején van egy brutál kezdés, majd megtudjuk, miért alakultak így a dolgok. A sorozat szinte teljesen a Golden Age-fejezetre koncentrál, ami tulajdonképpen még egy low fantasy történet, egy-két prominens természetfeletti elemmel (egyébként az anime ezek közül jópárat ki is hagy, amivel a vége kicsit szerintem döcögős lesz), de így is átérezhető világának gonoszsága. Nagyon tisztán sötét, nincs semmi fölösleges ökörködés, oda nem illő elem. A vége pedig bármennyire is előkészített, nagyon hirtelen jön és épp ezért óriásit üt.

Vladi

Minden idők legsokkolóbb befejezése. Teljesen letaglózott.

IviKawaii 

Emlékszem, Griffith karakterét élősszőr egy cosplayes által ismertem meg (NarcissPuppet). Már akkor felkeltette a figyelmem ez az anime és a karakter is szerelem volt első látásra. Gyengéim a hasonló férfi karakterek, (nem csak külsőleg) szóval elég hamar felkerült a megnézendők listájára, de aztán csak húztam. Később egy csoportos szerepjátékban, őt vitték fő karakterként és meg tetszett a személyisége is, DE végül is egy snittes kihívás miatt kezdtem el és nem bántam meg, sőt szidom magam, hogy nem kezdtem bele előbb.
Nagyon tetszett, pedig ez a fajta anime, nem ép az én világom a sok (felesleges) vérrel. Az eleje kicsit tényleg lassan épül fel, de egyszerűen muszáj voltam nézni, mert kíváncsi voltam, hogy mi lesz, mind annak ellenére, hogy tudtam a végéről.
Mellesleg, tudom sokan Guts rajongók, de én őt csak a végén kedveltem meg… kb 23. résztől. Csak én voltam így?!
Összességében nekem ez az anime 10/9.

Draconus_Diablo

Az első részek még annyira nem kötöttek le, a (függő)vége pedig sok kérdést hagyott maga után spoiler, és emlékszem, ültem magam elé meredve, hogy spoiler itt és így nem lehet vége. De számomra nem is maga a vége volt a legsokkolóbb benne, hanem az, ami a merénylet után történt. spoiler Egyébként azok voltak a kedvenc részeim, amelyek megmutatták, hogy Griffith milyen kiváló taktikus – az ő karaktere közelebb is állt hozzám. Tetszett, hogy gyorsan átlátta a dolgokat, akár harcmezőn, akár az udvari intrikák terén; mert hogy ez utóbbiból is volt jó pár. Éppen ezért, nekem addig jött be igazán ez az anime, amíg ezek a taktikázások voltak a középpontban – utána egyszerűen csak elborzadtam mindazon, ami történt. Ja, és Griffith-t baromira sajnáltam, nem ezt érdemelte azok után, amit az országért tett. Persze valahol érthető, hogy a király így reagált spoiler. A végén pedig már mindenkit sajnáltam, ritkán fordul elő, hogy a mellékkarakterek is ennyire jól kidolgozottak, és ennyire a szívemhez nőnek. Az biztos, hogy ez az anime maradandó élményt hagyott bennem.

Victorious 

Ez az anime ékes példája annak, hogy hogyan lehet egy 10/10-es mangát elszúrni.
Kivágták belőle a komolyabb, érettebb jelenetek és szálak 90%-át, így agyon lett cenzúrázva, (ez miatt több karakternek is elveszett a motivációja) konkrétan egy shounenné degradáltak az utolsó 2 rész kivételével egy seinen történetet. (és ez nem azok ellen szól természetesen) Még az arcot sem zárták le az évad végére…
Az animációhoz hozzálehet szokni, főleg, hogy nem mostani darabról beszélünk.
A zenéket nagyon szokták dicsérni, bár szerintem max kb 2 emlékezetesebb darab volt, az intro egyenesen nem illett a sorozathoz. (bár amivé tették ahhoz valóban jobban illik)

Elvileg a 2016-os még rosszabb, ezek után már hiszek is ebben, de azért majd egyszer sort kerítek arra is..

6 csillagot kap a mangára való tekintettel, a jobb részekre és mert gondolom az eredeti mű ismerete nélkül jobb lehet…

Kiskakukk 

Mestermű.

Egy keserű történet arról, ahogy a barátságot és az emberi lelket megmérgezi a hatalomvágy…
Amikor először láttam, úgy 15 éve, teljesen kikészített. Napokig….nem, hetekig a hatása alatt voltam, kitépte a szívemet.
Túl sok volt ez akkor az én érzékeny lelkemnek. És nem, nem a szörnyek és a démonok miatt. Az utolsó pár rész (megint csak NEM a szörnyes részekre gondolok) érzelmileg nagyon kemény, az embernek a maradék jókedve is elmegy. Igen, én Griffithet is kedveltem és nem, nem ezt érdemelte.

Kedvenc.
(Amúgy ha van valami, amiben ez a verzió veri az újat, az a hangulat és a zene!)


Népszerű idézetek

Revan 

Gutts : Ahogy nézem a fényeket, úgy érzem, mintha látnám bennük az emberek álmait, vagy esetleg emlékek táncolnának keresztül a fényeken. Az álmok örömtüze… Ez a jó kifejezés rá…
Úgy gondoltam rád,mintha hercegnő lettél volna.
Caska:Fogd be! De igazad van. Az emberek magukkal hozzák a minden óhajuk lángját és összeülnek.
Gutts: Igen. És mivel nem akarják, hogy a kis láng kialudjon, a lángokat egy nagy tűzzé egyesítik.
A nagy lángot úgy hívják: Griffith. De tudod, én nem hoztam magammal semmit. Szerintem én csak megálltam, hogy egy kicsit felmelegedhessek a tűz mellett.

virrasztó

At least it is ture
that man has no control
even over his own will.

1. évad 1. rész – Kuroi Kenshi

Hasonló filmek címkék alapján