József, az álmok királya (2000) 37

Joseph: King of Dreams
75' · amerikai · animációs, kaland, dráma, történelmi, életrajzi, musical, családi 6

Józsefről már gyermekkorában kiderülnek különleges képességei, de mint tizenegy fiúgyermek közül a legifjabbiknak, nem sok esélye van az érvényesülésre. Bátyjai tartanak tőle, ezért eladják rabszolgának Egyiptomba. Itt József a fáraó testőrségének kapitányánál szolgál, és álomfejtő képességéről… [tovább]

Szereposztás

Ben AffleckJózsef (hang)
Mark HamillJúda (hang)
Richard HerdJákob (hang)
Maureen McGovernRáhel (hang)
Jodi BensonAsenath (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 3

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

duracell 

Ha levonjuk a tényt, hogy Józsefet a saját testvérei adták el pénzért rabszolgának, akkor az a mese valami tündéri. József mondjuk kicsit újrahasznosított volt ezzel a Mózeses kinézettel, de ez végülis TV film, így fért bele. Dalokból tényleg sok van, egy-kettőt kivéve felejthetőek, de ez engem nem zavart. Nagyon érdekes volt egy olyan bibliai történet feldolgozását nézni, ami kevésbé ismert a nyilvánosság előtt, de szívesen megnéztem volna többet is. Nem tudom, miért hisztizek, Katzenberg sajnos úgysem olvassa ezt, pedig a fejéhez vágnék egy-két dolgot. Akinek tetszett az Egyiptom hercege, az mindenképp nézze meg Józsefet is, természetesen a tudattal, hogy ezt nem moziba szánták, vagyis ne várjunk tőle olyan sokat. A vége kicsit hirtelen volt, a film maga alig egy órás, úgyhogy sokat nem rabol az időből. Ajánlom! :)

6 hozzászólás
Kitticica

Ismertem, bár nem teljesen pontosan ezt a Bibliai történetet, de örülök, hogy megnéztem a DreamWorks feldolgozását. Nagyon sok értéket tartalmaz és ha lenne gyerekem, biztosan megnézetném vele. Gyönyörű zenékkel színesítették, mindegyik egy üzenetet hordoz magában. A rajz talán picit gyenge, a karaktereket nagyon hasonlóan ábrázolták, mondjuk eleve videora készítették.

Meryl 

A gyerekkorom egyik legkedvesebb meséje. A mai napig megtud hatni és még mindig átérzem a lépcsőfokokat amin végig vezet a mese. :)
Nem biztos, hogy egy gyerek teljesen megérti miről is szól a film, de ettől függetlenül nyugodt szívvel nézetném meg velük, mert rájuk férne.

Honey_Fly 

Dalolásból nem volt hiány, nekem kicsit ez sok volt. Egyébként szerintem egy gyerekbiblia mellé simán elfér ismeretterjesztő célzattal akkor is, ha ez elején elhangzik, hogy engedtek teret az alkotói szabadságnak. Igaz, hogy régen olvastam már, de emlékeim szerint a fő motívumok megegyeznek a Mózes könyvében leírtakkal. Most majd jól olvashatom újra.

Mentavirág 

Jaj, hogy ez a Józsi milyen piperkőc egy gyerek. :D Már nagyon régóta szerettem volna látni ezt a filmet, örülök, hogy végre sort tudtunk rá keríteni. Az eredeti történetet nem ismerem, de eléggé furcsának találtam, hogy a tesói olyan szívtelenek, hogy eladják szegényt rabszolgának. Oké, mondjuk azért tipikus a „szép és szerény vagyok” kategória volt, ugyanakkor látszott rajta, hogy szívesen dolgozna együtt a fivéreivel. Különös utat járt be, volt egy-két motívum, ami nem tetszett. A vége olyan összekapott lett, előtte mindenre hosszan jutott idő, ahhoz képest a lezárás kb. ilyen „gyorsan, mert elfogy a tekercs” hangulatot tükrözött. Az animáció szép, nagyon fancy a köpeny is, egy nézést szerintem mindenkinek megér! :)

2 hozzászólás
Nagareboshi_GIN 

Az egyik klasszikus bibliai történet tökéletes feldolgozása gyerekek számára. Nyilván emiatt szükség volt bizonyos változatásokra, amelyek elszakadnak az alapanyagtól. Ezzel alapvetően nincs is baj, hiszen a mai gyerekek számára könnyebben befogadhatóvá teszik a történetet és szórakoztatóvá. Azonban nem csak ilyen értelemben illeti dícséret ezt az alkotást, hanem azért is, amit a film elején leszögeztek, hogy bár éltek a művészi szabadság adta lehetőségekkel, igyekeztek úgy megőrizni a történet lényegét, értékét és egységét, ahogy az milliók számára hordoz üzenetet. És ezt nagyon jól megoldották az alkotók. Sikerült úgy rajzfilmre vinniük ezt a történetet, hogy se nem sértik meg, de nem is csonkítják a történet mondanivalóját. Természetesen mivel egy filmről beszélünk, nem tud olyan gazdag lenni, de ebbe most nem kívánok belemenni. Hanem, amit ki szeretnék emelni az az, hogy azok a betoldások, mint a plusz egy álom, hogy csak Ráhel van ott az anyák közül, hogy József taníttatva van, és az ehhez hasonlók remek eszközök arra, hogy a néző megértse, hogy a József fivérei miért neheztelnek ennyire rá, és hogy miért is teszik, amit tesznek. Valamint a vége, amikor József felfedi magát. Az iskolapéldája lehetne a szűkszavú bibliai történések adaptációinak! Hogy igazán működjenek filmen az ilyen leírások, azt így kell csinálni! Igazán katartikus élmény! Hű az alapanyaghoz, a módosítások nagy része jól működik, csak néhány darab, ami minimálisan zavaró. De az Egyiptom hercegéhez hasonlóan remekül adja vissza az eredeti történetet, ami önmagában is bőven megállja a helyét. Látványilag észrevehető, hogy közel sem olyan grandiózus, mint az imént említett társa, hanem sokkal egyszerűbb. Mondjuk, ami kifejezetten gáz, hogy az eredeti DVD-n is látszik, hogy amikor Júda odaadja Józsefnek a botot, akkor szaggat az egész, tehát kevesebb képet rajzoltak meg. Az ott nagyon gagyi. A zene is hasonló, de közel sincs akkora minőségbeli különbség, mint a látványnál sőt, egy kifejezetten jó darab ez is. Mindenképp egy remek darab, amit ajánlok mindenkinek.

2 hozzászólás
Nyctea

Gyerekkoromban imádtam a bibliai történeteket, Józsefét pedig különösen szerettem. Amennyire emlékszem rá, a rajzfilm hűen követi az eredetit, minden lényeges momentum megvan benne. Amit viszont sajnálok: láthatóan nem sok energiát fektettek a rajzolásba, a szereplők mind az Egyiptom hercege figuráinak újrahasznosításai, a dalok pedig jellegtelenek, idegesítőek. Sőt, nekem néha úgy tűnt, mintha az ének kicsit hamiskás is lenne…
Egyszer viszont mindenképpen érdemes megnézni, mert nagyon jó a történet és vannak benne nagyon izgalmas képi megoldások (pl. az álmok megjelenítése különösen tetszett).

Lahara

Bár a film elején kiírták, hogy engedtek a művészi szabadságnak, de véleményem szerint túlságosan.

carragher 

Bibliai történet sok sok énekkel ami nálam mínuszt jelentett nem pluszt.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján