Hemingway és Gellhorn (2012) 25

Hemingway & Gellhorn
155' · amerikai · dráma, romantikus 15

0 díj · 2 jelölés

A film a huszadik század egyik legnagyobb szerelmi történetét dolgozza föl. A kalandos életű író, Ernest Hemingway és Martha Gellhorn kapcsolatát, megismerkedésüktől kezdve, a szenvedélyes viszonyukon át a zajos házasságukig; hét országon keresztül, a spanyol polgárháborútól kezdve, és azon túl.… [tovább]

angol

Szereposztás

Nicole KidmanMartha Gellhorn
Clive OwenErnest Hemingway
Robert Duvallorosz tábornok
Rodrigo SantoroZarra
Tony ShalhoubKoltsov
Parker PoseyMary
Connie Nielsenmagas szőke nő
Santiago CabreraRobert Capa

Kedvencelte 4

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

DianaRL

Az életrajzi filmeknek mindig is megvolt a maga varázsa: a tudat, hogy élő vagy valaha élt emberek magánéletében vájkálhatunk, és betekinthetünk múltba kövült alakjuk mögé, amit látszatra tökéletessé csiszolt az idő. Persze néha épp ez a tény jelenti a legnagyobb buktatót, az alkotók elfeledhetik, hogy nem mindenki ismeri behatóan a film hősének élettörténetét, esetleg a másik véglet csapdájába esnek, és az eredmény egy szájbarágós tömjénezéssé válik.
Szerencsére a Hemingway és Gellhorn mind a két esetet elkerülte. Nem törekedett arra, hogy a főszereplőit éteri magaslatokba emelje, meghagyta őket esendő embereknek, akik tökéletlenségükben is képesek voltak szerethetőek maradni.
A cselekmény lassan bontakozik ki, mégis izgalmas, amihez rengeteget tett a háborús környezet megjelenítése is, a legtöbb maradandó és szívbemarkoló pillanat ebből adódott. Sajnos közel sem ismerem eléggé Hemingway életét, így a történelmi hitelességről nem szólhatok, de fikcióként tekintve a karakterdráma is remekül épült fel, és ami még fontosabb, működött.
Érdekes megoldás volt a színekkel való játék, még ha néhol le is ült a film, ez képes volt kirángatni a nézőt a monotóniából. De még ettől eltekintve is a felvételek remekül megkomponáltak, annak ellenére, hogy nem egy látványfilmről van szó, igazi élmény nézni a jeleneteket.
Egyetlen negatívumként a film vége róható fel, már nem igazán tesz hozzá a nagy egészhez és megtöri az addigi ritmust, de el kell ismernem, a nézők lelki békéje miatt erre is szükség volt. Csak az a megvalósítás, csak azt tudnám feledni…
Még ha a fentebbiekből úgy is hangzott, számomra ez a pár perc sem volt képes beárnyékolni az addigi élményt, hihetetlenül élveztem a játékidő minden percét, és csak annyit tudok mondani, még-még-még sok ilyen filmet.

Fájvirág

Nicole Kidman lenyűgöző, csodálatos! Martha Gellhorn fantasztikus nő volt, szerintem életrajzilag hiteles a film, persze attól még film, de engem nagyon elvarázsolt. Gellhorn annyira inspiráló, erőt adó karakter számomra, őszintén csodálatra méltó, és Nicole Kidman alakításában csak még jobban bele lehet szeretni ebbe a nőbe. Nagyon tetszik a film stílusa, hangulata, ritmusa, jól eltalált darab.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján