Halálos tavasz (1939) 44

94' · magyar · dráma !

Dr. Egry Iván öngyilkosságot követ el szállodai szobájában. Az ő története pereg végig, attól a pillanattól kezdve, hogy a lépcsőházban először látja meg a lányt, akiről később kiderül: Ralben Edit a neve. Iván meghívatja magát hozzájuk. Edit ekkor Ahrenberg gróf menyasszonya. Csakhamar Iván… [tovább]

Szereposztás

Jávor PálDr. Egry Iván
Karády KatalinRalben Edit
Szörényi ÉvaNagy Józsa
Somlay ArtúrRalben kegyelmes
Bilicsi TivadarBoskó Pál
Kamarás GyulaAhrenberg gróf
Tasnádi IlonaRalbenné
Rózsahegyi KálmánPlébános
Pethes SándorDr. Csokonai István
Kürthy GyörgyKépviselő

További szereplők

Kedvencelte 4

Várólistára tette 28


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Nem számítottam ilyen magyar filmre a korszakból. A könyvet még nem olvastam, de nem hiszem hogy fogom.

2 hozzászólás
Mimiti

Továbbra is imádom, hogy régi, hogy egy letűnt kort mutat be az akkoriak szemszögéből, de nem ez lesz a kedvenc nagy klasszikusom.
Először is: először meglátni valakit és eldönteni, hogy ő lesz életünk szerelme, vagy épp a feleségünkként mutatni be otthon? Wow, meredek. Lehet, hogy belőlem hiányzik az effajta romantikus véna, de én ezektől inkább kínosan érzem magam. Ez viszont máig elterjedt jelenség filmekben, könyvekben, talán sosem fogunk kinőni belőle.
Másodszor: szóval ő volt Karády Katalin. Most láttam először, de a legkevésbé sem értem a kultuszt, ami kialakult körülötte. Szörényi Éva szerintem milliószor jobban játszott, az meg persze csak szubjektív vélemény, hogy szerintem sokkal szebb is volt Karádynál. Nem mondom, a vetkőzős jelenet ötletes, és nagyon nyomja a femme fatale-t Karády, de egyáltalán nem győzött meg.

csgabi

Egry Iván egy szánalmas, gyenge ember.

A film egyébként szerintem nagyon jó, bár Karády hangja azon a lemezen kicsit idegesít. Egészen kicsi voltam, amikor először láttam a filmet, és már akkor megfogott. És akkor még Karádyra is más szemmel néztem. Mostani szememmel: Jávor Pál és Karády Katalin játéka mesterkélt, művi, egyáltalán nem látom benne a természetességet, ami pl. Szörényi Éva játékából jön.

Kyupirappa

Zseniális film, könyvben is nagyon szerettem.

Lulu23

Ennek a filmnek a története nem tetszett, és hiába tudom, hogy adaptáció, és nyilván kötött a történetfonal, mégsem tudok eltekinteni tőle, amikor a filmről vélemény formálódik bennem.
Nagyon élveztem ugyanakkor a korabeli világ ábrázolását. A városképek, az, hogy nem csak a leghíresebb épületekről kaptunk egyébként gyönyörű megjelenítést, hanem volt benne budai kisutca, vidéki kisvendéglő nekem mindig szívmelengetőek. Jó volt ezen túl az akkori világ közéleti, mindennapi és morális értékrendjéről is benyomásokat kapni.
A rendezésben az tetszett, hogy olyan higgadt tempójú alkotás, amit közben meg is lehet érteni, el is lehet gondolkodni rajta, mégis pattogott benne a feszültség.
A történetben is az nem tetszett, hogy nem igazán találtam olyan karaktert, akivel szimpatizálni tudnék. És ez engem kicsit demoralizál.
Azért érdemes volt megnézni, mert Karádyval mondjuk így ismerkedtem meg. Igaz, csalódás volt. Ahhoz képest, hogy mekkora neve van, lehangolóan semmitmondó volt a játéka.


Népszerű idézetek

csgabi

Ez lett a veszted, mind a kettőnk veszte
E csillagos mély, forró május este.
Mert ahogy ott csendben álltunk
Lassan összeért a vállunk.

Váratlanul rohant reánk vágyunk, ez a furcsa láng,
Oltsd el hamar, oltsd el hamar, mert már a húsomba mar.

Ez lett a veszted, mind a kettőnk veszte
E csillagos mély, forró május este.
Mert ahogy ott csendben álltunk
Lassan összeért a vállunk.

Ez lett a veszted, mind a kettőnk veszte
A lelkünk egybe forrott akkor este.
Vadul, némán fogtuk egymás kezét
És ezt te már nem téped soha se szét.

Londonna 

– Te, aki ilyen okos, nyugodt, hideg nő vagy, így belepistulni valakibe!… Egészen a betege vagy.

Londonna 

– Pajtás, megházasodom.
– Megőrültél?!

Londonna 

Aki hű szerelmét hűtlenül elhagyja,
Verje meg az Isten, veretlen ne hagyja!…


Hasonló filmek címkék alapján