Dolores Claiborne (1995) 84

Dolores Claiborne (Kathy Bates) kemény munkával, házvezetőnőként keresi a kenyerét. Lánya, Selena (Jennifer Jason Leigh), akit Dolores 15 éve nem látott, egy New York-i magazinnál dolgozik újságíróként. Egy napon Selena különös küldeményt kap faxon: egy bangori újság cikkének másolatát, mely egy… [tovább]

Képek 4

Szereposztás

Kathy BatesDolores Claiborne
Jennifer Jason LeighSelena St. George
Christopher PlummerJohn Mackey detektív
John C. ReillyFrank Stamshaw rendőr
David StrathairnJoe St. George
Judy ParfittVera Donovan
Ellen MuthSelena fiatalon
Bob GuntonMr. Pease
Eric BogosianPeter
Roy Cooperügyész

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

Nevra

Megvédtelek volna Dolores! De nem kellett, mert Ő egy erős nő. Le a kalappal! Kibírni az őrült férjet, Verat.. és ott volt még a lánya is.
Kathy Bates remekelt. Jobbat nem is találhattak volna. Jennifer is tetszett, de ahogy viselkedett eleinte, na az már nem.
Nagyon szeretem az ilyen erős női karaktereket.
A rendőrség végig az agyamra ment..
Nagy hatással volt rám ez a film. (még több ilyet)
Viszont a kapcsolata Vera-val a vége felé, már megtetszett.
Kathy és Jennifer kedvenceim, örültem ennek a párosításnak.
Nem is értem miért halasztottam el eddig ezt a filmet..
A spoiler rész valami eszméletlenül izgalmas volt. Milyen ötletes!

2 hozzászólás
Nihilchan 

Letaglózó film. Borzasztó, mert aktuális volt ’93-ban, a könyv megjelenésekor, a ’95-ös film idején és sajnos ma, 2022-ben is. Kathy Bates ismételten bizonyította számomra, hogy King egyes női karakterei, mintha egyenesen a személyére és a tehetségére íródtak volna. Az végig egyértelmű volt, hogy Dolores története több annál, mint amit a felszínen látunk. Összeolvadt a múlt és a jelen egy aktuális nyomozás miatt, nagyon mély traumák, súlyos történések kerültek elő. A rendőrség, jobban mondva a nyomozó egy az egyben a megcsorbult férfi büszkeséget képviselte, hányingerem volt tőle. Selenát sokáig nem tudtam hova tenni és bár a végére sem kedveltem meg, megértettem a viselkedését. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy hibátlan számomra a film, mert néhol elnyújtottnak éreztem, ugyanakkor végig lekötött. Ráadásul szerettem a látványt; szerintem nagyon szépen megoldották például a keletkező sötétség ábrázolását. Dolores Claiborne története nyomasztó és dühítő is, ugyanakkor egy tanács: bár a főhős erős női karaktere mintaértékű, azért ti ne legyetek akkora vagányok, hogy szabad szemmel nézitek a napfogyatkozást.

Solo_Mayer 

Erős fenntartásaim vannak a King-adaptációk iránt, a filmek ritkán tudják visszaadni a Mester könyveinek pszichológiai mélységeit, a kingi atmoszférát, így a Dolorest is csak tologattam hosszú ideig, aztán meg is feledkeztem róla.
Most sajnálom, hogy idáig vártam vele. Kathy Bates úgy száz éve a kedvenc színészem (mióta láttam a Tortúrát), és Dolores megrázó sorsa az ő tolmácsolásában annyira felkavart, hogy most sem tudok másra gondolni, mint hogy ez a színészóriás mennyire csodálatos volt ebben a szerepben is.
Dolores lányát meg hogy gyűlöltem eleinte! Mondanám, hogy megértem, mert gyerekként szörnyű dolgokon kellettt keresztülmennie, de nem mondom, annyira életidegen tőlem az általa választott feledési forma, ez a fajta könnyebbik út. Jennifer Jason Leigh eszméletlen jó volt ebben a szerepben, mint ahogy Christopher Plummer a buldogéban, de ő ugye miben nem (és most miatta újra kell néznem A muzsika hangját *-*).
Könyvben szerettem anno a Dolorest, kőkemény sorsdráma King-módra, a film pedig remek adaptáció, ennél jobban talán csak az Állj mellém! tetszett. Dolores is újranézős.

brena 

A legjobb az összes Stephen King film közül, hetekig a hatása alatt voltam!

5 hozzászólás
mvancsika 

Az egyik legjobb Stephen King adaptáció. Igaz, a könyvet is nagyon szeretem, többször olvastam már. A rendező kapott egy jó alapanyagot és szerencsére ügyesen nyúlt hozzá.
Tetszik, hogy lassan csordogál a történet, nem rohan előre, nagyszerűen felépített, remekül ábrázolja Dolores többi szereplővel való viszonyát. Az idősíkok ábrázolása képileg remekül lett megoldva.
Kathy Bates nagyszerű, mintha rá írták volna a szerepet, és mellette Jenifer Jason Leigh játéka is figyelemre méltó.

rikata88

Őszintén, akkor jöttem rá, hogy egy Stephen King adaptációt látok, amikor az elején kiírták a nevét (nem szoktam utánaolvasni a filmeknek, hogy izgalmasabbak legyenek). Máris izgatottabb lettem, hiszen King munkáit imádom, kell hozzá egy hangulat, és ezt el is találták remekül nyújtotta a képvilág kis sziget borongós auráját. Ahogy pedig az időben ide-oda léptek, azt is nagyon ügyesen megoldották.
A történet izgalmas volt, és bár ki lehetett következtetni a végét, nagy meglepetést nem okozott, de attól függetlenül lekötötte a figyelmemet a szálak kibontakozása.
A színészek közül természetesen Kathy Bates szerepét tudom kiemelni. Nagyon szeretem a filmjeit (most kezdek egyre többet nézni tőle, és valami zseniális színésznő, kár, hogy nem találtam rá hamarabb). Annyira ügyesen játssza a karaktert, a meglepetést, a fájdalmat, a csepp kis örömöt…
Ha más nem, de miatta mindenképpen érdemes újranézni a filmet.

eve58 

Annakidején a könyv is nagyon tetszett, így pedig, hogy a főszerepeket olyan kedvenceim alakítják mint Kathy Bates és David Srtathairn, tökéletes a lelkemben a harmónia… már nem a sztoritól, hanem az élménytől!

Drucocu

Elsőre misztikusnak, izgalmasnak tűnt, de túl gyorsan kitaláltam mindent. Alapvetően jó történet, csak túl nyilvánvaló. Számomra egyszer nézős film, de egyszer mindenképp látni kell.
Ja, és tetszett a napfogyatkozás, meg a vörös égbolt. :)

kiioaaa

„Mindig szkeptikus vagyok a King adaptációkkal szemben, mert nagyon sokszor nem tudják megfelelően vászonra vinni a sorok közt megbúvó érzelmi töltetet…” Szoktam volt mondani…

A filmet már régebben láttam, az alapjául szolgáló könyvet a múlt héten fejeztem be.
Na és az van, hogy szeretem mind a kettő verziót. (Ami baromi nagy szó, mert mindig kukacoskodni szoktam a Könyv Vs. Film témában… nyilván a könyvek javára)

Mégis úgy gondolom, valahogy ez a film annyira jól lett elkészítve, hogy még így évek távlatából is derengett a történet, és az olvasáshoz teljesen jó emlékképek társultak.

Kathy Bates-t amúgy imádom, tökéleteset formálja meg King karaktereit.

t_millo

Stephen King egyik „legnagyobb rajogója” voltam egy időben, gimiben-egyetem elején. Faltam és újtafaltam, minden könyvtárba beíratkoztam. Ez a sztori legkiemelkedőbb. Konkrétan ronggyá olvastam, magyarul és angolul is. Dolores-korszakom jó pár évig tartott, valódi ismerősömmé vált, erőt adott, kitartást és keménységet, amikor erre volt szükségem, és rengetegszer elővettem a könyvet és a filmet is, illetve egyes részeket újra „kellett” olvasnom. Azaz feltaláltam a biblioterápiát magamnak, évekkel azelőtt, hogy hallottam róla – persze több ilyen film karakterem volt/van, de Dolores nolt a valahai No1. A film ugyanígy. Bár nem teljesen azonos a film a könyvvel, de ömagában szupercsúcs mindkettő. A filmben a színészek eszement jók, a hangulat és az arcrezzenések,… Hol van már ez a filmvilág, ez a színészi kvalitás! Összegezve: „Dolores? – Always.” – És, NYILVÁNVALÓAN, Kathy Bates is!


Hasonló filmek címkék alapján