Chappie (2015) 155

Chappyt születésekor elrabolják. Idegen emberek közé kerül, és egy különleges, össze-vissza, teljesen működésképtelen családban nevelkedik. Lassacskán kiderül róla, hogy különleges tehetség, természetfeletti érzékek birtokosa. Egyedi és megismételhetetlen, ám egyben megnevelhetetlen is. És nem… [tovább]

magyar
angol

Szereposztás

Dev PatelDeon
Sharlto CopleyChappie (motion capture)
NinjaNinja
Yo-Landi VisserYo-Landi
Jose Pablo CantilloYankie / Amerika
Hugh JackmanVincent Moore
Sigourney WeaverMichelle Bradley
Brandon AuretHippo
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

Emerson 

Egyvalami nagyon hiányzott a filmből: az intelligencia. Se a „sima”, se a mesterséges nem volt jelen. Animációban talán nem lett volna ennyire gáz… bár ahhoz meg túl brutális lett volna. Valahogy sehogy sem volt jó. A szellemi színvonal a béka segge alatt volt. Ó, pardon… Die Antwoord színvonalon. Miért hiszik azt, hogy ha valaki zenész (?!), az már színész is?
Üzenet nulla. Hacsak nem az, hogy Dél-Afrikában mindenki primitív, erőszakos, infantilis idióta.
A CGI oké volt. Más jót nem nagyon tudok mondani róla. spoiler
Az öt csillag a patkánynak szól. Kár, hogy kevés jelenete volt…

Ákos_Tóth

Egy kis – vagy nem is olyan kis – Robotzsaru, District 9 és WALL-E, kb. ez a Chappie végtelenül leegyszerűsített receptje, amivel egyébként ki tudnék békülni, ha nem lenne pl. a District 9 egy jellegzetesen egyszer elsüthető poén, vagy ha lenne a filmben valami más, plusz hozzáadott ötlet, tartalom, vagy érték, de ez utóbbi ponton már erősen kilóg a lóláb. A témából fakadó alapvető kérdések és problémák adják ugyan magukat, de Blomkamp nem dolgozta magát halálra. Talán ennek egyfajta tudatalatti alátámasztása a Die Antwoord bevonása a projektbe, akik ugye nem színészek, ugyanakkor 2015 táján talán inkább emeltek egy film marketingerején, mint csökkentettek – avagy fordított esetben Blomkamp neve adott egy kis löketet a zenekarnak, fene tudja –, mindenesetre nagyon látszik, hogy bár karakterben illenek ebbe a környezetbe, azért alakításnak nevezni a tevékenységüket erős túlzás volna. A másik kvázi húzónév, Hugh Jackman tulajdonképpen hozzájuk butult, nem túl erős a jelenléte a vásznon.

Sok rosszat egyébként nem tudok mondani a filmről, technikai megvalósítása rendben van, maga Chappie is szerethető, jól kitalált karakter, de minden más halálsemleges, ízetlen, meglepetésektől mentes, és továbbra is nagyon hiányoznak a jó színészek, akik élettel töltenék meg a sztorit, vagy továbbdimenzionálnák a rendező – amúgy valószínűleg valid – látomását a közeljövő poszt-apokaliptikáját megelőlegező dél-afrikai miliőről. Bár a társadalomkritikus bomba már leesett a District 9-ban, ilyesmi ide már csak úgy tessék-lássék jutott…

moszat

Aki Neill Blomkampnak még egyszer egy centet is mer adni filmgyártásra, annak én töröm el a kezét. Harmadszor csodálhatjuk meg Johannesburg verőfényes nyomornegyedeibe oltott első osztályú CGI orgia-akció-szociodráma kliséhalmazát, mely a District 9, Elysium, Chappie grafikont vizsgálva szigorúan monoton konvergál az abszcissza tengelyhez.

Bővebben: http://moszat.eu/Chappie

Törpillaa 

Hát ezt nem tudom hova is soroljam pontosan. Nagyon gáz, hogy erre pazaroltak el egy majdnem 2 óra hosszát.
Némelyik szereplő tök gáz volt.
Ninja, Yo-Landi, és Amerikát ki nem állhattam nagyon nem voltak a kedvenceim. Yo-Landi nyávogásától a falra másztam volna. Deon se volt nagyon szerethető, és hát Chappie hiába volt cuki robot nem nagyon volt ő se számomra maradandó emlék a filmből.
Ebben semmi logika nem volt hiányzott nem is értem minek csináltak ilyen filmet. 2 órányi semmi, üres tartalom, semmi mondanivaló, semmi értelme nincs a filmnek ez csak egy vicc.
Hugh Jackman-t nem is értem miért ő lett a film fő gonosza nem illett bele a képbe én többet vártam volna. Nem tetszett az alakítása pedig imádom a filmjeit, de ez túlzás volt.

Kiskakukk 

Úgy tűnik, ezt a filmet csak szeretni lehet vagy utálni.

Nos, én az első táborba tartozom. Nem hibátlan alkotás a Chappie, viszont érdemtelenül van ennyire lehúzva. Én alapból szeretem Blomkamp filmjeit, mert nagyon jó a hangulatuk, a nyomor legmélyebb bugyrai és a legmodernebb technika nála kéz a kézben járnak és nem utolsó sorban igen erősek cgi terén is (szerintem lazán vernek jó pár kortárs alkotást). És nem puszta látványorgiára kell gondolni, hanem arra, hogy a cgi kiszolgálja a történetet (sajnos pont az ellenkezője a divat manapság). Kellemes kis vérengzések is vannak bennük, olyasféle, ami nem divat manapság.

A Chappienél is megvannak mindezek. A sztori nem tekinthető túl egyedinek (a mesterséges intelligencia túlnő az emberen), viszont nem tudom, mit néztek, akik semmi mondanivalót nem láttak benne? Párhuzamba állítható a gyerekneveléssel vagy csak simán értelmezhetjük úgy is, hogy egy robot pár nap alatt lekörözi az embereket emberségből.
A címszereplő Chappie amúgy baromi édes. És én bírom a Die antwoord-ot is (Yolandi és Ninja), még ha a zenéjüket nem is (nem szépítem, totál flúgosak :D spoiler). Dev Patel nagyon szerethető karakter, de van itt egy kitűnő, gonosz Hugh Jackman is, jó volt ilyen gané szerepben látni.
Amúgy meg kedves emlékeim fűződnek a filmhez.

És végül, de nem utolsó sorban, klassz a képi világa és a zenéje is.
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

Drucocu

Nem tudom eldönteni, hogy tényleg komolyan gondolták-e ezt az egészet. Az egész nagyon gagyi. A zene pedig még annál is borzasztóbb. A robot inkább volt hülye, mint aranyos. A poénok nem voltak poénosak. Persze lehet, hogy csak azért mert nem az én stílusom, de nekem egyáltalán nem tetszett.

Rémálom 

Ez valami borzalmas volt. Annyira volt szórakoztató, mintha azt néztem volna, ahogy egy gyereket felgyújtanak és feldarabolnak. Elhiszem, hogy robot, nem fáj neki, de erre játszottak rá az írók, hogy „ő még csak gyerek.” Emellett persze olyan olcsó húzások is vannak, mint a döglött kutya, mert a gonoszok ám mindenkivel nagyon gonoszak, értem? Mindenkit bántanak, nőt, gyereket, állatot. Undorító.

Igazából a film legnagyobb gondja, hogy kínos az egész. A robottal/mesterséges intelligenciával az emberiség boncolgatása jó téma, de itt ezt véletlen se érintették. A legnagyobb hiba az egészben szerintem az volt, hogy:

A) nem volt benne logika – mert ugye a maffiózóknak sosem jutott eszébe saját, gonosz robotot csinálni, és a főhősünk egydimenziós ellenségének robotját pedig nem akarták megvenni a rendőrök, mert úgy látszik, katonaság ebben a világban nem létezik.

B) ez az egész pitiáner bűnöző dolog, hogy ők „nevelik fel” Chappie-t? Annyira gagyi és értelmetlen és leginkább csak kellemetlen volt nézni, főleg az egysíkú karakterek miatt.

Kontra_Judit 

Annyira édes volt a robot, és Deon is nagyon jó fej volt, aki megtervezte, kivitelezte.
A sok brutalitás ellenére tetszett a film. Sajnáltam, hogy Hugh Jackman ilyen „vadállat” szerepet kapott :(
Yo-Landi-t bírtam még, annyira egyedi volt a stílusa és ő is úgy tudta szeretni Chappie-t, nem volt gonosz, mint a társak.

Mesemondo

Nem kimondottan eredeti ötlet, hogy egy robot segítségével próbálja elmondani valaki, mit jelent embernek lenni. Ennek ellenére nem volt rossz film. Voltak nagyon szerethető részei, mint pl. a karakter design és a szedett-vedett szereplőgárda. Meseként a morális pont is a helyén volt. Amit viszont sajnáltam, hogy az AI fejlődésével teljesen következetlenek voltak; az egyik pillanatban még nem tudott beszélni, aztán azonnal felismert elvont fogalmakat ("bűn", "apa"), aztán megint nem értett alapvető kifejezéseket. Értem én, hogy a technológia a tanulságnak volt alárendelve a történetben, de azért az ordító hibákat kihagytam volna.

Doda

Olyan lelkesen kezdtem neki… a második felét 3 részletben néztem meg. Hugh Jackmannek nem állt jól a gonosz szerep és az egész film valahogy olyan gagyi.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján