Chang An Shi Er Shi Chen (Chang An Shi Er Shi Chen 1.) (2019–2019) 2

The Longest Day in Chang'an · 长安十二时辰
40' · kínai · akció, sorozat, történelmi, thriller, krimi !
1 évad · 48 rész

A sorozat Ma Boyong regénye alapján készült. Zhang Xiaojing (Lei Jiayin) katonaként szolgált a Tang dinasztia ideje alatt. Később árulás vádjával letartóztatták, majd halálsorra vetették. A kivégzése előtt, az ősi Kína egyik legnevesebb napján, a Lámpásfesztivál idején, terroristák érkeznek… [tovább]

kínai · angol

Képek 12

Szereposztás

Lei Jia YinZhang Xiao Jing
Jackson YeeLi Bi
Zhou Yi WeiLong Bo
Lu Fang ShengYao Ru Neng
Rayzha AlimjanTan Qi
Cai LuCui Qi
Rain Wang (1994)Wen Ran
Li YuanYu Chang
Yin Zhu ShengLin Jiu Lang
Chang An Shi Er Shi Chen (2019–2019)
Rendező
Forgatókönyvíró

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7


Kiemelt értékelések

Napsi 

Kijelentem, ez a legjobb kínai sorozat, amit valaha láttam. Ugyan nem a legnagyobb kedvencem, de határozottan a legjobb.

Ízig-vérig történelmi, a díszlet, a ruhák, a smink, mind-mind korhű. Az OST pedig Li Bai versekből áll. Chang'an 108 utcája, épületei tele vannak élettel, rengeteg a statiszta, zsúfolt a város, és egyik sem csak áll vagy sétál: beszélgetnek, jászanak, üzletelnek, mutatványosokat néznek, esznek, még a fontosabb szereplők is megbújnak a tömegben. Amikor nem borítja el a nézőt a szereplőktől származó információ vagy nem pörög az akció, olyankor is figyelni kell! Nagy Tang Tianbao éveinek dicsősége bámulatos, eleven, ugyanakkor bemutatják a korszak mocskát is.

A műsort rengeteg szereplő színesíti, akiknek a nevét, a rangját és a kapcsolatait észben kell tartani. Sokuk valaha élt, mint Li Bi, Wang Yunxiu, Yuan becsűs és a császári család tagjai, vagy valós személyeken alapulnak, mint Lin Jiulang, He Zhizheng és Cheng Shen. Nők és férfiak, egyaránt erős, szürke karakterek. Nekem három mellékszereplő lett a kedvencem. Az egyik Yu Chang, a Long Bo-nak dolgozó, kegyetlen, női bérgyilkos, akit az elején utáltam, mert rengeteg embert megölt, a végére mégis kirajzolódott, hogy mennyire elszánt, hűséges ember, aki csodálja a mások felé mutatott jóságot. A másik Ge Lao egyik prostituáltja, akit mindenki elárult, és többet nem írok róla. A harmadik Xu Bin, az a fickó spoiler Szerencsétlen koronahercegen meg bőgtem egyet. Felvonul itt császár, miniszter, tábornok, eunuch, költő, katona, császári ágyas, rabszolga, utcai árus, mutatványos, koldus, boltos, kereskedő, muszlim, keresztény, buddhista, taoista, perzsa, néger, japán és kínai, meg még biztosan más is, nem ártana újra néznem…

…de nem fűlik hozzá a fogam, mert olyan szinten valóságosnak hat az egész, a tudat, hogy valaha így éltek ott. Nagy hangsúlyt fektetnek Chang'an és a chang'ani nép szeretetére, védelmére és bemutatására. Na, és eközben halomra gyilkolják őket, amit nem bírtam. Ritka az, ha az utolsó statiszta is közel áll hozzám. Itt megtörtént.

Két kis negatívum van. Az első a szinkron. Néha mondat közepén váltanak az eredeti hangsáv és a szinkron között (félreértés elkerülése végett: eredeti nyelvű szinkron van a kínai nyelvű sorozatokon a háttérzajok elkerülése, a cenzúra és esetenként a színész képzetlensége miatt). A második az egyik végefőcím, ami valamiért angolul van elektromos gitárral, és egyáltalán nem illik a sorozathoz, pedig a kínaira fordított változat a feliratban szép lenne. A vége különösen zavart. A főszereplők szálát lezárták, sokan meghaltak közben, egyes szereplők jövőjét el tudom olvasni wikipédián (pl. a cuki funfact, hogy Yuan Zai és Wang Yunxiu a valóságban is házasok voltak – egyébként őket nem bírtam, mégis aranyos pár voltak), mert léteztek, de sok fontos szereplőről így se derült ki, hogy mi lett végül a sorsa.

Cselekményszálak nem maradtak. Miért kell ebből második évad?

Marcsi0603 

Teljesen odáig meg vissza voltam ettől a sorozattól. A 48 rész egyetlen napot ölel fel, és azt mesterien teszi. Nagyon oda kell figyelni az elején, mert rengeteg név és szereplő van, és amikor beindul a történet csak kapkodtam a fejem. Utáltam a császárt, Li Bi volt a kedvenc, de Zhang Xiaojing is nagyon szimpatikus volt. Az biztos, hogy a negatív karakterek motivációját meg lehetett érteni,sokszor inkább nekik szurkoltam. A harcjelenetek nagyon látványosak, a robbantások, tüzek szintúgy. Az egész Lámpásfesztivál hangulat is nagyon átjött, és hihetetlenül jó zenék festik alá az egészet. Az egyik legjobb sorozat, amit ebben az évben láttam.


Népszerű idézetek

Napsi 

Zhang Xiaojing: Miért maradsz Chang'anban?
Cao Poyan: Előléptetést akarok.
Zhang Xiaojing: Milyen őszinte!
Cao Poyan: Mikor először jártam itt, a bátyám három napig, megállás nélkül vezettet körbe a városban. Sok embernek bemutatott.
Zhang Xiaojing: Hatalmas, rangos embereknek?
Cao Poyan: Találkoztam Hong Xiu asszonnyal, aki papírhajókat gyárt, Aluoyoue-vel, a tevekereskedővel, Xue Yuegonggal, a fuvolással, Öreg Luo-val, Ujgurból, aki lenmagos sütit sütött, végül Li Shi'errel, aki addig táncolt, míg volt a talpán bőr. Régen a Longyou sereghez tartoztam. Először csak jó katona akartam lenni. Aztán egy idő után, hogy láttam meghalni a bajtársaimat, többet nem láttam értelmét, hogy életeket adjunk érdemekért. Az egész országvédősdi nem ért semmit, míg nem találkoztam velük itt, Chang'anban. Itt jókat lehet enni, inni, élni. Még szép, hogy az emberek itt akarnak maradni. De az ok, amiért úgy érzem, érdemes élni, azok az itt élő köznép. Senki sincs kitanítva, nincs sok pénzük, nincsenek túl jó kilátásaik, ők mégis… Nem. Mi mind azon vagyunk, hogy kihozzuk ebből az életből a legtöbbet. Csak parancsnokként nem védhetem meg őket. Magasabbra kell jutnom.
Zhang Xiaojing: Milyen magasra?
Cao Poyan: Legalább a Lovasságig. A császári kíséret csak a koronaherceget védi, de a Lovasság egész Chang'ant.
Zhang Xiaojing: Van ennek a helynek egy másik oldala is. Vigyázz, magával ne rántson!
Cao Poyan: Mire gondol?

1. évad 12. rész
Napsi 

Li Bi: Megtaláltad? A megoldást minden problémára.
Xu Bin: Az életben maradás.
Li Bi: Mit mondtál?
Xu Bin: A problémák megoldásának legjobb útja, az életben maradás. Nehéz helyzetekben, először mindig a túlélésre kell koncentrálni. Míg él az ember, addig azt tehet és úgy, ahogy akarja.
Li Bi: Azt mondják, egy hivatalnok a becsületéért hal meg.
Xu Bin: „Egy hivatalnok… a becsületéért hal meg”? Valójában, a legvégén csak a saját hírnevükért teszik, igaz? Ha egy ember biztos a saját hasznában, és képes segíteni másokon, miért választaná a halált? Egyértelműen jobb, ha életben marad. Másoknak és önmagának is.

1. évad 31. rész

Folytatása

Összehasonlítás

Chang An Shi Er Shi Chen


Hasonló filmek címkék alapján