Budapest Noir (2017) 141

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső… [tovább]

magyar

Képek 9

Szereposztás

Kolovratnik KrisztiánGordon Zsigmond
Tenki RékaEckhardt Krisztina
Dobó KataVörös Margó
Anger ZsoltGellért Vladimir
Kulka Jánosvitéz Szőllősy András
Kováts AdélSzőllősyné Irma
Törőcsik FranciskaFanny
Mucsi ZoltánVogel
Thuróczy Szabolcs
Bánfalvy ÁgnesValéria

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 189


Kiemelt értékelések

Lady_Hope

Teljesen értetlenül állok a negatív, sőt, becsmérlő kritikák előtt. Mert ez a film nekem nagyon tetszett. Nekem is magas elvárásaim voltak, aggódtam hogy nem fog tetszeni nekünk (a családommal néztük meg) de mindenkinek nagyon tetszett.
Sokan mondták, hogy lassú volt: én nem bántam. Szerintem jó film volt, jól meg volt csinálva, és még a cselekménye is tetszett. Bárkinek ajánlom.

Röfipingvin

Nem ír filmtörténelmet a film, de határozottan bevonz, hangulatot teremt és strigulázod, hogy hány helyszínt ismersz fel.
A színészgárda jó, bár nem olvastam a könyvet így nem tudom megmondani, hogy mennyire Kolovratnik a Gordon.
A történetvezetésben nagy meglepetések nincsenek, a nyomok viszik előre az egészet, ez adott egy kis kiszámíthatóságot a dolognak.

Elhaym

Régóta érdekelt ez a film és le is kötött végig a hangulata miatt. Most kedvet kaptam ezek után még pár magyar filmhez.

theodora

Valamiért meg voltam győződve róla, hogy tavaly ősszel olvastam Kondor Vilmos krimijét, a film alapjául szolgáló regényt. Most visszanézve rájöttem, hogy ez 2015 júliusa volt – így már értem, hogy miért nem emlékeztem jobban a sztorira. :D
A Budapest Noir film előzetesét még nyáron láttam a moziban és már rá voltam pörögve, hogy ezt meg kell néznem ősszel. Olyan szerencsénk volt, hogy október 27-én elhozták a városunkba a filmet sőt még Gárdos Éva, a rendező is részt vett a film utáni közönségtalálkozón.
Bővebben: http://ittvalahol.blogspot.hu/2017/10/budapest-noir-film.html

2 hozzászólás
meseanyu

A könyvnél fanyalogtam kicsit, nem is folytattam a sorozatot, de ez a film tetszett. Jó színészek, nagyon szép felvételek, pörgős sztori. Meg a harmnicas évek hangulata, az nálam mindig nyerő.

Keikorca

Túl sok dramaturgiai változtatást tettek bele, melyek inkább sablonossá tették a történetet.
Kováts Adél alakítását azonban muszáj kiemelni, és nagyon sajnáltam, hogy Fodor Tamás lekvárjaiból csak ilyen keveset kaptunk.

Spielmann

Azt én nem értem, hogy lenne ez pocsék. A mai magyar filmekre jellemző bénaság itt teljesen hiányzik, jól meg van csinálva a kor Pestje is. (Bár emlékszem, mikor az Egyetemi Könyvtárba menet a Centrál helyett Abbázia volt.) A könyv erényeit a film is megtartja, humoros, kemény és sötét. Kolovratnik pedig teljesen Gordon. Az egyetlen baj, hogy túl rövid, remélem lesz hosszabb rendezői változat is. Mostanában a filmalap ritkán támogat jó filmeket, 2010 óta azért mégis lett pár nagyon jó filmünk. És menjetek sokan a moziba, hátha a többi 4 könyvből is csinál filmet Gárdos Éva.

Bogas 

Gyakorlatilag idemásolhatnám a molyos értékelésemet a könyvről. Ami azt jelenti, hogy bár sokat változtattak a regényhez képest, egy teljesen korrekt adaptáció született: a hangulatot hozta, a krimiszál meg már papíron sem volt valami idegfeszítő. Nem rossz az sem, de egy elég egyenes, csavarmentes irányba tart végig. Közben pedig száll a cigarettafüst, megy a diszkrét zsidózás (1936-ot írunk, ugyebár), van néhány öklözés, néhány kivillanó comb, nem hiányozhat a talpraesett, eszes női partner (a taxis trükk már a regényben is nagyon tetszett) és a vörös femme fatale, s néha a főhős belső monológját halljuk. (Többek közt utóbbi következetes betartásának köszönhető oly sok változtatás, hiszen nem történhetett semmi, amit a hős – és nézőpontkarakter – nem lát.)
S a végén persze spoiler

Kriszta

Mint könyvadaptáció, óriási csalódás volt. Mint önálló film, nem olyan rossz. Bár még így is fennáll a kérdés, hol itt a noir? Mert ez aztán nem noir, csak egy sima krimi, ami 1936-ban játszódik.
Viszont nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől, hisz mégiscsak az volt az alapja, ráadásul nagyon szeretem Kondor Vilmos sorozatát, most is épp az egyik részt olvasom. Így aztán még szembeötlőbb volt az a szakadék, ami a könyv és film között tátong.
Semmi, de semmi nincs meg a könyv hangulatából a filmben :( És Gordon Zsigmond, ó te jó ég! Mit csináltak belőle? Siralmas. Egyáltalán nem tetszett se a filmbéli karaktere, de Kolovratnik Krisztián a szerepre. Nekem Gordon Zsigmond a könyvben egy meglehetősen zordon alak, de emellett becsületes gavallér, akinek az igazság kiderítése a mániája. Krisztinával való kapcsolata kissé távolságtartó, de mindketten egyenlő felek ebben a kapcsolatban. Ami Zsigmond férfiben, az Krisztina nőben: határozott, eltántoríthatatlan, önálló.
Ehhez képest a filmben Zsigmond egy puhány macsó, ami látszólag ellentétes, de épp ilyen ellentétet éreztem filmnézés közben is. Krisztinával tök hülyén viselkedik, játssza a kemény, elutasító férfit, a kapcsolatuk jóformán alá-fölé rendelt viszony. És tegezik egymást! Mikor a könyvben még most, a negyedik részben is magázzák egymást!
Áhh, kár érte…

Horváth_Evelyn 

Megérkezett a mi mozinkba is kilenc hónapos késéssel. Szerintem nagyon jó lett. Sajnos fel kellett nevetnem, amikor Kováts Adél torkon ütötte Kulka Jánost.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján