Berlin felett az ég (Berlin felett az ég 1.) (1987) 90

Wings of Desire · Der Himmel über Berlin
128' · francia, japán, angol, német, spanyol, török · dráma, rejtély 12

1 díj · 0 jelölés

„Történetem hősei angyalok. Igen, munkanélküli őrangyalok, akik a háború befejezése óta Berlinben tevékenykednek, ahogy az Úristen így hátrahagyta őket. Azután egy szép napon az egyik angyal szerelmes lesz. Találkozik egy trapézművésznővel, aki cirkuszban lép fel, angyalszárnyacskákkal a… [tovább]

Képek 12

Szereposztás

Bruno GanzDamiel
Otto SanderCassiel
Solveig DommartinMarion
Peter FalkÖnmaga
Curt BoisHomer

Kedvencelte 42

Várólistára tette 187


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Hú, nehéz ügy ez a film.
Ha egyetlen mondatban kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy „soha többé nem tudom ugyanolyan szemmel nézni a Columbot”, de ennél azért jobban is ki akarom fejteni.
Az az igazság, hogy Cassiel szálára simán megadnám a tízest és kedvencelném. Maga a karakter is nagyon szimpatikus, a lelkiismeretes, töprengő, néha megingó és vágyakozó, de összességében végig, egész lényében angyal. Az összes kis története ütős lett, a mesemondó öregember, az öngyilkosságra készülő fiatal fiú, és a barátsága Damiellel is, ahogy végig segíti, és végig vigyáz rá. Maga a színész is nagyon kifejezően játszott, alig volt szövege, de a mimikája, a testbeszéde mindent átadott.
Csak az a probléma, hogy Cassiel szála volt a mellékszál, és Damielé a fő. Az pedig sokkal gyengébben sikerült. Maga a színész sem játszik annyira kiemelkedően. Nem rossz, de nem kiugró, nem különösebben karakteres, nagyon nehéz átérezni, hogy ez egy angyal. Marion és közte kémia gyakorlatilag nincsen, és ezalatt sajnos nem azt értem, hogy egy finomabb, bájosabb szerelem kiépülését látjuk, hanem konkrétan nem értem a vonzalmat. A döntései úgy jönnek, mint derült égből villámcsapás, valahogy elvész a kapcsolat két lépés között. Marion nagymonológja meg a zárásban annyira hosszú hogy az már kínos és komikus.
Összességében vannak nagyon jó, és igazán elgondolkodtató részei, viszont a fő szál gyengeségei nagyon sokat ártanak az összképnek. Művészfilm, nehezebben emészthető, de mindenképp érdemes adni neki egy esélyt.

ChöppMoly

Csodálatos mozi! Talán az első művész mozis nagy élményem!

Osli75 

Csodálatos film, tele érzésekkel. Lehet, hogy hangulat kell hozzá és pont jókor néztem, nekem nagyon tetszett és elgondolkodtató. Talán a zenei rész ami kimaradhatott volna belőle, de mint művészfilm, ez is belefért. Peter Falk jó volt benne :)

Ekhal 

Különleges hangulatú, nyugodt tempójú, filozofikus film, tele mély és bölcs gondolatokkal, főként Bruno Ganz előadásában. Aki teheti, nézze meg eredeti, német nyelven, kellemes segítség nyelvtanuláshoz. :)
A kiváló operatőri munkának köszönhetően premier plán képeket kapunk Berlinről, még a Fal leomlása előtti időkből. Nagyon tetszett, hogy az angyalok szemszögéből mutatott jelenetek fekete-fehér képi világúak, míg az emberi jelenetek színesek. Szintén zseniális húzás, hogy az angyalok hallják az emberek gondolatait spoiler. Még egy híres zenész gondolataiba is belehallgathatunk!
Időtálló alkotás.

Lunemorte 

Értettem, hogy mit akart elérni a rendező, de borzasztó unalmas volt ez a film és a megvalósítás pocsék….. Ráadásul elég hülyeségnek tartom ilyen értelemben. Kb. semmi nem történik, az elefánt is csak búslakodik magában, miközben Columbo észrevesz minden spoiler…Inkább egyensúlyozok tovább a kecskével a továbbiakban. A zenék miatt kap pár csillagot.

Tündérke

Nem is igazán tudom, mit írhatnék róla. Az első eset, hogy valaki (Bruno Ganz) miatt megnézek egy filmet, amelyre egyéb esetben sosem került volna sor. Nem igazán értek a művészfilmekhez, talán ezért érzem felemásul magam, nem néztem őket sosem, egyszerűen nem én vagyok a célcsoportjuk. Viszont ennek ellenére valahogy tetszett.

darkfenriz

Művészfilm a totális tőlem-távol-álló fajtából. Kínszenvedés helyenként, az alapötlet érdekes, a hangulata is néhol, de olyan szinten más világ mint ami én vagyok, hogy nem tudtam vele azonosulni.
Azt hiszem, hogy nem vagyok kíváncsi a folytatásra. De legalább a ’80-as évek Berlinjét bejárhattuk szinte teljesen.

1 hozzászólás
fayakezdet 

Sok helyen szembe jött velem a film címe az évek alatt, ezért régóta tervben volt a megnézése. Bár sohasem néztem utána, miről szól pontosan, milyen műfaj stb. Így hát nem is tudtam mire számítsak. Mindenesetre egy pörgősebb, jobban felépített cselekményű filmet vártam. Úgy értem, nem nagyon éreztem hogy egyről a kettőre jutnánk, legalábbis nem egyhamar. Bár ez a mű, nem is feltétlenül erről szól. Tehát inkább csak én nem voltam kellőképpen rá hangolódva. Ezért nálam ez most 7/10.


Népszerű idézetek

madárka

Mikor a gyermek gyermek volt, ilyeneket kérdezett folyton: „Miért vagyok én én, s miért nem te? Miért vagyok én itt és miért nem ott? Hogy kezdődött az idő és hol ér véget a tér? Életünk ezen a földön nem csupán egy álom?”

Valentine_Wiggin 

Mi van a békében, hogy nem vágy maradandóságra? És hogy alig-alig hagy mesélni magáról?

Tündérke

Mi van a békében, hogy nem vágyik maradandóságra? S hogy alig-alig hagy mesélni magáról?


Folytatása

Összehasonlítás

Berlin felett az ég


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján