Kedvencelte 1

Várólistára tette 41


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Valamiért mindig is Barbara Gordon – vagyis Batgirl – volt a kedvenc hőssegédem, ezért is érdekelt nagyon a 'Gyilkos Tréfa', nem beszélve arról, hogy egy legendás történetről van szó. (És végre Damien a közelben sincs.) A grafika, a hangulat és a történetvezetés a régi, Bruce Timm-féle DC rajzfilmeket idézi, így a minőségre nem lehet panaszunk. (Mark Hamill és Kevin Conroy jelenléte már csak hab a tortán.)
Kezdésnek, amolyan kiegészítőként Batgirl karaktere remek kis plusz bemutatást kapott spoiler Ami a fő sztorit illeti, Joker szép hátteret kapott, mégsem érzem úgy, hogy őt el tudnám fogadni így. Hiába a szomorú múltja, annyi rosszat tett, hogy szerintem így is képtelenség őt sajnálni. Most őszintén: Hitler tetteit jobban elnéznénk, ha mondjuk a szeme láttára ölték volna meg a várandós feleségét? Egy gyilkosnak megbocsátod, hogy megöl, csupán azért, mert neki pocsék élete volt? Nem. Ez nem így működik és talán pont emiatt nekem a vége is furán hatott… Itt egy kicsit korrigálnám az értékelőmet, ugyanis egy apró részletre nem figyeltem. spoiler Ettől függetlenül persze visszaadott mindent, amit a készítők ígértek és egyedül az éneklős részt vágattam volna ki belőle (ezért még egy csillag mínusz.) Örültem az Oracle-ös plusz jelenetnek is, hiszen ezért is szerettem Barbara karakterét. Ajánlanám hát mindenkinek, aki szereti a DC univerzumot és az eddigi animációs filmeket, mert ez a kissé lelombozó 'Igazság Ligája vs. Tini Titánok' után igazi csemege. Picit egy lapon említhető az 'Under the Red Hood'-dal, tehát gondolhatjátok.

Kopaszkutya 

Csalódott vagyok. A film első fél órája felesleges volt, a többi meg súlytalan. Elhangzott néhány kemény mondat Jokertől, de sokkal többet vártam ettől az egésztől. Pozitívum még Conroy és Hamill párosa, nekem ők az igazai Batman és Joker. El is olvasom újra a képregényt azt hiszem, hogy kicsit helyre billenjek.

Mr_White 

Képileg rendben van, de a szöveg fájdalmasan bugyuta.
A befejezés meg, hogy stílszerű legyek: röhejes.

Tamás

Nyilván bővíteni kellett a sztorit, mert az alapul szolgáló képregény nem elég hosszú egy egész estéshez, de nagyon is érezhető, hogy itt két különböző író sztoriját próbálták összefűzni, és ez nem vezetett koherens végeredményhez. A másik meg, hogy Alan Moore zseniális, hogy egy lépéssel tovább gondolta ezt az örök Batman-Joker civakodást, és szinte már filozófiai taglalásokat adott a két szereplő szájába, de ami a képregénynek jól állt, az ezzel az animációs stílussal és a film hozzágondolt első felével nem működik…ugyanúgy. :D Sőt, Joker sorsfordító rossz napja is elég lagymatag mozgóképen, meg ez a rajzfilm nem is olyan bevállalós mint az eredetije, képileg sem. Azért ezek ellenére is bőven jó volt. :D

Kemiviki 

Vegyük két részre a filmet.
Az első rész Batgirl története, ami nem volt rossz, de engem felcseszett hogy hogy lehet ilyen hisztis, buta liba hozzáállása. Nem is értem hogy kaphatott ilyen lehetőséget, mikor simán megvezetik.
spoiler
A második rész, azaz Joker háttere érdekes volt, de mégsem ütött valamiért olyan nagyot. Valahogy súlytalannak éreztem. Túl sok gonoszságot tett ahhoz hogy bocsánatot nyerhessen a bűnei miatt, bármi is vezette erre az útra.
A rajzolás, a karakterek kinézete nagyon jó lett. És csak eredeti nyelven ajánlanám, mert Hamill hangja annyira illik Jokerhez hogy az hihetetlen.

4 hozzászólás
ppayter

Azért ironikus, hogy ez a rajzfilm minden hibájával és hülyeségével együtt is jóval bátrabb és értelmesebb, mint az utóbbi idők nagyjából összes élőszereplős szuperhősfilmje. Vajon tényleg az kell a tisztességes munkához, hogy az egekbe tolt költségvetés ne nyomassza annyira a rendezőt és a forgatókönyvírót?

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Alan Moore és Brian Bolland képregénye a modern szuperhőstörténetek egyik szent gráljának számít. A The Killing Joke, azaz a Gyilkos tréfa olyan jelentőségű alapmű, mint Frank Miller The Dark Knight Returns és szintén Moore The Watchmen c. eposza.
Moore és Bolland visszanyúlt Batman és a Joker gyökereihez, de különösen a Bűn Bohóchercegének eredetmítoszát „porolta le” és teremtette újra, miközben örök és epikus szembenállását a Sötét Lovaggal olyan új, pszichológiai, már-már patológiai magasságokba emelte (mélységekbe taszította?…), amire korábban nem volt példa.

Ez egy horrortörténet, félreértés ne essék. Nem gyermekeknek készült. Nagyon nem. Bolland gyönyörű, részletgazdag, cizellált rajzai csodálatosan félelmetesek, borzasztóan valóságosak, miközben helyenként szürreálisan eltorzultak, mint mindaz, ami a Joker jellegét, valóját adja. Az ő megbomlott elméjének szüleménye a gyilkos tréfa, amellyel be akarja bizonyítani, hogy hozzá hasonlóan bármelyik átlagembernek elég egyetlen rossz nap, hogy eszét veszítse és megőrüljön.
A jelenet, melyben Joker meglátogatja Barbara és Jim Gordont, talán a képregénytörténet egyik legfélelmetesebb, legfelkavaróbb jelenetsora, ami, valahányszor olvasom/látom, mindig megvisel. Azt hiszem, ennél visszafogottabb, mégis döbbenetes erejű ábrázolás szuperhős képregényben kevés van.
Az animációs film a képregényhez mindvégig hű marad, gyakorlatilag a lehető legnagyobb tisztelettel adaptálták Moore és Bolland művét. Számtalan dialógust, jelenetet közvetlenül átemeltek a filmbe, ami nagyon jó, lévén, annyira hatásosak, annyira egyediek, hogy vétek, sőt, bűn lett volna nem reprodukálni.
A gond a készítők szerint a forrásmű rövidsége volt. Ezért úgy döntöttek, kiegészítik Barbara Gordon, alias spoiler és Batman kapcsolatának történetével. Nem mondom, hogy kifejezetten zavaró, habár először azt hittem, rossz lemezt tettem a lejátszóba. De ha figyelembe vesszük, hogy a Gyilkos tréfa során hogyan alakul Barbara sorsa, talán érthetővé válik, a szereplő előéletét miért is van értelme szembeállítani az utóéletével.
Én biztosan nem így csináltam volna, hiszen véleményem szerint a Gyilkos tréfa cselekménye bőven elegendő egy egészestés filmre, de ha nem is, akkor azért van egy jó forgatókönyvíró, hogy miközben hű marad az eredeti történethez, itt-ott kicsit kibővíti, hozzátesz, csak nem úgy, ahogy itt látjuk. Nem hiszem, hogy a végeredmény a legszerencsésebb, mindenesetre tiszteletben tartom az alkotók szándékát és tulajdonképpen többszöri megnézés után nem lesz annyira zavaró, még akkor sem, ha egy kissé meglepett, hogy spoiler De még ezt is elfogadom, hiszen ha Batman kockára teszi egy fiatal fiú (Robin) és egy fiatal lány életét, akkor miért ne spoiler.

A Batman: The Killing Joke nagyon tisztességes adaptáció, 90%-ig elégedett vagyok vele, ami nagy szó egy ilyen fantasztikus forrásmű tekintetében. Persze ebben oroszlánrésze van a Joker hangját adó Mark Hamill-nek és minden idők legjobb Batman-hangjának, Kevin Conroynak. Ők ketten annyira tökéletesen megtestesítik az általuk alakított figurák esszenciáját, hogy teljesen hitelessé, ezáltal hihetővé válnak.
(Hamill hangja az évtizedek során egy kissé megöregedett, megfátyolosodott, de azért jól érződik, hogy beleadott apait-anyait az utolsó alkalommal, amikor az általa teremtett ikonikus hangon megszólal, mielőtt végleg szögre akasztja a bohócjelmezt.)
A zene hatásos, hangulatos, semmi eget rengető, éppen megfelelő. Ne várjunk olyan bombasztikus adrenalindömpinget, mint az általam nagyon hiányolt Christopher Drake esetében (The Dark Knight Returns), de a három(!) zeneszerző nagyon hangulatos, saját bevallásuk szerint Alfred Hitchcockot emuláló zenei aláfestése nagyon is hatásos, csak éppen nem fogunk emlékezni rá a film megtekintését követően. Talán ez nem is nagy baj.

Remélem, Brian Bolland elégedett a filmmel, Alan Moore pedig…. Nos, ő, ahogyan a Watchmen esetében, ezúttal sem járult hozzá, hogy a nevét feltüntessék a stáblistán. Kár, hogy ennyire gyűlöli Hollywoodot, mert ezek a filmek csak az ő művészete előtt tisztelegnek, és a rajongók milliói csak még jobban fogják szeretni az eredeti műveit (nyilván suskát azt nem kap, és talán azt hiszi, elcseszik az eredeti műveket). Mindegy, Moore már csak ilyen különc marad…

A Batman: The Killing Joke az egyik legjobb Batman-adaptáció, ami valaha készült, de soha nem fogja tudni letaszítani a képzeletbeli trónról a Batman: Mask of the Phantasm-t és a The Dark Knight Returns-t.

Irasalgor

Ahelyett, hogy kanyarítottak egy magában konzisztens, de az alaptörténet egészét nézve irreleváns történetszálat és szolgai módon megpróbálták kockáról-kockára adaptálni a művet, egyszerűbb lett volna, ha azt a rövidke alapsztorit töltik meg plusz motivációkkal, vagy a mozgókép számára szükségesebb mélységgel, mert ez így bizony gyenguszka volt. Jobb volt, mint a mostani „eredeti” DC-s animációs filmek, de ettől sem esett le az állam, nem úgy, mint a Sötét Lovag Visszatérésének adaptációjától. Azért egyszer mindenképpen megéri megnézni, főleg rajongóknak.

Értékelés: 6.5/10
(Később honlapon)

sgtGiggsy

Baj van, mikor a DC egy legendás történet egy az egybeni vászonra ültetésével még egy rajzfilmet sem képes tisztességesen megcsinálni. Jó, az egy az egybeni vászonra ültetés kicsit sántít, mert hozzátettek az eredeti sztorihoz, de a film nem (csak) amiatt nem működik. Az animáció mintha valahogy rosszabb lenne (érzésre mindenképp) mint a korábbi filmekben, nem is igazán illik a hangulathoz, és valahogy a sztori filmben egyszerűen nem adja vissza az adaptálni kívánt képregény szellemiségét. Nehéz lenne megfogalmazni, hogy mi a gond vele, de egyszerűen nem működik a Killing Joke rajzfilmként.

Mr_Catharsis91 

Alapvetően tetszett. A rajztechnika teljesen rendben volt. Nem volt nagyon anime-szagú, amit én nem minden esetben preferálok. Joker-t itt nagyon creepy-nek tartottam, Batman meg Batman volt. A történet szintúgy jól volt végigvezetve, az ominózus befejezésig, ami szerintem az egyik legjobb és legsokatmondobb rajzfilmbefejezés ever. Azon kívűl még hihetetlen tozr és hátborzongató is valahol.


Folytatása

Összehasonlítás

DCUAOM


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján