Az ajtó (2012) 115

The Door
94' · magyar, német · dráma 12

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről.
A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos… [tovább]

magyar

Képek 1

Szereposztás

Martina GedeckMagda
Helen MirrenEmerenc
Eperjes KárolyTibor
Börcsök EnikőSutu
Nagy MariAdél
Szirtes ÁgiPolett
Andorai PéterMr. Brodarics
Marozsán ErikaGrossmann Éva
Jirí MenzelSebész
Szandtner AnnaEmerenc fiatalon

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 21

Várólistára tette 136


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Nagyon szeretem Helen Mirrent és igazából tetszett, ahogy megformálta Emerencet. Viszont a film eleje eléggé darabos, nem is biztos, hogy összeáll a sztori annak, aki nem olvasta a könyvet. Én nagy Szabó Magda rajongó vagyok, de sajnos ez a film nem teljesen tudta visszaadni a várt hangulatot. Ennek ellenére szerettem.

Solo_Mayer 

Kedvenc Szabó Magda-regényem Az ajtó, úgy a felétől végigbőgtem, és sokáig nem is akartam megnézni ezt az adaptációt, mert minek, a könyvhöz úgysem érhet fel. Részben így is lett, közel sem érintett meg annyira, viszont végig lekötött, beszippantott a hangulata, a két főszereplő pedig telitalálat. Helen Mirren tökéletes Emerenc, épp ahogy a könyv alapján elképzeltem, Martina Gedeck alakítása is erőteljes, betöltötte a teret, de nem nyomta el a környezetét. Ezt a filmet, azt hiszem, nem utoljára láttam.

2 hozzászólás
krlany 

Az van, hogy olvastam a könyvet, és láttam a Csokonai Színházban Kubik Annával, – és debreceniként tök más Szabó Magdáról bármit is írni, mint… – és sokkal jobb volt… nem azért, mert Helen Mirren nem az igazi. Minden kis rezdülését imádtam. Hanem azért, mert nem eléggé magyar, és nem eléggé szabómagdás. Úgy értem, hogy vagy a fordítás, vagy a dramaturg, vagy a rendezés nincs a helyén… A színészek zseniálisak. De tényleg! … De az eleje darabos… és igazából úgy nagyjából a felétől az, aminek lenni kellene… A két nő összeszokásának, barátságának, tiszteletének íve, az, ami a film elején egy kicsit sántít, és kb. a közepétől van meg a fonal… A mű zseniális, és a filmből kicsit hiányzik a könyv, azzal együtt is, hogy szavakban ott van, és a film egy más közvetítőeszköz, más eszköztárral… a kissé fanyar humor is ott van, de másként, nem annyira fanyarul.
Nem rossz, de nem az igazi… viszont elég jó ahhoz, hogy tessenek megnézni.

Kontra_Judit 

Valószínűleg, ha nem olvasom el előtte, nem nézem meg. Nagy átlagban elmondható rólam, hogy nem szeretem a magyar filmeket – de ez nagyon tetszett. Azt kell, hogy mondjam, először sajnáltam, hogy nem csak magyar szereplők játsszák, de így is nagyon jól eltalálták a két főhőst!
Még a 10 éves kisfiam is velem nézte és tetszett neki.

Lady_Hope

Imádtam hogy sikerült ugyan azt az utánozhatatlan szabómagdás atmoszférát megteremteniük mint a könyvben. Nagyra értékelem a rendezőt, a színészeket, mindnekit aki egy kicsit is hozzátett a filmhez.
A Snitt úgy „reklámozza magát” hogy Valld be hogy a film jobban tetszett!
És ha mindkettő ugyan olyan zseniális?

Honey_Fly 

Az egyik legjobb könyvadaptáció amit valaha láttam. Helen Mirren maga a csoda, ahogy játszik, de az egész szereplőgárda tökéletesen eltalált. Szerintem nincs olyan ember, akit valahogy meg ne érintene ez a film, a történet.

zsazsoki

Még nem olvastam a könyvet. Mostanság valahogy nem tudnak megfogni… nem is értem magam, inkább filmet nézek.
Így történt, hogy most a filmet néztem előbb, de eskü elolvasom a könyvet is. Ez egy remek alkotás. Nagyon közel hozza azokat a hatvanas éveket. Csak azért nem kedvenceltem, mert megérdemli a könyv, hogy elolvassam.

viky0222 

Ha nem lett volna érettségi tételünk Szabó Magda regényének adaptációja, akkor sosem nézem meg, de azt hiszem kár lett volna érte. Nem értettem rögtön midnent, nem az én stílusom a film, de el kell ismernem, hogy szuper volt. A szereplők zseniálisak, különösen Helen Mirren. Nagyon jól adat át a karaktere személyiségét. A könyvet nem olvastam, viszont beszéltünk róla, és míg a regényben érthető a címválasztás, itt nem, és ez számomra zavaró volt.

Katyesz 

Olvastam a könyvet, és egy kicsit féltem a filmtől. Végül nem csalódtam. Nagyszerű színészek, nagyszerű játék. Szerintem megállta a helyét.

Remake

Ahogy Helen Mirren mossa azokat a ruhákat a film elején… és hát Szirtes Ági, a hangja, a szeme, a szinte mindig cserepes szája.


Népszerű idézetek

Londonna 

– […] én nem mosom akárki szennyesét, tudja?

Londonna 

– Talán, ha egyszer öregszik, megjön az ízlése is majd, meg a bátorsága!

Londonna 

– Mert aki szeret, annak tudnia kell ölni is.

Londonna 

– Próbálja ki a söprögetést. Úgyis sírni jár a templomba, nem ártana egy kicsit dolgoznia is. Mert tudja, kétféle ember van a világon: aki seper, meg aki másokkal sepertet. Jézus sepert.

Londonna 

Bocsáss meg, Istenem! Néha annyira felingerel, hogy úgy érzem, meg tudnám ölni őt. Pedig áldozatkész, nagylelkű és adakozó. És a jósága is természetes. Engem viszont csak ráneveltek erre. Amit én hitnek érzek, az talán csak fegyelem?…

Londonna 

– Beszéljen mindig mindenkivel egyenesen. Amikor kér, és amikor ad. Istennek vagy embernek.

Londonna 

– Miért bízik meg benne mindenki, mikor ő nem bízik senkiben? Rám meg mindig mindenki gyanakvással tekint.

Londonna 

– Minden látható eredmény mögött áll egy láthatatlan személy, aki nélkül nem jönne létre életmű.

Londonna 

– Ezt nekem réges-régen éreznem kellett volna. De nem figyelek én újabban semmire önmagamon kívül.

Londonna 

– Emerenc a saját mocskában, a rothadt húsok, megbuggyant levesek között. Emerenc a rothadt húsok, megbuggyant levesek között…
– Mondd, te most verset írsz?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján