Amit magad mögött hagysz (2020–2020) 66

The Mess You Leave Behind · El desorden que dejas
400' · spanyol · dráma, thriller, rejtély, minisorozat !
8 rész (epizódhossz: 50')

A tanárnő megkezdi a munkáját a középiskolában, de mindent beárnyékol egy hetekkel korábbi, gyanús haláleset…és lassan a saját életét is félteni kezdi.

spanyol · angol

Képek 3

Szereposztás

Inma CuestaRaquel
Roberto EnríquezMauro
Bárbara LennieViruca
Tamar NovasGermán
Arón PiperIago
Alberto AbuínVecino
Isabel GarridoNerea
Roque RuízRoi

Kedvencelte 10

Várólistára tette 112


Kiemelt értékelések

Theana 

Az ilyen típusú nyomasztó thrillert kezdem egyre jobban megszeretni, vagy legalábbis egyre jobban érdekel. Nemcsak a figyelmemet köti le, hanem az egész lényemet. Szenvedélyes, érzelmes, csavaros, megszállott. Nekem ez egy erős hetes. A szememben már az elején senki sem volt ártatlan, így annyira nem leptek meg a fordulatok, ennek ellenére mégis érdekesnek találtam.
Ez mellékes, de nagyon szomorúan látom, hogy spoiler.

clarity 

ez egy nagyon jól összerakott minisorozat volt, végig fent tudta tartani a figyelmemet, mert kb minden részben másra terelődött a gyanú és a végkifejlet meglepett, úgyhogy az utolsó két rész extrán izgalmas volt. az utóbbi egy évben nagyon megkedveltem a spanyol sorozatokat és szerintem Carlos Montero ebben profi (lásd Élite). ezúttal is nagyon jól ötvözi a tinis vonalat, a whodunit vonallal, csak ezúttal egy kisvárosba vitt minket (a stáb Galicia területén forgatott) és ez a misztikus, ködös-esős táj a nagy pulcsikkal, meg színes esőkabátokkal is sokat dobott a hangulaton.
maga a történet jól van felvezetve, adagolva, így a csattanó is üt. a két színésznő hasonlósága is kellett, ez pl a művészien kivitelezett főcímből is jól átjött. és a zenék nekem nagyon bejöttek, Spotify-on rögtön rákerestem.
+ nekem külön a szívem csücske volt, hogy a nálunk kevésbé felkapott Sylvia Plath munkássága is központba került a sorozatbeli irodalom órákon.

fitgirl0602

Imádtam ezt a sorozatot! Hihetetlenül nyomasztó és izgalmas volt. Tetszett, hogy több idősíkban haladt a történet, így mindig egyre többet tudtam meg, és már szinte mindenki gyanússá vált. Nagyon szeretem az iskolában játszódó sorozatokat/filmeket, de ezúttal nagyon sokat hozzáadott az is, hogy a két tanárnő perspektívájából szemlélhettük az eseményeket. A színészek is kiváló munkát végeztek, rengeteg érzelmet közvetítettek. Nem is értem, miért csak most néztem meg, hiszen már régóta várólistás volt nálam. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

eszternemeszti 

Kész érzelmi hullámvasút volt ez a sorozat, de egyre csak megerősítenek ezek a spanyol alakítások abban, hogy mennyire imádom őket.
Zseniális volt a szereplők válogatása, a minden!
Ez az igazi 10/10

iamwiki 

Nagyon érdekes történet volt. Bár volt pár elég idegeítő rész benne és majdnem megutáltam Arón Piper-t, de szerencsére mégsem. Viruca nem volt nagy kedvenc, a trió néha elég idegeítő volt, Raquel sokszor naiv volt, de azért nem hagyta magát. Szegény Nanukot sajnálom. Örülök, hogy azért a vége jól alakult.

Junes 

Tetszett az idősíkok közötti ugrálás, a múlt és a jelen, a hasonló szituációk, élethelyzetek összemosása, ahogy egymásba gabalyodnak, majd szépen kiegyenesednek a szálak. Jól összerakott, cseles, tekervényes kis história rengeteg fájdalommal, titokkal, szégyennel.

Kontra_Judit 

Egyre jobban bírom a spanyol sorozatokat. Jó karakterek, izgalom…mi kell még :)

1 hozzászólás
Aurora_Michaelis

Az utóbbi időben több spanyol thrillersorozatot is láttam a Netflixen, és levontam azt a konklúziót, hogy legalább annyira betegek ezek a spanyolok is ilyen téren, mint az izlandiak. Eddig mindegyik sorozat tele volt erőszakkal, szexuális bántalmazással, prostitúcióval. A másik jellemző a több idősík, az infók összevissza csepegtetése és a sok csavar. Senki sem az, akinek látszik. Ebben viszont az a jó, hogy nézeti magát a sorozat, mert tudni akarod, hogy mi lesz a vége. Ez tetszik is.
Ebben a sorozatban elég sok volt az ellenszenves vagy nem szimpatikus karakter. Szinte mindenki az volt, aki valamilyen szinten főbb szereplőnek volt mondható. Néhányan kifejezetten idegesítettek is. Nem tudom, a spanyolban is így van-e (feltételezem, igen), de az nagyon furcsa volt, hogy a diákok tegezték a tanáraikat, és elég tiszteletlenül is beszéltek velük sokszor.
Összességében jó kis sorozat volt ez.

dorcy01

Hűha, az elején nagyon nem tudtam hova tenni, aztán a második felét ledaráltam. Meg kell hagyni, nem vagyok túl jó nyomozó, semmit se ejtettem abból, hogy mi lesz ennek az egésznek a vége… Ügyesek ezek a spanyolok.

SzilSzilvi

De jók ezek a spanyolok! A móló után ez is nagyon rendben volt. Sablonok nélkül, felkavaróan.


Népszerű idézetek

clarity 

A Dalai láma egyszer azt mondta, „Ha találkozunk valakivel, nézzünk a szemébe, és legyünk kedvesek! Mert a másik ember bensőjében háború dúl.” Mindig mindnyájunkban háború dúl. Ez a háború sokszor fájdalmas. Erről szól az írás. Hogy el tudjuk mesélni, mi fáj. Akkor is, ha kínos. És ezért van az, hogy amikor igazán írunk, akkor kockáztatunk. Azt, hogy talán nem jövünk ki belőle sértetlenül. Az íráshoz bátornak kell lenni. Mert az egy pillantás a mélybe. A bennünk lévő mélységbe. Az irodalom forrását a félelmeink adják. A bánatunk. Minden, ami fáj.

2. rész – Tudják
Ascyra 

Raquel: Elmondaná valaki, hogy mit olvastatok legutóbb?

Roi: Majd én! Sylvia Plath-t olvastunk.
(A hátsó sorokból: kussolj okoska!)
Roi: … és, előtte Márai Sándort és Stefan Zweiget.

1. rész – Be az oroszlán barlangjába
Liza 

A trouble shared is a trouble halved.

1. rész – Be az oroszlán barlangjába

Hasonló filmek címkék alapján