Álmatlanság (2002) 116

Insomnia
118' · amerikai, kanadai · dráma, thriller, krimi 16

Fáradt, kiégett férfi (Al Pacino) érkezik egy alaszkai kisvárosba. A Los Angeles-i rendőrség nyomozója, és azért küldték erre az isten háta mögötti helyre, hogy segítsen megtalálni egy brutális gyilkosság tettesét. Ezen a vidéken éjfélkor sem megy le a nap. Mindent elborít a köd, állandó a hideg… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Al PacinoWill Dormer
Martin DonovanHap Eckhart
Hilary SwankEllie Burr
Paul DooleyChief Nyback
Nicky KattFred Duggar
Robin WilliamsWalter Finch
Crystal LoweKay Connell
Jonathan JacksonRandy Stetz
Katharine IsabelleTanya Fracke
Maura TierneyRachel Clement

Kedvencelte 5

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

Lunemorte 

Én sem alszok nagyon napok óta, szóval így totál kómásan beütött ez a film. Jó színészek, jó zene, nyomasztódás.

TribeBubu 

Ritka az ilyen, de nagyjából egy szinten van az eredeti filmmel, csak éppen teljesen más szempontból. Ami abból hiányzott, ebben benne van, és ami ebből hiányzott, abban van benne. Amiben mindenképpen veri norvég felmenőjét, az a két főszereplő. Stellan Skarsgård és Bjørn Floberg is remek alakítást nyújtott, de Al Pacino és Robin Williams zseniálisak. Viszont a norvég filmnek az az északi produkciókra jellemző rideg hangulat valahogy jobban állt. Meg úgy általában a krimikhez, thrillerekhez sokkal jobban passzol (nem véletlenül verik meg az erőltetett látvánnyal készített hollywoodi műveket.) Továbbá az eredeti sokkal emberibb karakterekkel dolgozott, míg az amerikai klón sokszor szinte klisés torzításokba csapott.
Persze ettől még mindkettőt érdemes megnézni, pláne, ha a néző olyan, mint én, vagyis mindkét stílust kedveli.

Negative_Singularity

Szerettem volna szeretni ezt a filmet, de nem tudtam. A hangulat jó volt, egyedi kis atmoszféra egy isten háta mögötti kis városkában, ahol fehér éjszakák vannak. És itt máris elérünk a bonyodalmat adó mozzanathoz, mert ugye ez (is) okoz álmatlanságot a nyomozónak. Nekem itt egyetlen egy kérdésem volt csupán, ha már ennyire kiélezték a napfény dolgot: miért nem takarta el a szemét a nyakkendőjével, pólójával, vagy egy sima törölközővel? [Ezer ótvar helyen aludtam már, mindig így oldottam meg, és olyan jókat szunyáltam, hogy nem igaz.] Egyből megoldódott volna az egyik probléma, az altatókról meg már ne is beszéljünk, ami szerintem alap egy ilyen helyen, nincs benne semmi rossz.
A másik és súlyosabb probléma nyilván nem oldódott volna fel ezzel, hiszen az álmatlanságot még a spoiler. Ennek ellenére mindenképpen könnyített volna a tisztánlátásán egy kicsike pihenés is.
Egy híres, sokat tapasztalt és okos nyomozóról beszélünk… én az insomniát inkább a spoileres részben írtakra fókuszáltattam volna, nem a külső tényezőkre, amiket egy kis sütnivalóval simán meg lehetett volna oldani.
Aztán a gyilkos játéka; nos, nekem ez sem igazán tetszett, bármit is tett a nyomozó, én, mint néző tudtam, hogy a gyilkos is tudja, így nagy meglepetéseket nem okozott egyik csavar sem, főleg, hogy ezt a film ismertetőjében nyíltan le is írják.
A színészi játék sem vett meg, néhol egyenesen kínos volt pl. Al Pacino alakítása. Olyan pofákat vágott (mert arcnak és egészséges mimikának azt már nem lehet hívni), hogy komolyan, csak a hülyének nem tűnt volna fel, hogy valami nincs rendben vele, ráadásul mindenki tapasztalta már az álmatlanságot, amikor a városba került, szóval egyszerűen nem hiszem el, hogy nem vették észre a kialvatlanság tüneteit. Oké, rá lehet fogni a nyomozásra, hogy amíg tart, nincs pihenés, de amikor már elfogtak valakit, akkor is magasról tettek rá, hogy egy magas rangú, központból kiküldött rendőr kvázi mindjárt meghal a kimerültségtől.
Robin Williams sem győzött meg, láttam én már őt drámában, ahol komoly és borongós karaktert hozott, de itt egyáltalán nem volt meg ez a színészi álca. Mintha csak az egyik vígjátékából került volna ide, nem játszott a tekintetével, sem a mimikájával, egyszerűen alapállapotban hagyta magát, ami egy derűs, vidám, bolondos és végtelenül kedves figurát mutat. Nem illett ide.
A vége sem tudott meglepni, bár tetszett a befejezés, hogy nem oldott fel mindenkit a vétkei alól, az igazságot súrolta tisztára még akkor is, ha az így levakart kosz elég tetemes mennyiségű lett. A nyomozó titka viszont meglepő volt, vissza-visszatérő képek kísértek az egész film alatt, amit Will a végén megmagyaráz nekünk, és… hát, nem tudom, hogy el kell-e ítélnem, vagy a pártját kellene-e fognom.
Összességében számomra egy kiváló hangulatú, ám kicsit megbicsaklott színészi alakítással eljátszott, néhol átgondolatlan neo noir nosztalgia volt ez, amit egyszer mindenképpen megéri megnézni, ha másért nem, hát a rendező neve miatt.

Bastia 

Érdekes volt Robin Williamst negatív szerepben látni. De nem hiszem hogy még egyszer újra fogom nézni. :)

NiCoŁaj

Az Álmatlanság Nolan egy kevésbé ismert filmje, ami elég méltatlan dolog ahhoz képest, amennyit lerakott ezzel az asztalra. Al Pacino sajnos itt megint csak majdhogynem magát ismételi, de Robin Williamst még nem láttam negatív szerepben, itt viszont igen. És ez, hogy is mondjam, olyan természetesen sikerült neki, hogy le voltam nyűgözve. Nem egy kaméleon-színész, de a természetessége és a beleélési képességi nagy szintekre emeli őt a színészvilágban. Hát igen, a film csavaros, de itt most nem olyan módon, ahogy azt mondjuk megszokhattuk a Mementónál. Itt előre tudjuk a csavart, aztán rájövünk hogy hoppá, mégsem. És ezért jó film az Álmatlanság. ;)

carragher 

Blu Ray-en néztem meg a filmet.
Ugye nem kell ecsetelnem ,hogy hanghatások mennyire jók ahogy ködben kergetik egymást meg mikor a fán ugra bugrálnak.
Na mindegy jó film volt na,de csak egyszer sajnos egyszer nézős film.
Azt nem értem ,hogy a magyarok csinálják úgy ,hogy Al Pachino úgy káromkodik mint egy kocsis vagy az eredetiben is ilyen csúnyán beszél de ezt már több filmjében tapasztaltam.
Elgondolkodtató egy film.

happybeboop 

Klasszikus nyomozós film. Túl sok fordulat nem volt benne. Egyszer nézős, már akinek ez a műfaj bejön, de csak annak. Mert nem ez lesz az, amitől más is meg fogja szeretni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján