Ádám almái (2005) 254

Adam's Apples · Adams æbler
94' · német, dán · dráma, vígjáték, krimi 16

Az újnáci Adamot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Iván közösségében kell letöltenie. A csupa furcsa alakból álló társaság kíváncsian tekint a jövevényre, akinek célja felforgató jellegű – a paplak kertjének büszkeségét, az almafát veszi célba, almatortát akar sütni. Ám hiába… [tovább]

magyar

Képek 5

Szereposztás

Ulrich ThomsenAdam Pedersen
Mads MikkelsenIvan
Paprika SteenSarah Svendsen
Nicolas BroGunnar
Ali KazimKhalid
Ole ThestrupDr. Kolberg
Nikolaj Lie KaasHolger
Gyrd LofquistPoul Nordkap
Lars RantheEsben
Peter ReichhardtNalle

További szereplők

Kedvencelte 108

Várólistára tette 155


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Ez a film a furcsaságával vett meg anno. Nagyon egyedi humora van. Erre, ha valaki nem vevő, akkor nem hogy nem fogja élvezni, de konkrétan szerintem végig se tudja nézni. Van egy pont, ahonnan már komolyabb, kb. az utolsó fél órája már nem olyan nagy baromság. :D Mads Mikkelsen-ért külön megéri megnézni. De én szólok, ezt nem mindenki tudja befogadni. Ha én is rossz hangulatban néztem volna meg, vagy nem társasággal, aki ajánlotta, lehet én is azt mondom, hogy soha többet, ekkora baromságot. De így szerencsére sikerült egyből megszeretnem. :)
Nagyon bírtam Khalid folyamatos káromkodását. :D spoiler Meg az a szerencsétlen macska! :D

EBrody

Nem tudom eldönteni, hogy ez az egyik legmélyebb film, amit valaha láttam, vagy az egyik legnagyobb baromság.

1 hozzászólás
Liza 

– Milyen szimpatikus ember, az apád?
-Ő Hitler

Egyszer belekezdtem, de annyira fáradt voltam, hogy azt hittem, amiatt nem értem a film mondandóját. Most viszonylagosan pihentebb állapotban álltam neki, de a felállás nem változott. Fogalmam sincs, hogy egy nagyon mély filmet vagy a világ legnagyobb marhaságát láttam éppen. Abban biztos vagyok, hogy van üzenete, de arról fogalmam sincs, hogy mi.

(Külön pont jár a Ravashi-szindrómának, a világ egyik legnagyobb poénja :DD)

2 hozzászólás
Melyviiz

Vicc, ami teljesen lefedi a filmet és még régebben egy blogon olvastam a kritika nyitásaként (blog link lejjebb!) :

Mózes, Jézus és egy szakállas öregember golfozik. Mózes is és Jézus is elvétik a célt. A szakállas öregember jön, hosszan céloz, ám az ütés így is pocsék, és a labda teljesen más irányba száll. Egy klubház tetején landol végül, ahonnét az esőcsatornába gurul, majd a sövény mentén bele a tóba egyenest egy tavirózsa-levélre. Történetesen épp egy béka ül ott, aki, hamm, bekapja, ám még ugyanebben a pillanatban őrá is lecsap egy gólya. A béka, már a levegőben, haláltusája közben eltátja a száját, és hopp, a kihulló labda egyenest a lyukba esik. Mózes mindezek után némi rezignációval szól oda Jézusnak: „Mondtam már, hogy utálok apáddal golfozni?!”

(link: http://elmondo.blog.hu/2008/04/07/adam_almai_1)

1 hozzászólás
Charityy 

Furcsa film, de engem éppen ezzel vett meg magának. Ugyanakkor emiatt nem fogja mindenki szeretni.
A folyamatos káromkodást nagyon bírtam, nem az az alpári, idegesítő káromkodás ez még elmegy :D
Meg ahogy lövöldözték a macskákat a fán és hát a macska szegény.. :D Meg az volt még a kedvencem amikor a nő panaszkodott és elkezdett sírni, a srácok meg nem hogy megvigasztalták volna, a sütin kezdtek osztozkodni hogy a nő miért kapott kevesebbet :D

Osli75 

Ez egy nagy marhaság volt! Féltem az elején, hogy unni fogom, de megvett magának. Egyre jobban bírom a skandináv filmeket :D

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Elképesztően szeretném ezt kihúzni érettségin. Francián néztük meg először, és noha lassan kapott el, már akkor éreztem, hogy remek filmről van szó, komoly üzenettel… de mikor a tanárom közölte, hogy ez bizony magyarból érettségi tétel, és ezért álljunk neki elemezni, rájöttem, hogy pontosan mennyire jól játszik az archetípusokkal, mennyire egyszerűek az alapvető üzenetek, és mégis milyen remekül adja át. Osztálytársaim legnagyobb panasza az volt, hogy képtelenség bárkivel azonosulni, Ivan elvakult, naiv hite irritáló, Adam szemléletével nem lehet mit kezdeni, legalábbis amíg nem kezd fejlődni, engem borzalmasan zavart, a mellékszereplők is mind olyan figurák, akikkel képtelenség bármilyen szinten azonosulni, de szerintem ez a témából fakad. Ennyi bibliai párhuzammal és archetípussal nem csoda, hogy képtelenség azonosulni ezekkel az alakokkal.
Én bátran ajánlom ezt a filmet, biztosan újra is fogom nézni, jobban figyelve a részletekre (például eddig az orvos karakterével szinte nem is foglalkoztam, pedig több, mint lényeges). És nagyon remélem, hogy kihúzom érettségin.

3 hozzászólás
Keiran_Rowley

Hát ezt ajánlom annak, aki még nem látta! xD


Népszerű idézetek

walksdowonders 

Ivan: Ooho milyen jóképű ember. Az apád az?
Adam: Ez Hitler.
Ivan: Nem… Hitlernek szakálla volt. De. Igazad van. Arra az orosz fickóra gondoltam. Mindegy, hagyjuk ezt most.

remington

Ivan: …találkozott Göblisszel, meg a többiekkel!

Drucocu

Ha mindenki az eszére hallgatna, a világ nagyon sötét hely lenne.

Mimiti 

Ivan: Talán tiltsuk meg az embereknek, hogy sapkát viseljenek?
Adam: Ez egy sísapka! És most nyár van!
Ivan: Tudod, Khalid melegebb éghajlatról származik.

Mimiti 

Ivan (összevert arccal): Ööööö… Be kell mennem a baleseti sebészetre.
Gunnar: Mész a piac felé is?
Ivan: Mehetek, igen.
Gunnar: Hoznál nekem köhögés elleni szirupot?

Mimiti 

Adam: Nagyapámnak volt egy öreg cseresznyefája. A madarak rájártak. Ezért aztán minden reggel és este lelőtt belőle néhányat.
Ivan: Lelőtte őket? Egy puskával?
Adam: Nem, egy palacsintasütővel.
Khalid: Persze, hogy lőni puskával.


Hasonló filmek címkék alapján