A szerető (1992) 38

The Lover · L'amant
115' · francia, angol · dráma, romantikus, életrajzi 18

A Mekong folyón Saigon felé tartó kompon egy kínai férfi figyelmét megragadja egy fiatal lány, különös megjelenésével: agyonmosott selyemruhában és férfikalapjában – a korlátnak támaszkodik, s álmodózóan tekint a távolba. A férfi 32 éves, a lány 15. Megismerkednek. Szenvedélyes, eksztatikus… [tovább]

angol

Képek 60

Szereposztás

Jane Marcha fiatal lány
Tony Leung Ka Faia kínai férfi
Frédérique Meiningeraz anya
Arnaud Giovaninettia báty
Melvil Poupaudaz öccs
Lisa FaulknerHelene Lagonelle
Xiem Manga kínai férfi apja
Philippe Le Demfrancia tanár
Ann SchaufussAnne-Marie Stretter
Quach Van Ana sofőr

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 11

Várólistára tette 51


Kiemelt értékelések

Lunemorte 

Van ami sosem fog változni, még halálunk órájában sem…Igen, talán létezik ilyen…

Londonna 

Hát(tal nem kezdünk mondatot, de) ez egy érdekes film volt. A könyvet – még – nem olvastam, így nem voltam tisztában a történettel.
Azt hittem, hogy az alapszituáció miatt (nagyobb korkülönbség, írói ambíciók) jobban fogom szeretni, azonban valahol nekem mégis inkább csalódás volt.
A szereplők. Nem érzékeltem ezt a hűde"nagy" életkori rést. Az egy dolog, hogy a színészek között gyárilag kevesebb van, mint a történetben, de legalább még kevesebbnek is tűnik. Max. 6-7 évnek látszik, többnek biztosan nem. Innentől kezdve pedig a sztori „varázsa” nálam részint agyon is csapódott.
A lány. Ahhoz képest, hogy meglehetősen értelmes és koraérett, mégis extrém naiv. Valahogy ez a kettő nekem kissé ellentmondásos. (Próbáltam magam a helyébe képzelni, és bár én is vergődtem volna, BIZTOS, hogy nem ilyen hülyén viselkedem.) Az lejött, hogy próbált hárítani, hűvösnek tűnni, hogy ne sérüljön (annyira), de nem tudtam elhinni neki, sorry. Inkább úgy jött le ez az egész, hogy csak szimplán hülye volt. (Még akkor is, ha ez egy igaz történet.)
A pasi. LOOOL. Hát ha hülyeség, akkor ő a négyzeten. Ahogy haladt előre a történet, úgy ábrándultam ki. Pont ettől kapok a valóságban is hidegrázást, hogy megy a nagy hagyományozás, mellveregetés, meg a rutin és a gyávaság. Meg az önámítás, önbecsapás. És sokan még el is hiszik, hogy ez nekik tényleg jó, és ők aztán a rendesség meg hűség mintaképei. na persze
Meg mi ez már, hogy iskolázott a f*szi, de ha nem pénzeli apuka, akkor vége a világnak? Meg nem ért semmihez? Akkor mit tanult? Minek tanult? Á, baromság. Ha tényleg ennyire fontos volt neki ez az egész, akkor nem lesz puhap*cs, beint mindenkinek és csókolom. Hagyomány ide, hagyomány oda: régen is lehetett lázadni, nem volt tilos. Voltak, akik meg is tették.
Vagy ha már spoiler … De nem. Csak sipákolni tudott ott is. Egyébként meg szerintem amiről ő beszél, az nem spoiler. Lehet, akkor se működött volna, de adott volna egy esélyt. Ha megmozdul az emberben a kisördög, akkor szerintem az sosem véletlen.

Egyébként a sok szexjelenet is inkább volt számomra koreográfia, ugyanis mély érzelmi kémiát nem bírtam felfedezni bennük. Na jó, a pasinál. A csajszi inkább csak fizikailag volt jelen.

A film amúgy érdekes – pláne, hogy igaz történet, elgondolkoztatja az embert, de speciel engem érzelmileg kevéssé érintett meg, inkább csak sopánkodtam. Van egy „hasonló” Jeremy Irons film, a Chinese Box, na, az már inkább. Azon mindig bőgök, azzal tudok azonosulni, az megérint. Pedig nincs is benne – megmutatott – szexjelenet… :D

A film csillagozásánál bajban vagyok. A hetet soknak érzem, a hat viszont kevés. Úgyhogy azt hiszem, 7 lesz belőle. A könyvet pedig el fogom olvasni, hátha kicsit jobban átjön a két fél „lelke”. :D

3 hozzászólás
Zsanni 

Nagyon szép, különleges hangulatú, szívfacsaró film.


Népszerű idézetek

Londonna 

– Azért jöttél el velem, mert van pénzem?
– Nem tudom. Megtetszettél.
– Akkor is tetszenék, ha szegény lennék?
– Így tetszel, ahogy vagy. A pénzeddel.

Londonna 

Írni. Ebben a pillanatban ezt láttam a távolban. Az óriási pusztaság mélyén, és megláttam saját életem távlatait is.

Londonna 

– A fiatal, gazdag kínaiak szeretőt tartanak, és ehhez kell a legénylakás.
– Sok szeretője van?
– Magának tetszik a gondolat, hogy sok szeretőm van?
– Igen, tetszik.
– Ahogy velem eljött, bárkivel elment volna.
– Nem tudhatom. Még soha nem mentem el senkivel.

Londonna 

– Én… félek. Félek szeretni magát. […]
– Jobb lenne, ha nem szeretne. Bánjon velem úgy, mint a többi nővel.

Londonna 

Még mindig látom a helyet, ahol a szorongás hajótörést szenvedett. A fehérre meszelt falakat, látom a rolókat, ahogy csíkosra festik a falat, látom a vért a lepedőn. Igen, emlékszem. A szoba árnyékos, körülveszi a város folyamatos, végtelen zsivaja. Elmerül a zaj hullámaiban, elmerül a külvilágban. A testem ott hevert, kitéve a szobán át- meg átcsapó lármahullámok játékának. Ez a tenger – gondoltam. A végtelenség.

Londonna 

– Tudod… erre a délutánra egész életedben emlékezni fogsz. Akkor is, amikor már elfelejtetted az arcomat, a nevemet…
– A szobára is emlékezni fogok?
– Nézd meg jól.
– Bárhol lehetne.
– Ez a lényeg. Bárhol és bármikor.

Londonna 

Ennek a családnak a sivársága és hihetetlen keménysége teszi, hogy már tökéletesen biztos vagyok magamban. Eljutok alapvető bizonyosságaim gyökeréhez. Belém ivódott a rombolás és a szégyen, a szeretet és a gyűlölet, a lelkem legmélyéig. […] Még mindig ebben a családban élek, kizár az életemből minden más helyet, ahol élhetnék.

Londonna 

Very early in my life, it was too late. At eighteen it was already too late. At eighteen I aged. This aging was brutal. This aging, I saw it spread over my features, one by one. Instead of being frightened by it, I saw this aging of my face with the same sort of interest I might have taken for example in the reading of a book. That new face I kept it. It's kept the same contours, but its matter is destroyed. I have a destroyed face.

Londonna 

It's in this family's dryness in it's incredible harshness that I am the most deeply assured in myself. In the deepest of my essential certainties, all common history of ruin and shame, of love and hate is in my flesh.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján