A londoni férfi (2007) 17

Man from London
132' · francia, angol, magyar, német · dráma, krimi, rejtély 12

0 díj · 1 jelölés

A kikötői pályaudvar váltóőrtornyában minden éjszaka ül egy ember, és figyeli az utasokat, akik leszállnak az Anglia felől érkező hajókról, vonatra szállnak, és elindulnak a kontinens belsejébe. Ez minden nap így történik.

„A londoni férfival kicsit hasonló eredmény született, mint… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Miroslav KrobotMaloin
Tilda SwintonMaloin felesége
Derzsi JánosBrown
Szirtes ÁgiMrs. Brown
Bók ErikaHenriette, Maloin lánya
Pauer GyulaTapster
Lénárt IstvánMorrison
Philippe GuerriniElső szőrmekereskedő
Jacques PilippiMásodik szőrmekereskedő
Kormos MihályBrown segítőtársa

További szereplők

Kedvencelte 3

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

kkata76 

A regény olvasása közben azon gondolkoztam, hogy lehet ebből egy több mint két órás filmet forgatni? Nos, így. Őrült lassú ez a film. (A regény se az a pörgős fajta). Olyan hosszú, hogy ennyi idő alatt elméletben el lehet olvasni a könyvet. Elméletben, mert nekem pl. hónapokig tartott. Pszichologizáló krimi, magát a cselekményt elintézi kb. két oldalon, az összes többi pedig arról szól, hogy miként dolgozza fel „főhősünk” a történteket, illetve hogyan reagál helyzetekre és emberekre. A két oldalnyi cselekményt kivéve a többi tulajdonképpen az elméjében játszódik le, és ez az őrlődés teszi ki a regény nagy részét, ezért rettentő nehéz olvasmány.
Kezdjük azzal, hogy a film fekete-fehér, ami azért nagyon jó, mert a regény is az. nagyon kevés szín van benne, inkább szürke az egész, hiszen többnyire éjszaka, illetve borongós téli napokon játszódik egy kisvárosban, ahol annyira nem történik semmi, hogy egy-egy idegen érkezése (illetve maradása) eseményszámba megy, és mivel mindenki ismer mindenkit, azonnal beazonosítják az idegeneket is. Zárt közösség, szürke, sivár eseménytelen hétköznapok… ezek sorát töri meg a londoni férfi felbukkanása.
A színtelenséghez hozzájön a szótlanság is: párbeszéd nem nagyon zavar meg bennünket. Annál nagyobb szerep jut a zenének. Meg a csöndeknek.
A film kiváló adaptáció, kétségkívül visszaadja a regény hangulatát; ugyanaz az érzés fogja el a nézőt, mint az olvasót. Leteszi a könyvet, abbahagyja a filmet, de aztán újra visszatér hozzá, mert nem hagyja nyugodni, mégiscsak a végére kell érnie.


Hasonló filmek címkék alapján