A csendes lány (2022) 28

The Quiet Girl · An Cailín Ciúin
93' · ír · dráma 12

2 díj · 5 jelölés

Cáit mindössze tízéves, csendes kislány, aki hányattatott körülmények között nő fel. Örökké kimerült és ismét terhes édesanyjának a sok gyerek mellett nem jut ideje rá, alkoholista, hirtelen haragú apja pedig inkább jobb, ha nem foglalkozik vele. A család úgy dönt, a legjobb lesz mindenkinek, ha… [tovább]

ír, angol · angol
ír, angol · magyar

Képek 29

Szereposztás

Catherine ClinchCáit
Carrie CrowleyEibhlín Cinnsealach
Andrew BennettSeán Cinnsealach
Michael PatricAthair Cháit
Kate Nic ChonaonaighMáthair Cháit
Joan SheehyÚna
Tara FaughnanSorcha
Neans Nic DhonnchaGráinne
Eabha Ni ChonaolaAoife
Carolyn BrackenA nő

További szereplők

Kedvencelte 5

Várólistára tette 111


Kiemelt értékelések

fióka

Claire Keegan Foster c. kisregényének ír nyelvű feldolgozása, ami már csupán a nyelvi élmény miatt is egy csoda, csak eredetiben érdemes nézni. A film álomszép képekkel dolgozik, rendkívül érzékeny adaptációja egy nagyon mindennapi történetnek. Hogyan ismeri meg egy elhanyagolt gyermek azt a világot, amelyikben létezik figyelem, törődés és szeretet, és mi történik vele akkor, amikor rádöbben, hogy csak bepillantást nyerhet ebbe a világba, mert az, jelenlegi körülményei között, soha nem lesz az övé.

Barby2005 

„Sokan elvesztették a lehetőséget, hogy ne mondjanak semmit, és ezzel sokat veszítenek.”

Catherine Clinch – remélem sokat hallunk még róla. Ez a lány valami eszméletlen tehetséges. És ez a film pedig gyönyörű. Csöndben, pisszenés nélkül néztem végig a másfél órát, ami teljesen magával ragadt. Cáit egy 5 gyermekes, küszködő család egyik elhanyagolt, csöndes gyermeke, nem igazán beszél. Apa iszik, dohányzik, lóversenyezik, dolgozni nem látjuk, anya terhes a következő (felesleges?) gyermekkel. Szeretetet nem látunk, igazából azt érezzük, hogy az összes gyerek csak nyűg, inkább csak problémát okoznak, akiket ráadásul etetni és ruháztatni kell. A nyári szünidőre Cáit-ot elküldik vidékre egy rokon házaspárhoz. Az éles ellentét már a megérkezés pillanatában ránk ül. Cáit apja, és a vidéken élő házaspár nem igazán tud semmiről beszélni, a következő félórában is kb. az időjárásról beszélnek. Viszont Cáit élete egyik pillanatról a másikra megváltozik. Találkozik a szeretettel és a jómóddal, főznek rá, mosdatják, becézgetik, fésülik, együtt főznek, együtt dolgoznak, és közben azt is megtudjuk, miért vannak a szekrényben kisfiú ruhák. Csöndben zajlik a film, a szívünk pedig csendben facsarodik, és félünk a nyár végének eljövetelétől. A tájak, a zene és ez a nagyon furcsa ír nyelv így együtt, gyönyörű.
Filmklubban néztem a filmet, és a vetítés után elhangzott egy nagyon fontos igazság, amivel én is zárnám a mondandómat: nem mindenkinek való gyerek.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– ls that the mother's milk?
– No.
– What is it then?
– Powdered milk.
– Why don't you give him his mother's milk?
– We sell that milk.
– Why doesn't the calf get any?
– He does, in the beginning.
– For how long?
– Long enough!
– Why don't we drink the powdered milk and leave the cows to drink their own?
– Here, you do it.

Ódor_Endre 

– Will you marry someday, do you think?
– Mam says men aren't worth bothering with.
– Maybe she's right.


Hasonló filmek címkék alapján