A bolygó neve: Halál (Alien 4.) (1986) 328

2 díj · 4 jelölés

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden… [tovább]

angol

Képek 37

Szereposztás

Sigourney WeaverRipley
Carrie HennRebecca 'Newt' Jorden
Michael BiehnDwayne Hicks
Paul ReiserCarter Burke
Lance HenriksenBishop
Bill PaxtonHudson
Jenette GoldsteinVasquez
William HopeGorman hadnagy
Al MatthewsApone őrmester
Mark RolstonDrake

További szereplők

Kedvencelte 132

Várólistára tette 60


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Ez a része is tetszett, és látványos is volt, és akciódús is, és izgalmas. Főleg látványos volt a liftező Alien anyuka. XD A szereplők is, főleg Ripley és Newt a kislány, a többiek pedig felejtősek voltak, de legalább nem hisztisek, és tették a dolgukat, spoiler De egy kettő még így is nagyon nagyképű, és beképzelt volt, még az elején, és nagyszájú, de aztán kaptak egy nagy pofontot a sorstól. XD Egyébként cuki volt a cica megint, és a kislány is, és tök rendben volt a film is, sokkal jobb, mint az előzmények, és az első részt is túl szárnyalta.

Nevra 

IMÁDOM!!
Köszönöm az élményt Sigourneynek az én istennőmnek, és egy nagyszerű rendezőnek James Cameron-nak.

7 hozzászólás
Kopaszkutya 

Zseniális folytatás. Nagyon jót tett neki, hogy műfajt váltottak a műfajon belül és még izgalmasabb is lett, mint az elődje. A kettőt érdemes egymás után megnézni. Úgy tűnik fel igazán, hogy egy lassan építkező első részből hogy válik kemény akciófilmmé a széria.

Kiskakukk 

Számomra a legjobb sci-fi-horror a ’87-es A ragadozóval, a ’82-es A dologgal és a 2009-es Pandorummal karöltve.
Egyszerűen tökéletes.
Éljenek az ocsmány szörnyek! :D

2 hozzászólás
TribeBubu 

Most, nem sokkal a könyv elolvasása után megnéztem életemben először a film rendezői változatát. Számomra nem sokat tett hozzá a mozis verzióhoz ez a kiadás, de azért azok a bővített részek, amikben az idegen királynő szerepel, szenzációsak voltak. Azt viszont sajnálom, hogy Burke nem járt úgy pórul a forgatókönyvben, mint a könyvben. Pedig nagyon vártam, hogy lássam a mocskot szenvedni :D
Mindenesetre a mozis és a bővített változat is a legjobb sci-fi-ok egyike. Cameron ekkor még zseniális forgatókönyvíró és rendező volt. És, bár nem ez a legjobb alkotása, A bolygó neve: Halál a filmtörténelem része. Igazi alapmű.

4 hozzászólás
csartak 

Legutóbb a 13 éves unokahúgommal néztem újra az első részt. Valahonnan hallott róla, és elkezdte érdekelni. Most hogy meglátogattuk őket, mondta is, hogy nézzük meg a következő részt. Még a macska nevét is megjegyezte, mondogatta is nekem, hogy hívogatták: „Jonesy, Jonesy” Na, gondoltam, tényleg érdekelheti. :)
Ez kicsit akciósabb rész, de jól hozza a hangulatot.

Emerson 

Gyerekkoromban már láttam, ezzel ki is pipáltam az Alien filmeket, mert úgy gondoltam egy kaptafa, de be kell látnom azért mindig sikerült valami újat lépni, ha csak az áldozatok és a helyszín összetételében is. Most rögtön a szpesöl edisönnel kezdtem, ami több, mint két és fél órás (anyááám) és hogy őszinte legyek, lövésem sincs, mennyivel nyújt ez többet, mint a mozi verzió. Szerintem többet menekültek benne. Néha kicsit untam is, hogy csak szaladnak és szaladnak, közben sikongatnak… egyre kevesebben. Ripley pedig badass. Mostanában miért nincsenek ilyen női hősök?

3 hozzászólás
Ákos_Tóth 

A helyzet az, hogy az Alien széria kezdetei engem sosem nyűgöztek le annyira, mint a közönség nagyobbik részét. A kedvencemnek továbbra is a négyest tartom, és várom már a harmadik epizód figyelmes újrázását is. Ami a kettest illeti: régen láttam utoljára, akkor sem a rendezői változatot, és ami még fontos lehet, az űrtengerészgyalogosok sok esetben ripacskodásig túltolt produkciója miatt engem ez a mozi mindig lefárasztott már az elején. Ehhez képest gondolom most azt, hogy határozottan kellemesen lepett meg a végeredmény.

A Cameron által újgondolt Alien koncepció tulajdonképpen egy akciófilm-orientált közegbe helyezte a korábban már egyszer megismert űrterrort. Ha számolunk azzal, hogy a különítmény amúgy nevetségesen alacsony létszáma viszonylag gyorsan továbbtizedelődik, a trükk itt szigorúan csak az, hogy továbbra is majdnem ugyanolyan kis létszámú préda néz szembe majdnem ugyanolyan szűk térben iszonyatosan sok xenomorffal. A dramaturgia olyan szinten változatlan, hogy Ash helyett most itt van Burke, Dallas kapitány helyett Hicks tizedes, Jones helyett Newt. A harc természete megváltozik, az idegen lény elveszíti elpusztíthatatlan jellegét, cserébe tényleg elképesztő mennyiségben uralják el az első részben még lakatlan LV-426-ot. Ámbár nagyon nehéz elfogadni a film expozíciójának, hogy a telepesek korábban sosem találkoztak a Space Jockey lezuhant űrhajójával…
Mint fent írtam, engem mindig idegesített az űr G.I. Joe-k pörgése, de legyen a javukra írva, hogy a színészek között megvan az összhang, nem nagyon lóg ki senki, de a körülményekhez képest látványosan kevesen vannak. Weaver szerintem itt még élvezte Ripley-t játszani, rajta kívül egyértelműen Lance Henriksen hozza a legjobb formát, de Paul Reiser genyóformálása is figyelemreméltó. Michael Biehn tulajdonképpen ezekre a szerepekre született, nem véletlen, hogy ő a Terminátornak is méltó ellenfele volt, míg szegény Paxton és Goldstein odaát csak epizodista maradt. Carrie Henn szintén meglepően jó, és meglepően jól kezeli őt a forgatókönyv is (ugye hozzá kötődik a zárt, mégis nyitott befejezés és Ripley anyai érzelmeinek felvillantása). A látványvilágot illetően viszont vannak problémáim, szerintem 1986-ban már lehetett volna operálni ennél ügyesebb vizuális megoldásokkal is, de az alienekkel történő első összecsapás jelenetei is kaphattak volna tisztább, követhetőbb koreográfiát. Határozottan nem tetszett az osztagot szállító csodajárgány, ami ránézésre is műanyagérzetet keltett és látványosan alkalmatlannak tűnt a terepjárásra, de a rakodógépek és az alternatív felhasználásuk nagyon jó ötlet volt. Végezetül csak annyit, hogy koncepció terén nem igazán áll össze az egész filmes univerzumon belül, hogy ezek a marcona katonák pontosan mikor, miféle konfliktusban növesztettek maguknak ekkora tököt – és miért ilyen rutinszerű feladat számukra a rovarirtás, ha elvileg idegen létformákat ekkor még nem ismer az emberiség.
A rendezés kapcsán még: összevetve a mostanság forgatott, olykor direkt folytatásokra kihegyezett mozikkal, Cameron megdöbbentően jó érzékkel vetett véget a saját sztorijának, innen gyakorlatilag bármilyen irányba tovább lehetett vinni a franchise-t, igen elegánsan lett vége az öldöklésnek.

Intenzív és hangulatos sci-fi akciófilm, szerintem immáron kevesebb horrorisztikus adalékkal. Sokkal jobban szórakoztatott, mint bármelyik korábbi megnézésekor, úgyhogy lövök neki egy relatíve magasabb pontszámot.

borostyan 

Mindig is ez tetszett a legjobban az Alien filmek közül.

rocketdog 

Sokan leírták már előttem, hogy ez a fim mennyire jól vegyíti a sci-fi, horror és thriller elemeket, a lassúságot a pörgős, izgalmas jelenetekkel. Nem is fejtegetem ezt tovább, mert én is egyetértek.
Amit kiemelnék az a női főhős. Számomra egy hatalmas pozitív élmény volt egy olyan bátor, mentálisan erős, vezetésre alkalmas női karaktert látni, aki közben nem veszítette el nőiességét. Ez a bajom a gender propaganda filmekkel, hogy a női szereplőkből egyszerűen férfiakat csinálnak csöcsökkel. (Itt Vasquez volt ez a karakter). Nincs erre szükség, ez a film a bizonyíték rá.
A bővített változatot néztem, jobban elhelyezi Ripley karakterét a történetben. Ezt ajánlom, ha valakit érdekel.
Ez egy 9 pontos film nálam, aminek vannak 10 pontos jelenetei is.


Népszerű idézetek

Negative_Singularity

Hudson: Hé, Vasquez, téged néztek már férfinak?
Vasquez: Nem. És téged?

Rebane 

Newt: Nem akarok aludni, rosszakat álmodok!
Ripley: Lefogadom, Caseynek (Newt babájának) nincsenek rossz álmai. Nézzük csak! (belenéz a baba fejébe) Nem, nincs semmi rossz bent. Látod, úgy kéne csinálnod, ahogy ő, nem?
Newt: Ripley! Ő azért nem álmodik rosszakat, mert csak egy darab műanyag!

Razor 

Hicks: Tessék, szeretném ha fölvenné.
Ripley: Mire való?
Hicks: Nyomkövető. Hogy akárhol megtalálhassam ezzel. Csak óvintézkedés.
Ripley: Köszönöm.
Hicks: Ezt még ne vegye lánykérésnek.

Rebane 

Gorman: Nézze, ott nem lövöldözhetnek. Gyűjtse össze a tárakat mindenkitől!
Frost: Mivel védekezzünk akkor? Az éles nyelvünkkel?

10 hozzászólás
Rebane 

Newt: Jobb lesz visszamenni. Mert nemsokára sötét lesz. És ők akkor jönnek. Többnyire.

Razor 

Newt: A mamám azt mondta, hogy nincsenek szörnyek. Csak a mesékben. De vannak!

Razor 

Hudson: A falakból jönnek elő! Az istenverte falakból jönnek elő!

Rebane 

Olyan, mintha valamilyen gyűlést tartanának.

BeL1eVe 

Drake: Te Hicks! Olyan ocsmányul nézel ki, mint ahogy én érzem magam.
Apone: Na szépségeim! Mire vártok? Ágyba vigyem a reggelit?! Örüljetek, hogy itt lehettek. A különleges osztagnál minden új nap új kaland, minden étkezés lakoma, minden zsold főnyeremény, úgy becsüljétek meg magatokat.
Hudson: Ó, hogy a jó életbe! Odafagy a talpam.
Apone: Mi a bánat van?! Máskor készítsem ki a papucsodat?!
Hudson: Megtenné uram? Boldog lennék!
Apone: Nyald ki a szemfenekemet!
Mozgás gyerünk emberek!

1 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Alien


Hasonló filmek címkék alapján