13 Reasons Why (2017–) 225

0 díj · 1 jelölés

Egy tinilány öngyilkos lesz, de még előtte jegyzeteket hagy kazettákon, és a kazettákat elküldi tizenhárom embernek, akiket felelősnek tart a haláláért.

angol
angol
angol · magyar

Képek 15

Szereposztás

Katherine LangfordHannah
Christian NavarroTony
Justin PrenticeBryce
Dylan MinnetteClay
Michael Sadlertanuló
Devin DruidTyler
Jillian NordbyAmanda K.- Cheerleader
Miles HeizerAlex
Kyra CromwellCheerleader
Nina Cheektanuló

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 115

Várólistára tette 210


Kiemelt értékelések

Krenai 

Azért nagyon ütős ez a sorozat, mert nagyon valódi.
Valódi az, hogy egy (hamis) pletyka tönkretegye valakinek a hírnevét az iskolában és ez kihatással legyen az életére.
Valódi az, hogy a zaklatás az öngyilkosság felé tereljen valakit.
Valódi az, hogy szerető szülők nem veszik észre, hogy valami baj van a gyerekükkel.
Valódi az, hogy ha valaki nagy nehezen elmondja, hogy megerőszakolták, akkor nem igazán kap segítséget.
Valódi az, hogy az iskola nem vállal semmilyen felelősséget.
Még sorolhatnám, de felesleges. Minden, amit látunk ebben a sorozatban megtörténhetne a mi környezetünkben is.

A hangulatot nagyon eltalálták, bár nagyon fájdalmas volt egy-egy jelenet nézni, de nem volt végig nyomasztó és humor is gyakran megjelent (még ha nagyon fanyar is).

Amit még kiemelnék az a színészek munkája. Az előtt le a kalappal, tényleg. Hannah anyukája pedig valami elképesztő volt!
És hát a karakterek! Mindenki ki van dolgozva, ami már nagyszerű. És az hogy nem mindenki gonosz vagy jó? Az pláne csillagos ötös.

Néztem pár interjút a színészekkel, rendezővel stb. Ami közös volt, hogy mindannyian elmondták, hogy úgy érezték valami fontosat csinálnak és mindent megtettek, hogy ezt elérjék. Hát azt kell mondanom, sikerült.

4 hozzászólás
tataijucc 

Srácok, erre nem találok igazán megfelelő szavakat.

Alapból nem igazán csípem a könyvet. Ott a felmerülő problémák inkább tűntek kifogásnak, mint tényleges oknak. De itt sokszor azt éreztem, lehidalok, mert egyszerűen megfelelő a tálalás, már-már tökéletes.

1, Remek az operatőri munka, ahogy a múlt és a jelen közti váltakozásokat megjeleníti.
2, Jól kidolgozott mellékszereplők. WTF??? Ilyet is régen láttunk, hogy egy mellékszereplő hátterét bemutatják, es ahhoz képest, hogy utálod a szereplőt, már-már szánalmat érzel miatta.
3, Hannah Baker. Kicsit bosszantó, hogy mindig nyitva van a szája, de totál hitelesen adja a megtört tinédzsert.
4, Clay Jensen. Micsoda karakkterfejlődés, azt a rohadt!
5, Zaklatás. Nagyon jó, hogy a könyvhöz képest ez van a középpontban, nem pedig a sérelmek.

justafairytale 

Megmondom őszintén, nekem a könyv kicsit szenvedős volt, tipikus tiniproblémák, „engem senki nem ért meg”, blabla… Szóval nem hagyott bennem túl mély nyomot. Bár az is lehet, hogy rosszkor olvastam, úgyhogy mindenképp adok majd neki még egy esélyt.
Ezzel szemben a sorozat tök jól hozta a hangulatot, nem volt idegesítő szereplő (na jó, talán Tony), és most kicsit le vagyok hozva az életről. Mindent egybevetve, ez így totál átjött, és nem bánom, amiért pár napig nem én leszek a legboldogabb ember a földön.

Zzsófi 

Az a helyzet, hogy én nem értem meg Hannaht. Tehetett volna ez ellen, Clayt is ő taszította el magától, a szülei is biztos segíettek volna stb. Én azt mondom, mindig van kiút, az öngyilkosság nem megoldás. Azon is kiakadtam, amikor Tyler spoiler
Szóval igen, egyszer jó volt, pszichológiailag elgondolkodtatott stb… Clay a kedvenc. És én Justint sem hibáztatom, neki aztán tényleg nehéz élete volt, nem ilyen mondvacsinált dolgok, amiket Hannah gondolt.
Azért remélem lesz folytatás.
Ja és a kedvencem volt még Alex, Jeff. spoiler És Tony.

6 hozzászólás
MLauri

Hiába maradt kissé hiányos a vége számomra, megérdemli a 10 csillagot. A témája miatt, a karakterek miatt, minden miatt.
Az eleje nekem kissé laposan jött át, de a végére rájöttem, hogy ezeket a „kisebb” dolgokat, amik akárkivel megtörténhetnek, mindenki máshogy éli meg. És tényleg akár egy-egy rossz szó is sokat jelenthet ha az ember már tényleg nem bírja. A sorozat elgondolkodtat az élet értelmén, a társadalmunkon, hogy azok mennyire segítőkészek illetve mennyire nem azok, hogy mennyire vagyunk tehetetlenek bizonyos szituációkban, hogy az élet milyen rövid és bármikor bárkivel megtörténhet az, hogy meghal. Akárhogyan. Ezért is kell mindig kimondani amit gondolunk.
A végéről pedig..sokkal jobb, hogy kiderült az igazság, de még rengeteg mindenre kíváncsi lettem volna, például hogy mi történik végül Bryceal, hogy élik meg Hannah szülei a történteket, a tanár mit reagál az egészre..Nagyon csalódott voltam Alex miatt is a végén, és csak abban reménykedem, hogy Justin nem teszi ugyanezt, ugyanis a végére már kezdtem rohadtul sajnálni őt és meglehetősen meg is kedveltem.
Összességében marhára ajánlom a sorozatot bárkinek, szerintem ezek után mindenki kétszer meggondolja mit tesz mással/mit mond neki mielőtt tényleg megteszi.
Kedvenc.

tonks

Szóval megkaptam a teljes képet, köszönöm Hannah.
Évekkel ezelőtt olvastam a könyvet, de egyáltalán nem tetszett és ki is töröltem az agyamból a sztorit, úgyhogy kvázi új nézőként ültem le a sorozat elé. Nem terveztem egyébként a nézését, csak aztán twitteren úgy tűnt mindenki nézi, sőt, tetszik is nekik, nemtől és kortól függetlenül, szóval kapott egy esélyt a sorozat, amivel szépen élt is. Az eleje és a vége a legjobb, a közepe nekem leült kicsit, de összességében tényleg remek volt, érthető a hype.
Nagyon tetszett az, hogy még inkább az életben maradottakra helyeződött a hangsúly, de Hannah is megkapta a maga drámája rendes felépítését, így szerintem jobb lett az üzenet. A szereplők majdnem mind remekek voltak.
A 2. évadra való alapozás viszont egyáltalán nem tetszett, nem szeretem, amikor így nyomják az arcomba a cliffhangert + hiába volt remek ez az évad, az új évadot már nem bírják majd el a karakterek. spoiler is nehéz téma, amiről lehet és kell is beszélni, de lehet antológiában gondolkodtam volna és egy új iskolában, új szereplőkkel boncolgatnám a témát. Jodi Picoult spoiler olyan jól csinálta, azt nálam szerintem nem lehet felülmúlni,

NaNa_88 

1.évad

Nem. Nem olvastam a könyvet. Ennek fényében értékelem a sorozatot. És hát… Nem is tudom… A kezdeti lelkesedésem megfogyatkozott útközben. És ezt mind az apró dolgok tették.
Nekem nagyon tetszett maga a megvalósítás. Pár „túlkoros” színésztől eltekintve tetszett a casting. Ugyanakkor minél több részt néztem, annál jobban azt éreztem, hogy jó pár dolog nem oké. Megint ugyanaz, mint a Pretty Little Liars közben, hogy már olyan történések részesei voltak ezek a diákok, amik bőven túlmutatnak rajtuk. Már rég nem arról volt szó, hogy beittam egy bulin, légyszi ne mondd el apunak. Ezek a sorozatok mindig eljutnak egy olyan pontra, amikor már mindegyik kis suttyónak lekevernék egyet. spoiler Tudom, hogy nem szokásuk a tiniknek bevonni a szülőket, vagy a tanárokat, a dolgaikba. Én se tettem. De én nem is tapasztaltam ilyesmit. Egyik nagyobb s*ggfej volt, mint a másik.
Engem ezek akasztottak meg útközben. Már a tv-vel is kiabáltam. XD
Amúgy totálisan beleéltem magam. Ezért is húzott fel szerintem ennyire. Nagyon izgalmas volt és nyilván alig vártam már én is, hogy eljussak Clay kazettájához. A lezárással viszont kevésbé vagyok megelégedve. Most vagy azért ilyen hiányos, hogy tudják még folytatni, vagy csak szimplán eleve ilyen a történet. Én még jó pár kérdést megválaszoltlannak érzek. Ennek így még nincs vége. spoiler
Megmondom őszintén, ebből nem kellett volna több évados valamit csinálni. Ezt egy 13, vagy ha nagyon nem fér bele, akkor 14 részben le kellett volna rendezni. Ez nem az a történet, amit évadokon keresztül kellene húzni.

8 hozzászólás
viky0222 

„The world can be a nasty place.”

Ez az a sorozat, ami igazán padlóra küldi az embert, de mégis mindenkinek meg kellene néznie. Szerintem fantasztikusan sikerült átadnia azt, amit kellett, nagyon jó lett a felépítése, minden változtatás csak hozzátett a történethez.

Nagyon jól mutatja be azt, hogy sok apró dolog hova vezethet, Hogy mindenki másképp éli meg a dolgokat. Hogy a bullying hova vezethet. Nem, nem értek egyet Hannah döntésével, pláne nem némelyik okkal, tehetett volna igenis mást, de kell, hogy ilyenről is beszéljenek. Kellett egy ilyen sorozat, olyan, ami ennyire valódi. Valóságos problémákkal, annyira valóságosakkal, hogy mire a végére értem, még kevésbé akartam emberek közé menni, mint általában. A végén már szabályosan fájt a szívem, lelkem. Hannah és Clay sokkal többet érdemeltek volna.

Vannak persze olyan dolgok magán az öngyilkosságon kívül is, amin lehetne vitatkozni. Sok helyen láttam, hogy ki mit tenni például spoiler, szerintem viszont mondanki könnyű, megtenni abban a helyzetben már más kérdés.

Szépen fejlődtek is a karakterek, viszont azt is bemutatta, milyen az, aki mindenáron ragaszkodik az igazához, a tökéletes látszathoz. Kár ragozni, tényleg valóságos volt az egész.
Örülök, hogy nem ismert színészeket választottak, viszont nagyon jól sikerült a választás mindenki esetében.

A második évadnak annyira nem örülök, mert oké, sok mindent nyitvahagyott, de tartok tőle, hogy elveszik majd a lényege a sorozatnak. Remélem nem lesz igazam.

desertangelable 

Kicsit vegyesek az érzéseim a történettel kapcsolatban, hangsúlyozom a történettel, és nem a sorozattal vagy a könyvvel. A könyvet nem olvastam, a sorozatról pedig az a véleményem, hogy egy kicsit jobban is meg lehetett volna csinálni. Elsősorban a két főszereplővel volt a bajom, Dylan Minnette gyakorlatilag két arckifejezéssel vitte végig mind a tizenhárom részt, míg Hannah pont akkor volt a legkevésbé átszellemült, amikor a legjobban kellett volna. Nekem a 11. rész volt talán a legerősebb, illetve a 12. A 13. résznek szét kellett volna szaggasson és folyamatosan vártam is, hogy így lesz, de nem lett.
Igazából nem is azzal van a bajom, hogy Hannah-ának ezek a dolgok szolgáltattak okot arra, hogy megölje magát, mármint sokan gyerekesnek tartják őket, de én el tudom képzelni azt az élethelyzetet, amikor már annyi szar összejön, hogy a legkisebb apróság is végzetes lehet. Nekem inkább azzal van bajom, hogy nem hittem el neki. Ha valaki egyszer úgy dönt, hogy véget vet az életének az egy olyan erős trauma következménye, hogy nem kezd el magnókazettákra olyan hangsúlyban felmondani szövegeket, ahogyan azt ő tette, pláne nem azzal a szöveggel, hogy „készítsétek elő a popcornt”. Clay pedig egész egyszerűen annyira idegesített már a végére a folyamatos számonkérésével, mikor ő sem tett semmit, hogy majdnem többször is abbahagytam a sorozatot miatta.
Illetve volt még egy nagy bajom ezzel az egésszel. Ez egy tinisorozat, nevezzük annak. Tehát a legjobban talán amerikai tinédzserek tudják áterezni a történteket… nos egy pillanatig nem érzem a végkifejlet szempontjából, hogy sikerült volna őket csak egy kicsit is lebeszélni arról, hogy ne vessenek véget az életüknek, ha történetesen olyan helyzetbe kerülnek, mint Hannah, és ez szerintem óriási hibája a sorozatnak.

1 hozzászólás
DoreenDelevigne 

1. évad.
Nagyon szerettem ezt a sorozatot, nekem sokkal jobban tetszett, mint a könyv, igaz összehasonlítani őket macerás, mert máshonnan közelítik meg Hannah és a többiek történetét. A könyv inkább Hannah kazettáira, a sorozat pedig a következményekre, a Hannah halála utáni időre fekteti a hangsúlyt, amit én nagyon szerettem. Sokkal jobban átjött nekem az egész, végre nem mindenki csak egy bűnös név volt a kazettáról, hanem történetet kapott, nagy piros pont. Az összes szereplő megfelelően volt árnyalva – a végére nagyszerűen körvonalazódott, hogy ki milyen szerepet tölt be. Hannah-t a könyvben én nagyon utáltam, a tettei és a reakciói se voltak nagyon érthetőek számomra, de a végére minden a helyére állt, és Hannah tragikus története értelmet kapott. Clayt is megkedveltem, de a kedvencem az Tony volt. Akárhányszor feltűnt, én imádtam minden egyes szavát.
Amiért le kell vonnom mégis két csillagot az a vége. Oké, tudom, hogy marketinfogásként hagyták lógva, hogy lehessen második évad, de ez akkor is szemétség. Semmire nem kapunk választ, semmi sem derül ki. Az egész élményt tönkre vágta az a befejezés – mármint a hiánya –, számomra, és ha kijön is a második évad, akkor se fogom elfelejteni, hogy amikor végre kezdett kilépni a kereteiből a sorozat, és valamit mutatni, inkább visszafordult.


Népszerű idézetek

Krenai 

Hannah: Some of you cared. None of you cared enough.

1 hozzászólás
Zzsófi 

HANNAH: The popular kids are always mean. That's how they get popular.

Zzsófi 

Sometimes boys are assholes. But girls… Girls can be evil.
1x05

Zzsófi 

HANNAH: Life is unpredictable and control is just an illusion.

viky0222 

Dream big, they say. Shoot for the stars. Then they lock us away for 12 years and tell us where to sit, when to pee, and what to think. […] Then we turn 18, and even though we've never had an original thought, we have to make the most important decision of our lives. […] And if you don't have the money and don't really have the grades, a lot of the decision gets made for you.

Zzsófi 

CLAYS DAD: Good morning, pal.
CLAY: Dad, we talked about pal.
CLAY'S DAD: Good morning, honey.
CLAY: Well played.

Zzsófi 

JESS: Is there a KFC around because i smell chicken.

Mentafagyi 

Clay: Everybody wants to talk. No one wants to do anything.

Fleur_Rouge_Cerise 

Clay: Is Gloomy Sunday really a song?
Alex: Yeah. Google Hungarian suicide song.

(1. évad 3. rész)

1 hozzászólás
Zzsófi 

TONY: First we eat, then we do anything else.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján