Vanitas no Karte (Vanitas no Karte 1.) (2021–2021) 33

The Case Study of Vanitas · ヴァニタスの手記
23' · japán · fantasy, sorozat, történelmi, anime 17
1 évad · 12 rész

Élt egyszer egy Vanitas nevű vámpír, akit a saját fajtája gyűlölt, mert kék telihold alatt született, míg legtöbben a bíborvörös telihold éjszakáján keltek életre. Félelmében és magányában megalkotta a Vanitas könyvét, egy elátkozott grimoire-t, amely egy napon bosszút áll minden vámpíron;… [tovább]

japán · angol

Szereposztás

Ishikawa KaitoNoé Archiviste (hang)
Hanae NatsukiVanitas (hang)
Shimoji ShinoLucius Oriflamme (hang)
Minase InoriJeanne (hang)
Kayano AiDominique de Sade (hang)
Kiuchi TarouDante (hang)
Komaki MiyuMurr (hang)
Kuma RihoRiche (hang)
Yusa KoujiJohann (hang)
Ishida AkiraNoé tanárja (hang)

Kedvencelte 9

Várólistára tette 40


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Akkor legyen itt egy pozitívabb értékelés is azért. Én pont azt szerettem benne, hogy a komoly jelenetek hirtelen komikusba csaptak át vagy fordítva. Mochizuki-sensei már a Pandora Hearts esetében is ezt csinálta, ez a stílus fekszik neki. Nagyon bírtam a két főszereplő interakcióit, jó kis párost alkottak. BL shipper énem kicsit mást is belelátogat a dologba mondjuk. :D Ráadásul mindketten eszméletlenül dögösek is, nagyon szeretem a mangaka karakterdizájnját, maga a látvány meg szintén pazar lett. És a karakterek chibi verziói is nagyon cukik. A történet nagyon érdekes, legszívesebben rögtön nézném tovább a folytatást is.
Amiért levontam egy csillagot az az, hogy ideje lenne eldönteni, hogy ki kivel akar lenni, mert nekem mindegyik verzió megfelelne spoiler csak legyen egyértelmű.
A másik pedig személyes probléma, de a HP-nél szintén Kajiura Yuki felelt a zenékért, és nagyott tudott dobni a jeleneteket, itt meg volt olyan, hogy befejeztem egy részt, és csak utólag jutott eszembe, hogy amúgy Kajiura Yuki szerezte a zenéket, mégsem volt egyik sem maradandó… Annak ellenére, hogy imádom a zenéit, de ezek valahogy most nem voltak ütősek, pedig többek között ezért is vártam nagyon a sorozatot. De most meg a történet miatt várom

Popovicsp87 

5 rész után még korainak érzem az ítéletet, de képtelen vagyok megszokni a részen belüli stílusváltásokat, amiket az anime produkál.
A témához képest túl vígjátékos, vígjátékhoz túl komor. Nem sokat magyaráz el, de amit eddig igen azt is csak nagy vonalakban.

Everrie 

1-5: Nem tudom mitől ilyen felkapott ez az anime, számomra nagyobb részt unalmas volt eddig. Kivéve azaz epizód, amiben Noé gyerekkorába kaptunk betekintést. De azért befejezem, hát ha feltud még csigázni.

K_A_Hikari

Instán láttam egy képet ebből az animéből és annyira megtetszett a grafikája, hogy úgy döntöttem, meg kell néznem spoiler
Sok-sok vámpíros anime létezik már, talán nem mondok meglepőt azzal, hogy egyre nehezebb újat alkotni ebben a témában, de Vanitas és Noé történetének sikerült. Érdekes volt ez az átokhozók vonal a vámpírok mellett, meg igazából maga a karakterek is sokrétűek voltak, akikben még sok-sok lehetőség rejlik, egyáltalán nem sikerült mindent kiaknázni 12 rész alatt. spoiler
Aki szereti a nyomozós-vámpíros animéket, ennek is adjon egy esélyt. Gyorsan ledarálós, élvezhető.

Gazuzangó 

Elég nagy elvárásokkal és elképzelésekkel kezdtem neki, azonban ezeknek elég kis része teljesült csak.
Az előzetesek és a leírás alapján szinte biztos voltam benne, hogy Noe egy tipikus bakadere lesz, ami részben így is lett, csakhogy nem igazán tudták eldönteni, hogy most pontosan milyen személyisége is legyen, és ennek az lett a következménye, hogy össze-vissza váltogatta, hogy éppen milyen típusú karakter. Vanitassal nem volt semmi bajom, ő teljesen megfelelt az elképzeléseimnek, bár néha nagyon idegesített (erre később még vissza fogok térni).
A rajzolás gyönyörű volt, mindkét főszereplőnk karakter designe-ja szuper lett. Az animáció is megfelelő, néha kimondottan szép volt. Zeneileg nem igazán nyűgözött le, bár az op hangulata szuper volt. Még szuperebb lett volna, ha az animének is hasonló lett volna az atmoszférája, ez a nyugis, humoros, kicsit fantasy slice of life nagyon bejött volna… ha az lett volna belőle. Komolyan, ha ebből az op-ból csinálnának animét, 3x olyan jó lenne, mint így.
Ugyanis ebben egyszerre túl sok mindent akarnak. Felépíteni egy vámpírtársadalmas alapot, amit aztán teljesen átvesz egy nyomozós-szervezetes-mindenmindennel összefüggős folytatás, hogy aztán belekeverjenek (megjegyzem, teljesen értelmetlenül) egy romantikus szálat, ahol még azt sem képesek eldönteni, hogy kik között épülne ki. Őszintén, nekem ez volt az, ami miatt majdhogynem nem tetszett. Egyszerűen gyűlöltem ezt a részét a történetnek, nem csak azért, mert gyakorlatilag ahelyett, hogy kinyomozták volna az ügyet, elkezd romantikázni és teljesen átveszi az főhangsúlyt, hanem azért is, mert még ilyenkor se képesek eldönteni, hogy mit is akarnak. Ahelyett, hogy a történetre fókuszálnának, néha-néha egy fél rész azzal megy el, hogy Jeanne szerencsétlenkedik. Eleve nem igazán szerettem Jeannet, de amikor belekezdtek ebbe az értelmetlen és unalmas szálba, már egyenesen gyűlöltem. De akit ennek kapcsán még jobban utáltam, az maga Vanitas volt. Gyakorlatilag rá vagyok mérges emiatt a szál miatt, ugyanis ha csak maradt volna a fenekén Noe mellett, és „gyógyított” volna (ha már egyszer ez a célja, ugyebár), rohadtul lett is volna értelme az animének. De nem, neki muszáj szórakoznia kicsit Jeanne-nal (legalábbis nekem úgy tűnt, mintha csak ugratná, és egyáltalán nem lennének komolyak a szándékai)… ezzel elvéve a játékidő nem elhanyagolható részét. A másik meg, amit nem értem, miért kellett belevinni, az az volt, hogy még Noénak is tetszik Jeanne. Mármint most komolyan, ezt meg minek? Egyszer megemlítik, aztán hagyják a fenébe, és nem is foglalkoznak vele többet. Még egy értelmetlen dolog, amibe belekezdtek, csak aztán nem volt gusztusuk folytatni. És ráadásul a végén gyakorlatilag nem tudtam máshogy befejezni magamban a monológja végén levő „Én…”-t, csak úgy, hogy „szeretem Vanitast”. És hogy őszinte legyek, ezerszer jobb páros lennének, mint Jeanne és Vanitas vagy Jeanne és Noe (???). szóval én maradok ennél.

De minden szidás ellenére nem utáltam, csak sokkal-sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni belőle (mondjuk azzal, hogy évad végére legalább valamilyen biztos pontra jutnak a nyomozásban, és ez sikerülhetett volna, ha nem azzal húzzák az időt, hogy egymással flörtölgetnek. Jó, abbahagyom, így is elég egyértelmű a véleményem erről a témáról).


Folytatása

Összehasonlítás

Vanitas no Karte


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján