Tove (2020) 3

Tove Jansson kétségtelenül minden idők egyik legtehetségesebb finn alkotója, egyben a legismertebb finn író nemzetközi viszonylatban. A második világháború idején, 1945-ben megteremtette a muminokat, akik később meghódították az egész világot. A saját neméhez vonzódó Jansson soha nem titkolta,… [tovább]

svéd · angol

Szereposztás

Alma PöystiTove Jansson
Krista KosonenVivica Bandler
Shanti RoneyAtos Wirtanen
Joanna HaarttiTuulikki Pietilä
Eeva PutroMaya Vanni
Jakob ÖhrmanSam Vanni
Robert EnckellViktor 'Faffan' Jansson
Kajsa ErnstSigne 'Ham' Jansson
Wilhelm EnckellLars Jansson
Tove (2020)
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

Gyártó
Helsinki-Filmi
Anagram

Várólistára tette 8


Kiemelt értékelések

Ross

Na, hát ahhoz képest, hogy Tove Janssont kábé az egész világ a Múminokról ismeri, a szerencsétlen trollocskák csúnyán elnyomódtak a leszbikus művésznyünnyögés árnyékában. Néha láttuk, hogy firkálgatott, aztán meg már hirtelen a könyv is ott volt a polcon, volt egy mondat arról, hogy a Ny Tid-ben elkezdődne a képregényszerializáció, láttuk leszerződni a brit napilappal, volt egy színházi bemutató, aztán dedikált, de ezek töredékmorzsák voltak az arcba tolt kamerával felvett, közeli csókolózások mellett, leginkább azt sulykolták, hogy mennyire nagyon szenved a gazdag Vivica miatt, aki azt hiszi, neki minden élvezet jár, és simán átgyalogol másokon.

Ha valaki a Múminok miatt nézné meg; nem, ez erősen LMBTQ-identitásfilm lett.
Ez azoknak adhat többet, akik meg akarják nyugtatni magukat, hogy az identitásukkal semmi gond, Tove Jansson is a nőket szerette, az élvezheti persze, de engem mindenféle előismeret nélkül, gyors értesítési határidővel (ma este a Múminok alkotojátról film!) cipeltek el rá, és így meglepő volt, nem teljesen azt kaptam, amire számítottam.


Hasonló filmek címkék alapján