Spirál: Fűrész hagyatéka (2021) 83

Spiral: From the Book of Saw
93' · amerikai · horror, krimi 18 !

Miközben egy elismert veterán rendőr árnyékában dolgozik, a pimasz Ezekiel “Zeke” Banks nyomozónak és újonc társának egy borzalmas gyilkosságsorozatot kell felderítenie, ami kisértetiesen emlékeztet a város rémes múltjára. Ahogy akaratlanul egyre mélyebbre sodródik a rejtélyes ügyben, Zeke a… [tovább]

angol · magyar

Szereposztás

Samuel L. JacksonMarcus
Marisol NicholsAngie Garza kapitány
Max MinghellaWilliam Schenk
Chris RockZeke Banks nyomozó
Genelle WilliamsLisa Banks
Richard ZeppieriFitch nyomozó
Thomas MitchellO'Brien nyomozó
Patrick McManusPeter Dunleavy
Dan PetronijevicMarv Bozwick nyomozó
Ali JohnsonJeannie Lewis rendőrtiszt

További szereplők

Kedvencelte 2

Várólistára tette 52


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Ehh… így elb…ni Jigsaw munkáját, amit a Fűrészben létrehozott, felbecsülhetetlen. Kérdem én mi a jó fenéért vállalta be ezt Chris Rock és Samuel L. Jackson?! Akkora nagy f.szság az egész, de komolyan. Eleve kiszámítható, és bár az elején brutálban tolják, de a vége felé már nem igazán volt muníció, már csak az eredményét láthattuk, az állítólagos „Fűrész koppintó” munkásságának, ja meg a legvége, ami már mielőtt beindult játék, eleve sejthető, hogy mi fog ott történni, és ez a lezárás k.rva nagy függővégnek is mondható, de semmi értelme nem volt. XD Azt hittem valami brutál jó vérengzős lesz, amit érdemes megnézni, főleg hogy szeretem a Fűrész filmsorozatot, és Jigsaw baromi jó karakter, de egy ilyet berakni a helyére, szánalmas….spoiler Egy kicsit többet vártam volna ettől a filmtől. Hiányzott belőle Jigsaw brutalitásai, ezek csak gyenge utánzatok voltak, és még vér is alig volt. XD

2 hozzászólás
Nihilchan 

Fájdalmasan kiszámítható, ami nem tesz jót egy kriminek. Mert ez inkább durva krimi, mint valódi Fűrész film. Nagyon korán egyértelművé válik az arcunkba tolt utalásoknak hála, ehhez viszont érdektelen nyomozás, ötlettelen „játékok”, ostoba indokok társulnak. A színészgárda szerencsétlenül lett összeállítva; Chris Rock egyáltalán nem hiteles a műfajban, mert túlzottan köthetőek a nevéhez a vígjátékok, amikben szerepelt. A Fűrész filmek gusztustalansága sem jellemző rá; alig mutatnak valamit és azt is csak pár másodpercig. Nincs benne egy cseppnyi feszültség sem.

Rahenys 

Mivel szívesebben írok könyvkritikákat, mint filmkritikákat, így magamban mérgelődve totálisan nyugodtan elmentem volna mellette anélkül, hogy világgá kürtöljem a csalódásomat, de egy bizonyos pont után úgy éreztem, meg kell osztanom ezt a csalódást másokkal is.

Elsősorban kiemelném a csapdákat. A 8 Fűrész filmet végignézve, mindegyikben találtam olyan csapda-jelenetet, ahol a potenciális áldozat küzdelmét hosszabb ideig látni és volt idejük kiszabadítani magukat. Bár később Amanda egy kicsit csalt, de időt azért hagyott. Itt pedig feltűnt, hogy ezek a jelenetek rendkívül elnagyoltak és csupán pofás kis díszletként szolgálnak a filmben, míg a Fűrész filmek javarészt ezekre a csapdákra épültek és szinte csak a végén derültek ki az összefüggések és a háttértörténet.
Jelen filmnél már túlságosan hamar megtalálni az összefüggéseket, és az elkövető személyét sem nehéz kitalálni, „hála” a sok apró jelnek, amik el lettek hintve, valószínűleg véletlenül, miközben próbálja azt sugallni, hogy valaki egészen más áll az ügy hátterében.
Chris Rock nem való ebbe a műfajba, egyrészt: általánosságban a vígjátékokra asszociál róla az ember, másrészt pedig mintha ezt a stáb sem tudta volna elfelejteni… mi volt az a fotózkodás a drogtanyán? ><

A címválasztás miatt rettenetesen haragszom, ez nem Fűrész hagyatéka, ez inkább bosszú, John Kramert másolva, megjegyzem, azt is pocsékul. Új bábu, új disznó-maszk, új indíték a játékok elkezdésére…
Maga a nyomozási szál rém unalmas, konkrétan semmit sem csinálnak, csak a csomagokra és a csomagokban elhintett jelekre hagyatkozva rohangálnak egyik helyszínről a másikra, ahol kétségbeesett arccal néznek egymásra, káromkodnak és esetlegesen egymásnak ugranak.
A végére pedig nem kellett volna betenni a Fűrész filmek zenéjét, hiába volt ott a cselekmény tetőpontja, ez nem egy Fűrész film, nem érdemli meg azt a zenét.

Near 

Ez egyszerűen csak rossz volt.

Miért nézte az ember a Fűrész filmeket? Az elsőt? Mert izgalmas, nyomasztó és mindenekelőtt okos volt.

Miért nézte az ember a második és harmadik részt? Mert érdekelte, mi is lesz, és egyre ötletesebbek voltak a halálok.

Miért nézte az ember a többit? Mert még ha a történet sz@r is volt, legalább látványos és véres kivégzésekkel tűzdelték.

Miért nézze meg ezt bárki? Ez egy piszok jó kérdés. Unalmas történet, milliószor látott csattanó. No de a halálok? – kérdezhetnétek. Nos, volt benne mennyi is? Három? Darabja másfél perces. Bár az utolsó húsz perc már viszonylag értékelhető, de összességében színtiszta elvesztegetett idő egy ZS kategóriás krimire(!).

Negative_Singularity

Eerrh… nem akartam értékelést írni, de nem hagyott nyugodni. Szóval összességében ez nem lett volna rossz film akkor, ha úgy ahogy van, kihagyják belőle a fűrész-szálat. Sőt, hát nem is volt semmiféle szál, én vártam volna a váratlan kötődést, hogy a gyilkos esetleg John felesége, vagy a rendőr, akinek nem jut eszembe a neve, de aki Amanda után vitte tovább az örökséget, vagy esetleg még az első rész fekete zsaruja a mostani főszereplő apja, de nem, semmi.
Semmmmmmi.
A történet maga nem volt rossz, de tökéletesen feleslegesek voltak a fűrészes csapdák, simán lehetett volna egy bosszú-krimi, jól állt volna neki.
De így… ahhj, istenem, hát már a csonthártyát húzták le erről a filmről, nem a bőrt.

Anastasia99

Kiszámítható és „cenzurázott”. A Fűrész filmek jellegzetessége a kiszámíthatatlan csattanó és az undorító részletesség, így én ezt a filmet nem veszem közéjük.
Ez csak egy béna krimi, ami próbálja utánozni a Fűrészt.

nerdy7 

Négy év telt el az utolsó Fűrész film óta, és sokan várták a következő rész megjelenését. Én szeretném előre leszögezni, hogy amúgy csípem Chris Rockot, több filmben is nagyon jól alakít. De. Ez a műfaj nem az ő stílusa sajnos. Sem forgatókönyvíróként, sem Zeke szerepében nem ugrotta meg azt a szintet, amit egy Fűrész filmnél elvárhatunk. A történet maga zavaros volt, mondhatni kapkodós. Olyan volt ez a rész, mint a franchise paródiája. Őszinte leszek, az első kábé 20 percben elgondolkodtam, hogy akarom-e én ezt tovább nézni, mert borzasztóan idegesítő volt Zeke hanglejtése és a műmájerkedése. Gondolkozni nem sokat kellett, ahhoz hogy megtudjuk ki lesz a gyilkos. spoiler A gyilkossági módszerek most is kegyetlenek voltak, és néhánynál mindenhova próbáltam nézni, csak a filmre nem. spoiler Egy szereplő sem tudott szimpátiát kiváltani belőlem, senkinél nem éreztem, hogy igazán kibontották volna a karakterét. A sok motherf***erezés már baromi unalmas volt a vége felé. Mintha Samuel L. Jacksont csak emiatt választották volna be a filmbe. spoiler Egyébként nem mondanám, hogy unalmas film volt. De sokkal bugyutább, mint egy James Wan és Leigh Whannell produkció.

monokrom22 

A Spirál: Fűrész hagyatéka egy csapda, amibe én is belesétáltam. Nemhogy új lendületet adna a kifulladt franchise számára, még mélyebbre ássa, egy borzalmas Chris Rockkal a főszerepben, akinek még értelmes poénokat sem sikerült írnia. A fordulat rettenetes és amúgy is kiszámítható, a sztori unalmas, a vérengzés hatásvadász, a játékok felejtősek, a humor gyakorlatilag nem létezik, a rendezés vállalhatatlan. Minden baromi rosszul sül el, pedig az alapötlet nem volt rossz és egy valamire való Samuel L. Jackson is a nevét adta hozzá.

hullaszto

Erre a „filmre” nincs mentség. A történet, a „színészi alakítás”, a vágás és az operatőri munka is értékelhetetlen. Chris Rock humorát sose szerettem, színészkedni pedig abszolút nem tud. Esküszöm egy Barátok Közt rész izgalmasabb mint ez a film. Samuel L. Jacksonért azért kár.

StAngela

Mint nagy Jigsaw rajongó, csak azt mondható, hogy: Szánalmas. Nem egyszerűen a sztori rossz vagy Chris Rock játéka. Konkrétan minden rossz. Az áldozatoknak nincs esélyük a szabadulásra, a holttesteket se igazán mutatják később és ráadásul olyan szinten kiszámítható hogy mi történik a következő jelenetben, hogy az nézhetetlenné teszi az egészet. (Pedig pont a kiszámíthatatlanság miatt lehetne érdekes, izgalmas.)
Azt hiszem mindent elmond erről a filmről, hogy közben félig kitakarítottam a fürdőszobát és megcsináltam a citromparfét is.


Népszerű idézetek

Rahenys 

Zeke: Ha hányni akarsz, ne a bizonyítékot hányd le.
William: Ugye viccel? Kiskorom óta erről álmodtam.


Hasonló filmek címkék alapján