Múmin (Múmin 1.) (1990–1991) 39

Moomin · Tanoshii Muumin Ikka
23' · japán, holland, finn · animációs, sorozat, anime 6
1 évad · 78 rész

Múmin és szülei a békés Múminvölgyben élnek, egy szép családi házban. Sok barátja van, például Vándor, aki sajnos a tél közeledtével elhagyja Múminvölgyet, de tavasszal visszajön; Mafli, a kissé mafla kenguru; Pöttöm, a pimasz kis apróság és Bájocska, a Múminnal egyidős leányzó.

Itt soha… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

Takayama MinamiMúmin (hang)
Ootsuka AkioMúmin papa (hang)
Tani IkukoMúmin mama (hang)
Kanai MikaBájocska (hang)
Hirata YasuyukiFürkész (hang)
Koyasu TakehitoVándor (hang)
Nakao RyuseiMafli (hang)
Sakuma ReiPöttöm (hang)
Yada MinoruBöngész bácsi (hang)
Doi MikaTútikki (hang)

További szereplők

Kedvencelte 17

Várólistára tette 30


Kiemelt értékelések

Lahara 

Dat best of. Mindennek a kezdete. A kezdet kezdete. Egy olyan kezdeté, ami több irányba irányba vitte el az érdeklődésem. Először, persze nem minden részt, de elég sokat a sorozat első feléből, magyarul láttam, valamikor négy vagy ötévesen, és utána évekig nagyon éreztem a hiányát. Videókazettán persze megvolt négy rész (7-10), azokat addig néztem, amíg bírta a szalag, és sajnos most már nincs olyan állapotban, hogy érdemes lenni bedigizni, de elraktam a kazettát, igazán becsben tartom.
Az új szinkronnal több bajom volt. Persze annak, aki sosem látta a régivel, nem zavaró, de annak, aki fejből tud részeket vele, igen. Az újban Mumin (Mumintroll) lányhangot kapott, különösen zavaró, ahogy egyes nevek is. Igaz, hogy az, hogy „Hork” hasonlóan hangzik, mint az eredeti „Snork”, de mégse igazán kéne, mert a régiben Hork az Marran (Mörke) volt, a „borzalmas szörny”, akitől én annyira féltem, hogy kiszaladtam a szobából. Más zavaró nevek is vannak, mint például Pöttöm (Lilla My) új neve, ami „Kicsi Máj” lett. 'sszus" Nem máj, hanem mi. Kicsi Mi. Mert ugye a nénje Mymble. És finnül, svédül, japánul meg még angolul is Mi, de nem Máj.
A sorozat eleje egész jól követi a könyveket, igaz, nem az első, hanem a harmadik résznél kezdi, de sebaj, ez igazán túlélhető. (Meg különben is, én is csak a rajzfilm után évekkel ismertem meg a könyveket.) A második fele már sok helyen a forgatókönyvírók üres fantáziájának terméke. Így lett Tarzanos epizód, meg az, amikor emberek jönnek, és be akarják őket zárni az állatkertbe.
Említettem már, hogy anime? Bizony, japánok készítették, azok után, hogy a hetvenes években sikerül valahogy összehozniuk egy szintén Mumin animét, ami rajtuk kívül senkinek sem tetszett. Mert nem is volt jó.
Az egész jó hangulatú, jók a zenék, néhol ijesztő (kicsit a karakterdesign miatt), de nem vészesen. Ajánlom-e valakinek? Ajánlom, már egészen kis korban el lehet kezdeni nézni, legfeljebb Hork vagy a fehér férgek (Hattivatti) verhetik ki kicsit a biztosítékot kicsiknél.
2013-ban újranéztem azokat, amik magyarul mentek, és megnéztem finnül azokat az epizódokat, amik ide sosem jutottak el. Még finn szavakat is tanultam belőle.

1 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Múmin


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján