Másfélmillió lépés Magyarországon (1979–1979) 31

A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja két évnyi előkészítő munkát követően, 1979. július 31-én indult neki az Országos Kéktúra megtételének annak akkori keleti végpontjától, a Nagy-Milictől. A túra összesen több, mint ezer kilométer megtétele után az Írott-kőnél végződött. A hónapokig tartó… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Sinkó LászlóNarrátor
Hirdetés
Másfélmillió lépés Magyarországon (1979–1979)
Forgatókönyvíró

Gyártó
Magyar Televízió

Kedvencelte 21

Várólistára tette 21


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Szerintem aki látta a sorozat bármelyik részét, kedvet kapott a túrázáshoz, a meglátogatott helyek felkereséséhez. Gyerekkoromban szívesen néztem a hegyeket, völgyeket alföldi gyerekként.

Lulu23 

Ez a fajta film, ami az ismeretterjesztő jelzőnek tényleges értelmet ad.
Van egy tiszta és kimondott koncepció, gyönyörű tájakról igényes felvételek, nyugodt és letisztult kamerakezelés és vágás, miáltal vizuális élményt kapunk. Járnak természetben és lakott területen, megismerünk kihaló félben lévő szakmákat és az iparosodás eredményeit, életszagú emberek osztják meg emlékeiket, szakmájuk szépségét, életbölcsességeiket vagy éppen tréfáikat. Szegény és intelligens emberek éppúgy beállnak a kamera elé, mint kutatók és professzorok. A film minden szereplője és főleg az alkotók tisztelik a nézőt és a tájat, várost, szakmát, amit éppen bemutatnak.
És az egész olyan megszerkesztett egységet alkot, amiben a természetjárás, az építészeti szépségek, a népzene, a népdal és a sosem rejtett társadalomkritika összeforr és az ember kedvet kap a hátára kapni a hátizsákot, a túrabakancsot, oszt uccu neki. Mindig megmozdul bennem, hogy vajon ma mit látnék ezen az úton végigjárva.

Sha

Időgép helyett itt van nekünk ez a nagyszerű sorozat. Hihetetlen, hogy mennyit változott a világ.

Asteraoth

Itt van az a példa amikor nem kell elgondolkodni a 10 csillagon. Sokan sokat tesznek egy jó ügyért! Ez nem pusztán egy filmkoncepció.

zsugabubus 

Régen, még gyerekként láttam már belőle valamennyit a tévében, de még nagyon kicsi voltam, úgyhogy nem sokra emlékszem. Egyébként én még nem éltem, amikor forgatták, de kicsi koromtól vittek a szüleim kirándulni, így vannak emlékeim, melyek hangulatukban hasonlítanak ahhoz, amit Rockenbauerék megtapasztalhattak az országot járva akkoriban. Úgyhogy egy kicsit nosztalgikus volt ezt most végignéznem. Érdekes belegondolni abba, hogy mennyi minden változott jó értelemben, és mennyi minden maradt ugyanolyan (vagy akár lett rosszabb – szerintem a megfizethető bakancsos turistaszállásokból ma még kevesebb van, mint az ő idejükben.)
Nagyon tetszett, hogy nem csak a természetben vándorlást örökítették meg, hanem beszélgettek helyiekkel, bemutatták az adott település kulturális és egyéb nevezetességeit stb. Tanultam belőle, és kedvet kaptam meglátogatni néhány helyet. Sőt, inkább végigjárnám magát a Kéket. Kár, hogy így egyben ezt ma átlagember nem teheti meg… de nekem szakaszokban is jó lenne. Remélem, egyszer kipipálhatom ezt a tételt is a bakancslistámról.

Timi98 

Imádom az ismeretterjesztő sorozatokat, főleg ha magyar tájakat mutatnak meg. Gyerekkoromban mindig leültünk anyummal a tv elé, hogy megnézzük az ismétlést. A címdalt már akkor kívülről fújtuk :D
Nekem különösen közel állnak a szívemhez az ilyen filmek, én magam is természetbúvár vagyok, nem csak hobbi szinten. Igazán minőségi az egész sorozat, nagyon szeretem biztosan megfogom nézni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján