Lolita (1962) 38

152' · angol · dráma, romantikus 12

0 díj · 1 jelölés

Humbert Humbert, az elvált professzor francia irodalmat tanít. Az angol tanár az egyik amerikai kisvárosba, Ramsdale-be utazik, ahol tanári állást kapott. Az özvegy Charlotte Haze albérlője lesz, akinek van egy alig tizenöt éves kislánya. A férfi hamarosan beleszeret a koraérett Lolitába.… [tovább]

Képek 1

Szereposztás

James MasonHumbert Humbert professzor
Sue LyonDolores "Lolita" Haze
Shelley WintersCharlotte Haze
Peter SellersClare Quilty
Hirdetés

Kedvencelte 5

Várólistára tette 54


Kiemelt értékelések

szigiri

Szerettelek. Ötlábú szörnyeteg voltam, de szerettelek. Hitvány voltam, nyers és gyalázatos és minden egyéb, mais je t'aimais, je t'aimais! És voltak időszakok, amikor tudtam, hogyan érzel, és pokoli volt tudni, kicsinyem.
Vladimir Nabokov: Lolita

Kubrick a hatalmas, egészestés Spartacus (1960) után egy sikamlósabb témához nyúlt a következő filmjében. A mozi plakátja is azzal a provokatív álkérdéssel harangozza be a filmet, hogy How did they ever make a movie of Lolita?, amely kérdés teljesen jogosnak tűnik, ha valaki olvasta vagy csak beleolvasott Nabokov ötvenesévek elején kiadott és azon nyomban Angliában és Franciaországban is betiltott könyvébe. A történet egy gyereklány és egy idősebb nyelvészprofesszor kapcsolatáról szól, amely a kezdeti rejtett vágyakozásból tényleges testi kapcsoltba fordul át.

A címszerepet játszó Sue Lyon a szereplőválogatás során mindössze 14 éves volt, a film premierjére lett 16 éves (a regényben szereplő Lolita 12 éves a történet kezdetekor és 17 éves a végén). A szereplőválogatás során pontosan azért esett Sue-ra a választás, mert a korához képest idősebbnek nézett ki. Érdekesség, hogy Sue Lyon két dalt is éneket a Lolita film hivatalos lemezén (Turn Off The Moon, Lolita Ya Ya). A hatvanas éveben felkapott női színész lett, így játszott a Tenessee Williams drámájából készült és John Huston által rendezett Iguana éjszakája (1964) című filmben és a Marvin H. Albert Miami Mayhem című regényéből készült Tony Rome (1967) című, Frank Sinatra főszereplésével játszódó filmben is.

A csábító Humbert professzor főszerepére több színészt is felkértek, így Errol Flynn-t (aki akkor pontosan hasonló, megrontási ügybe keveredett, így őt gyorsan ejtették) vagy Laurence Oliviert (, aki nem vállalta) és a Rózsaszín Párducból jól ismert David Nivent, aki hajlandó is lett volna eljátszani a szerepet. Kubrick választása aztán mégis James Masonra esett (az 53-as Julius Ceasar Brutusa, az Észak-Északnyugat csúcskéme).

A film a témája miatt került a kritikák középpontjába, pedig botrányosságát tekintve messze elmaradt Nabvokov regényétől. Az akkori cenzúra meglátszik a filmen, Kubrick későbbi saját véleménye szerint ha újracsinálhatná, Humbert és Lolita kapcsolatába sokkal több erotikus vibrálást vitt volna, ahogyan az a regényben is szerepel. A regényhez képest sok finomítást is vittek a filmbe (Lolita életkorának megnövelése, Lolita érzelmeinek a soványabb részletezése, Humbert korábbi fiatal lányokhoz fűződő kapcsoltainak kihagyása, más narráció, kevesebb szexuális utalás).

A könyvnek 1997-ben is készült egy feldolgozása, Jeremy Irons és Dominique Swain főszereplésével, Adrian Lyne rendezésében, amely közel sem volt akkora siker, pedig a Nabokov könyvet hűebben követte. A hét mesterlövésze kritikája az új filmről.

A film-ajánló, olyan kultikus jelenetekkel, mint a hullahoppozás, lábkörömlakkozás, cipő lábról való lefejtése az ágyon hason fekve.

sipiarpi 

A 60-as évek prűdségét hozza, szemben a 90-es évekével, de így is jól mutatták be a kapcsolatokat. Sue Lyon jó választás volt Lolita szerepére, Mason viszont Jeremy Ironshoz képest szürkébb.

Blissenobiarella 

Sajnos ez a film unalmas is, és a könyvhöz sincs túl sok köze. Odavagyok Kubrick munkáiért, de ezt nem szerettem. :(

Mr_White 

Furcsa élmény ez a film a könyv után. És még csak azt sem lehet mondani, hogy Nabokov zseniális regényét elrontották a filmesek, hisz a forgatókönyvet is az író írta. Kicsit áthelyezte a hangsúlyokat, a film megpróbál könnyedebb lenni, főleg Peter Sellers alakításával. No de mit kezdjünk a pótágyas burleszk jelenettel?
Persze figyelembe kell venni, hogy a film sokkal prűdebb műfaj, mint a regény, és ’62-ben, Amerikában ennél többet nem lehetett mutatni (még sejtetni sem). Ezen még Kubrick zsenialitása sem segíthetett.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján