Lányom nélkül soha (1991) 24

Not Without My Daughter
116' · amerikai · dráma, thriller

1984-ben Betty Mahmoody férje elvitte feleségét és lányát Iránba, hogy együtt legyen a család. Előtte megesküszik feleségének, hogy nem lesz semmi bántódásuk, ha úgy döntenek, bármikor nyugodtan visszatérhetnek Amerikába. Hazudott. Az asszony eget-földet megmozgat, hogy kiszabadulhasson a… [tovább]

angol

Szereposztás

Sally FieldBetty Mahmoody
Alfred MolinaMoody
Sheila RosenthalMahtob
Sarah BadelNicole
Roshan SethHoussein
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella 

Ez is egy olyan, ma már talán klasszikus-számba sorolható mű, amivel még lógtam magamnak. (a könyvvel is lógok, majd sort kerítek rá)
Izgalmas, megható és magával ragadó történet volt, remek színészi munkával, remek jelmezekkel, díszletekkel és képekkel. Nagyon hiányoltam a film végén (direkt kerestem), hogy nem írták ki, hol forgott a film. (ugyanis volt bennem némi kétség afelől, hogy Iránban) Oké, hogy azóta megnéztem imdb-n (Izrael és Törökország), de akkor is hiányoltam. Bár az is lehet, hogy csak a megszokottnál is vaksibb vagyok.
Számomra annyira idegen ez a világ, ahol a nők csadorban járnak, hogy azok a jelenetek, ahol a piacozó vagy gyerekeiket iskolába kísérő nőket mutatták – talpig fekete leplekben –, olyan érzést keltettek bennem, mintha A szolgálólány meséjének valami közel-keleti verzióját nézném.
A történetbe nagyon nem mennék bele, felesleges is. A filmre nem mondható, hogy a kultúrák egymás iránti megértését segítené elő, vagy az előítéletek ellen harcolna. Éppen úgy mutatja be az iszlámot, ahogyan azt nyugatról szemlélik. A primitív szó is sokszor elhangzik a filmben, viszont egy igen bölcs gondolat is: „Minden vallás primitívnek tűnik, ha nem a sajátod.” (lehet, hogy nem szó szerint így) Tartsuk szem előtt, hogy azóta eltelt lassan 25 év, bizonyára változott a helyzet. A film ráadásul a nyolcvanas években játszódik, tehát még régebben.
Egyedül az nem tetszett a filmben, hogy számomra nem volt kellően bemutatva, miért történt meg a férj pálfordulása. Értelmezhető ugyan, de ez a része a történetnek kissé nehézkes számomra.
De mindent egybevetve: ma már talán vitatkozhatnánk arról, mennyire idejétmúlt, vagy sem, de egy érdekes történet, és egy szép film. Érdemes megnézni.
El fogom olvasni a könyvet is.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján