Jiang Shi (2013) 4

Rigor Mortis · 殭屍 / 僵尸
105' · hongkongi · dráma, horror 18

Egy korábban sikeres színész, Chin Siu-ho, a Mr. Vampire c. sorozat sztárja úgy dönt, véget vet az életének, mert a családja elhagyta és az élet minden területén csődöt mondott. Egy nagy bérházban kivesz egy lakást, és beköltözik, csak hogy fölakassza magát. A 2442-es lakásban már egy… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Chin Siu HoChin Siu Ho
Lo Hoi PangUncle Yin
Nina PawAuntie Mui
Kara HuiYeung Feng
Chan AnthonyYau

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10


Kiemelt értékelések

Ekhal 

A szimbolikát és utalásokat erősen használó, klausztrofób légkörű, hamisítatlan távoli-keleti atmoszférájú filmben csak pillanatokra kapunk feloldást a nyomasztó hangulatból, mely átjárja az egész alkotást.
A kezdetben lassan lavírozó történet szépen kibontakozik és szemtanúi leszünk egy családi tragédiának, átéljük a magányt és az elmúlás nehezen feldolgozható mivoltát. Egy ponttól intenzív fokozatba vált, érdemes „bekötni” magunkat. A végső összecsapás és záró képsorok pedig szépen beleégnek a retinánkba.
Nagyon örülök, hogy egy ajánlásnak köszönhetően rábukkantam erre a remekműre, ami második nézésre sem okozott csalódást, sőt! Egy valami még biztos: nem lennék vámpírvadász Ázsiában!

Salem 

Kicsit elveszett voltam az elején, de azért idővel minden a helyére került.Sőt!
Az atmoszférája az egész lakóháznak olyan fojtogató és sötét, hogy már magában rossz érzést kelt az emberben.
Nem tudtam, hogy vámpír film lesz (elkerülte a figyelmem a tag) arra végképp nem számítottam, hogy itt komoly harcművészet is lesz. Rég láttam ennyi akciót egy horrorban és ez egészen különlegessé tette.
A vágások gyönyörűek és a képek borzongatóak, bőven vannak benne lassítások főleg a fent említett verekedéseknél mégse érződnek gagyinak.
A kínai vámpír folklórról nem tudok sokat, csak amennyit a wikipédia kisegített, de amennyire összeraktam ez egy létező rituálé? Mindenképp emelne a filmen, ha az lenne!

2 hozzászólás
kkata76 

Szép lassan megy a film, amolyan ázsiai, ráérősen csordogálós módon, már épp ellankadna a figyelmed, amikor az arcodba nyomnak egy olyan jelenetet, hogy attól garantáltan fölébredsz (és lehet, hogy el sem fogsz tudni aludni). Hú, bakker.
Na meg amikor a végén rájössz, hogy tulajdonképpen az eleje sem arról szólt, mint ahogy gondoltad. Újra kell értékelni az egészet. Eléggé fejbe vág.
A kezdő képekkel megvett magának a film, a látványért is érdemes megnézni, nagyon hatásos. Monokróm, szürke és barna minden, időnként élénk vörössel átfestve… Maga a történet elég lassan indul be, de aztán eléggé behúz, ez nem olyan, ami mellett mondjuk kötöget az ember, legalábbis ami a második felét illeti. Amilyen lassú az eleje, olyan látványos és odaszögezős a vége. (Ezzel a fajta vámpírral baromira nem szeretnék találkozni).
Érdekessége, hogy a főszereplő színész saját magát alakítja, vagyis egy kiégett színészt, akit Chin Siu Ho-nak hívnak, és a Mr. Vampire c. filmsorozat sztárja volt. Mert hogy igen. Az első Mr. Vampire-film 1985-ös, és összesen négy folytatás készült hozzá. Ebben a filmben rajta kívül többen is megjelennek az akkori filmekben szereplő színészek közül az akkori szerepükben.
A film több ázsiai és európai filmfesztiválon nyert díjakat, Velencében pedig a legjobb film kategóriában volt versenyben 2013-ban.

Imoran 

Na jó, ezt mégegyszer biztosan meg kell néznem, mert 1. nem teljesen értettem a sztorit és 2. csodálatos a képi világa.

3 hozzászólás

Hasonló filmek címkék alapján