Ip Man (Ip Man 1.) (2008) 49

Yip Man
106' · hongkongi, kínai · akció, dráma, életrajzi 12

A harmincas években járunk, Dél-Kínában. Ip Man az egyik leghíresebb harcművész Foshan városában, de még nem nyitott iskolát. Ennek ellenére a környék minden neves kung-fu mestere vele akar megküzdeni, hogy a hírnevét öregbítse.

angol

Szereposztás

Donnie YenIp Man
Louis FanJin Shan Zhao
Ka Tung LamLi Zhao
Simon YamZhou Qing Quan

Kedvencelte 8

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

Nyx

Imádom, mikor nulla elvárással kezdek bele egy filmbe, úgy, hogy igazából alig tudok róla valamit, aztán meg leesik az állam mikor rájövök, micsoda élményt hagytam ki eddig.

Az Ip Man-t gyakorlatilag csak Donnie Yen miatt néztem meg (mivel már az eddig elszórt információmorzsák alapján is imádom a karakterét a Rogue One-ban), de azon kívül, hogy megbizonyosodtam róla, mennyire menő ez a fickó, sokkal többel gazdagodtam a film által. A történet magával ragadó, remekül integrálódnak bele a harcjelenetek, amikben minden mozdulat és ütés egytől egyig gyönyörű. A környezet is bámulatos, szép a set design, van az egésznek egyfajta bezártságérzete, mintha minden egy nagyon kis helyen történne, megtoldva ezzel a sztori személyességét.

Megjelent bennem egy teljesen újfajta érdeklődés a harcművészetes filmek iránt – azt hiszem ezt nagyrészt a Karate kölyöknek is köszönhetem – alig várom, hogy megnézzem a trilógia másik két részét, és még ezeken kívül is tervbe van véve egy-két darab. Ki tudja, lehet, hogy egy új kedvenc műfaj felfedezésének kapujában állok.

Kiskakukk 

Mivel hamarosan jön a 4. rész, időszerűnek láttam, hogy végre elejétől a végéig, tisztességesen végignézzem az eddigi filmeket.

Kezdjük hát az elsővel…

Leszögezem, hogy csak és kizárólag eredeti nyelven nézendő, nekem sajnos csak a magyar szinkronos verzió jutott, ami gyalázatosan rossz. Nem elég, hogy a szinkronszínészek pocsék alakítást nyújtanak, de még a fordítás is egy rakás sz.ar. A „karate” a magyar verzió szerint „japán kungfu”. Szerintem nem is kell ehhez többet hozzáfűznöm…

Maga a film erős közepes.
Nagyon jók a harcjelenetek, az aláfestő zenék, jó a hangulata, a rendezés. Egy percig sem unatkoztam. A színészi játék borzalmas, csak Donnie Yen, a gyártulajdonost alakító fickó és Hiroyuki Ikeuchi nyújt tisztességes alakítást.

Ez félig-meddig amolyan életrajzi film kellene, hogy legyen, de elég sok ferdítés van benne (pl. nemes egyszerűséggel kihagyták, hogy Ip mester ópiumfüggő volt) és a címszereplőt is már-már szuperhős státuszba emeli. Szinte megerőltetés nélkül győz le mindenkit, még 10 fekete öves karatést is egyszerre, hát hogy is mondjam… Kicsit mosolyogtam. :) Természetesen, kínai filmről lévén szó, a japánokat szokás szerint démonizálják, pont, mint az amerikai filmekben szokás nácikat. Ezzel az a legnagyobb bajom, hogy helyenként már nevetségességbe hajlott. Egyedül Miura tábornok kapott némi árnyalást, de a többiek borzasztóak. (Ugyanaz a helyzet, mint a Fist of fury-ban…)

Összességében tetszett. (Az pedig különösen, hogy Donnie Yen láthatóan nagy odaadással és tisztelettel formálta meg a karaktert.)

6 hozzászólás
mazsolafa

Valami teljesen másra számítottam, de sikerült a filmnek abszolút pozitívan meglepnie. Maga a történet lebilincselő, a harcjelenetek pedig lenyűgözőek.


Folytatása

Összehasonlítás

Ip Man


Hasonló filmek címkék alapján