Holnapolisz (2015) 249

Tomorrowland
123' · amerikai, spanyol · akció, sci-fi, kaland 12

A történet szerint a világból kiábrándult egykori gyerekzseni Frank (George Clooney) és a fiatal és intelligens Casey (Britt Robertson) veszedelmes kalandra indulnak, hogy felderítsék a titokzatos, időben és térben ismeretlen helyen található Holnapoliszt. Ami pedig ott vár rájuk, az örökre… [tovább]

angol

Szereposztás

Britt RobertsonCasey Newton
George ClooneyFrank Walker
Hugh LaurieDavid Nix
Kathryn HahnUrsula
Pierce GagnonNate
Lochlyn MunroAnthony nagybácsi
Monique GandertonDave Clark
Chris BauerPa
Raffey CassidyAthena
Tim McGrawEddie Newton

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 17

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Charityy 

Tudom, hogy vannak hibái, de összességében jó film volt. Jobb lett volna, ha a történet nagy része nem a mi világunkban játszódik, Tomorrowland sokkal jobban érdekelt. Na meg a kisfiú és a kislány kapcsolata is kaphatott volna nagyobb hangsúlyt, olyan aranyosak voltak.
Az első fele nagyon tetszett, aztán amikor eljutottunk addig, hogy jaj mentsük meg a világot, elég mainstream lett. Semmi újdonság nem volt benne és túl gyorsan megoldották.

Leah 

őőőő. oké
A film első fele háromnegyede egy nagy katyvasz. Hogy most mi is történik és miért???
Aztán óó…
És rögtön vége.

De nagyon tetszett Laurie monológja és egyetértek vele. Én tenni akarok ellene.
Kérem a kitűzőmet!

bonnie9 

Tipikus esete, mikor a véletlenek találkoznak, vagy nem is annyira véletlen, mert szeretem a 3-as/többes ismétlődés mini összeesküvés elméletet
1. Most fejeztem be ezt a könyvet. http://moly.hu/konyvek/bob-thomas-walt-disney
2. Nemrég több körben is elém került a Philadelphia kísérlet, ezáltal spoiler neve
3. Mostanában néztem Verne adaptációt és nemrég olvastam molyon @petamas értékelését erről a könyvről. http://moly.hu/konyvek/jules-verne-utazas-a-holdba ez nem spoiler, csak apró pici szösszenet, aminek örültem a filmben
4. @csartak pár napja írt véleményt a Holnapoliszról, majd este férj közölte, hogy ezt nézzük, mert miattam van meg „ezer éve”, itt az idő.
Szóval mióta tudok a létezéséről, várólista, de csak mert tetszett a trailer és a cím. Nem olvastam el miről szól, nem tudtam, mi ez, könyvnél sem szeretem tudni. Köszönet illeti @csartak –ot, mert az értékelése felkészített, hogy ne várjak komoly sci-fit, így igazából úgy ültem neki, mintha a Vissza a jövőbe 2-t nézném (pont aktuális hasonlat): könnyed vígjáték sci-fi adalékkal, több mint mese, némi direkt tanítás, de nem egy hard sci-fi.
Mindezek tükrében viszont megadatott a lehetőség, hogy élvezzem.
Szereplők:
Búra alatt Angie-nek sokkal jobban áll a lökött, hebrencs tini, mint a komolyság mellékesen valódi kora rég nem tini, de ez nem egyedi eset. Férj röviden egy mélyhangú cukíííval jellemezte :p . A szeplős kislány helyes csaj, jobban bírom ezt a „típust” mint a „Disney etalon kerekpofigöndörhajúgödrösarcútüncibünci lánykákat". Férj szerint ő is cukííí lesz úgy 10-15 év múlva.
Clooney. Na ő érdekes. Gyerekként szerettem Ross dokit, de később az évek múlásával nem tudom, azért fordultam-e el tőle, mert tényleg nem jó színész, vagy csak mert mindenki utálta a környezetemben és így én is megutáltam és csak rossz színészként tudtam rá tekinteni. Lényeg a lényeg, neki is jobban áll az öreg pukkancs, mint a komoly világmegmentő sármőr.
Miután úgy készültem, hogy nem veszem komolyan a filmet, így kifejezetten szórakoztató volt, ahogy egymást cukkolják hárman.
Hugh Laurie spoiler.
Téma: Az érzés, mikor a film egy adott pillanatában (még az elején szerencsére) elkap a nagy AHA-élmény: http://moly.hu/idezetek/552916
Ez a film nem más, mint tisztelgés Walt Disney legnagyobb álma előtt.
Elvégre ez egy Disney mozi 
Tanítás: a film végére támadt némi spoiler. Egyébként spoiler
Látvány: a színek szinte meseszépek, Holnapolisz pöpec külsőt kapott spoiler
Vége: spoiler
Minden filmet a maga kategóriájában: ez itt a családi mozidélután a Disneyvel. Ja és a 12-es karika tényleg kell az spoiler.

5 hozzászólás
csartak 

Egyik barátnőm dicsérte, gondoltam akkor megnézem. De sajnos elég lájtos filmecske szerintem, olyan könnyed Disney családi mozifilm. Ahogy azt itt többen írták is, ami jó volt, azt elsütötték a trailerben.
Először lestem ki a fejemből, hogy mi van. Adott egy kellemes felütés, egy tiszta, modern futurisztikus várossal, és egy érdekes kislánnyal, egy fiúval aki váratlanul odakerül. Erről szerettem volna többet tudni. Erre meg megy a jelen világban a tipródás egy tini(?) csajjal. Ki ez? Miéért?
Aztán persze ment tovább a sztori, és kb. az ötvenedik percnél meg feleszméltem, hogy hol van Clooney? Mert ez Clooney film, nem? – gondoltam magamban. Hát éppen utána kezdett igazából szerepelni, bár szerintem nem volt nagy eresztés az sem. spoiler

7 hozzászólás
LoneWolf

Én is kérnék egy olyan kitűzőt…
Nagyon jól indult és enyhén Bioshock hangulatot árasztott magából, aztán a lány eljutott a boltba, ahol már inkább Men in Black utánérzetem volt és nem jó értelemben. A későbbiekben javult a helyzet, de a végére így is csak egy sci-fi köntösbe bújtatott, „Védd a fákat, egyél hódot” típusú propaganda film lett belőle. Akadtak benne jó poénok és látványban sem utolsó, mégis többet vártam. Kár érte.

Hópárduc

Nem ájultam el tőle….igazából jobbra számítottam. :(

9 hozzászólás
ppayter 

Teljesen korrekt ifjúsági film, váratlanul értelmes mondanivalóval.

Mondjuk azt nem értem, hogy miért kell ennyit sírni a NASA miatt* (l. pl. még az Interstellart), de az sajnos nagyon is helytálló megállapítás, hogy ha a picsogásra és a közelgő gebasz** tagadására, sőt, kommercializálására*** fordított energiákat annak megelőzésére csatornázná át az igen tisztelt emberiség, akkor talán még el lehetne kerülni azt a jókora pofont, aminek a szelét már érezzük, és ha egyszer eltalál, akkor abból nem nagyon fogunk felkelni. Szóval tessék csak összehozni szépen egy menő, antiapokaliptikus think tanket a bolygó legintelligensebb, legkreatívabb stb. elméiből, és támogatni az ötleteik megvalósulását, kivéve persze, ha repülő autókról van szó, az úgy marhaság, ahogy van.**** Azt azért sajnálom, hogy a vége, a jelenség magyarázata nettó hülyeség lett, és ha egységként kezeljük a filmet (ne tegyük), ezzel tulajdonképpen agyoncsapja a mondanivalót és elveszi az egésznek az élét, meg persze a sztori is lehetett volna valamivel csavarosabb még egy ifjúsági film esetén is. De legalább sikerült lány főszereplőt választani (igen, a nemek közötti egyenlőség elég fontos dolog, szükség van a hasonló példamutatásra) és a paleofuturisztikus látvány is rendben van, úgyhogy egynek simán elmegy, még ha amúgy lehetett volna sokkal jobb is.


* Oké, kevesebb pénzt kapnak és nincs épp olyan ambiciózus projektjük előrehaladott állapotban, mint annak idején a holdra szállás, de temetni azért túlzás.

** Mondjuk az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés, szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válása, fajpusztulás, antibiotikum-rezisztens baktériumok stb.

*** L. bármelyik disztopikus filmet, könyvet, játékot stb.

**** A legtöbb ember még két dimenzióban is nehezen boldogul a közlekedés okozta kihívásokkal, életveszélyes lenne fölengedni őket a levegőbe és ugyanez érvényes a nem nullgravitációs térben működő jetpackekre is. Ha megvalósult sci-fit akarsz, akkor inkább gondolkodj el egy kicsit a vezeték nélküli interneten…

Jeffi

Az ötlet jó, a látvány is csinos, csak a vége ne lenne ennyire… egyszerű spoiler

4 hozzászólás
Rémálom 

Persze, gyermekmozi leginkább ez, és ezért sok minden logikai bakit elnéztem volna neki. De azért ne nézzük hülyéknek a gyerekeket, ez a lesarkított, fekete-fehér világkép iszonyatosan unalmas. Miért kell szájbarágónak lennie valaminek, csak azért, mert fiatal a közönsége?

Nevetséges propaganda film arról, hogy legyél zöld, mert MEGHALUNK és GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS. Amivel nem lenne gond, mint témával, de ez olyan kecses, mint egy tumblr poszt.

Történet nincs (Miért ilyen hosszú ez?), karakterizálás ehh, logikai baki dögivel. Blah.

Amúgy meg a disztópia műfaj kritikájával sem értek egyet, hogy azért annyira létező dolog, mert elkönyveltük, hogy úgy is meghalunk és lusták vagyunk. Pont, hogy a negatív létező dolgokra hívja fel a figyelmet és segít feldolgozni a helyzetünket, esetleg pont inspirálni fog.

LukeSkywalker 

Mindenképpen érdekes a film mondanivalója, ráadásul valóban aktuális, hiszen bolygónk, és az emberi faj jövője sosem táncolt még olyannyira vékony kötélen, mint napjainkban, amikor 7 milliárdan élősködünk ezen a roppant törékeny ökoszisztémával rendelkező apró pici golyóbison.
Felüdülés, hogy végre nem egy apokaliptikus jövőképet látunk, hanem egy alternatív, idilli utópiát, ahol valami jót is lehet teremteni, ahol a legfontosabb érték a fantázia, a tudás, és nem a foci vagy az éneklés.
Sajnálom, hogy nem ismerhettük meg jobban Tomorrowlandet, mert ez egy külön filmet is megért volna. Hogy néz ki részleteiben egy jövőbeli, modern társadalom, egy városállam, a valódi Szép Új Világ, ahol mindazokat a problémákat megoldották, amiket mi jelenleg képtelenek vagyunk, mert nemzeteink kormányai számára sokkal fontosabb, hogy fegyverkezésre, gyűlöletuszításra és sportlétesítményekre herdálják a pénzt társadalomépítés helyett.
A rendező kissé sokat akart markolni, és vagy nem volt hozzá elegendő képessége, vagy talán a stúdió kötötte meg a kezét, mindenesetre a film helyenként mintha nem tudná eldönteni, mi is akar lenni: utópia, akciófilm, vígjáték vagy dráma. Belepakoltak mindent, jól összerázták, aztán ez lett a végeredmény.
A főszereplő hölgy nagyszerű, kifejezetten jól játszik, bár kissé sokat sikoltozik és rémüldözik, ami a cselekmény ismeretében érthető, de talán kissé túlzásba vitték az efféle jeleneteket.
Aki számomra kilóg a sorból, de nagyon, az Monsieur George Clooney, aki megkopott fényű hajával (tudom, őszül), kiélt, meggyűrődött arcával mintha a szereplők nagypapájaként próbálna lépést tartani a fiatal lányokkal (merthogy kettő is van belőlük). Igaz, Clooney hozzászokhatott a kék háttérhez a Gravitáció forgatása alatt, de most jó néhányszor eszembe jutott, hogy miközben egy kék stúdióban futkározott meg repkedett fel-alá, nem fordult-e meg a fejében, hogy mi az úristent keresek én itt? Nyilván nagyon szépen megfizették, és talán őszes üstöke mögött egy örökifjú gyermek lelkesedése rejtezik, ám ez kifelé valahogy nem érződött, számomra legalábbis. Egy kakukktojás volt, aki mintha idetévedt volna, és a két kolleginája gyakorlatilag lejátszotta őt a színről. Úgy érzem, Clooneynak már nem való ez a szerep, túlságosan komoly filmkészítővé avanzsált már ahhoz, hogy Disney-mesékben randalírozzon. De lehet, hogy tévedek, akkor mea culpa.
Michael Giacchino zenéje, noha most sem zavart sok vizet, ezúttal mintha kissé élvezhetőbbre, hallgathatóbbra sikeredett volna, meg is lepődtem.
Hugh Laurie mindig jó, és szerintem ez a legnagyobb bók egy színészt illetően.
A Tomorrowland (jó, kimondom: Holnapolisz) egy igencsak tökéletlen, számos hiányossággal rendelkező, ám igen merész filmes vállalkozás, ami sejtésem szerint az elkövetkezendő években szépen meg fog érni és az ún. „guilty pleasure” (bűnös élvezet)-kategóriába fog tartozni, aminek komoly, állandó rajongótábora lesz, akik feltétel nélkül imádják, és lesznek sokan (akik jelenleg a nagytöbbség, akik nem mentek be a moziba, és a film meg is bukott financiálisan, de sebaj, a Disney nem sír, hiszen a Star Wars orvosolta a bibit), akik utálni fogják.
Én valahol a két tábor között állok, de inkább szeretem, mint nem. Egyszeri megtekintésre mindenképpen ajánlom, ha másért nem, a főszereplő lányok és a látványvilág miatt.


Népszerű idézetek

efenera1

Casey: Mert kitartónak lenni nehéz, feladni viszont könnyű.

Blanq

– Frank
– Mondd!
– Tudni akarod, hogy miért nem tudtál megnevettetni?
– Miért?
– Mert nem vagy vicces.

1 hozzászólás
csartak 

Casey Newton: There are two wolves who are always fighting. One is darkness and despair. The other is light and hope. The question is… which wolf wins?
Eddie Newton: The one you feed.

4 hozzászólás
csartak 

Nix: Every day is the opportunity for a better tomorrow.

Carmilla 

csaj a szüleihez: Ne izguljatok már annyira! Csak húsz fényévnyire utazok.

I_luv_Krisztián

Nix: Minden egyes percben ott rejlik a jobb jövő lehetősége.

I_luv_Krisztián

Frank: Mindenki nevet. Biológiai szükséglet.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján