Fűrész (Fűrész I.) (2004) 300

Saw
103' · amerikai · horror, krimi, rejtély 18

Mit tennél meg azért, hogy mentsd az életed? Készülj egy idegborzoló utazásra a terror legsötétebb bugyraiba. A megháborodott szadista sorozatgyilkos áldozatait megszállottan az élet értékére akarja megtanítani úgy, hogy erkölcsileg szilárd embereket rabol el, és hátborzongató játékra… [tovább]

angol

Képek 6

Szereposztás

Leigh WhannellAdam
Cary ElwesDr. Lawrence Gordon
Danny GloverDavid Tapp nyomozó
Monica PotterAlison Gordon
Ken LeungSteven Sing nyomozó
Dina MeyerKerry
Michael EmersonZep Hindle
Makenzie VegaDiana Gordon
Shawnee SmithAmanda
Tobin BellJigsaw

Kedvencelte 66

Várólistára tette 54


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Nem véletlenül nem néztem meg eddig anyukám egyik nagy kedvencét. A műfajában nagyon jó és érdekes is maga a film, de teljes mértékben felfordult tőle a gyomrom és tagadhatatlanul sokszor nem néztem a képernyőre. Ettől függetlenül abszolút megértem, miért ilyen híres-neves ez a történet, csak sajnos nem nekem való.

Törpillaa 

Már harmadszorra láttam ezt a filmet, de nagyon tetszik még mindig. :-D Izgalmas, vérengzős, szórakoztató, élvezhető, a szereplők is nagyon jók, főleg Jigsaw karaktere, és a sztori is eléggé jól kidolgozott. Nekem nagyon bejött. Félelmetes és ijesztő is lehetne, de számomra nem az, inkább izgi. Még jó párszor biztos, hogy megfogom nézni, és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert ez zseniális horror. :-D

2 hozzászólás
Yuuko 

Nos, az úgy volt, hogy a tévében a Reszkessetek, betörők! 2 ment, és kedvem támadt teóriákat olvasni róla. És ott volt egy teória, ami összekötötte a két filmet. Amúgy nem tudom kinek van ennyi szabadideje, hogy ilyeneken gondolkodjon… Nem hiszem, hogy máskor megnéztem volna, nem igazán az én műfajom, de meglepően tetszett. Végig fent tudta tartani a figyelmem és volt benne pár meglepő csavar is amit eddig nyilván csak azért nem tudtam, mert egyáltalán nem terveztem megnézni.

2 hozzászólás
Negative_Singularity

Emlékszem még, amikor legelőször láttam… Úgy jöttem ki a moziból, hogy csak bámultam magam elé, és a barátaim is csendben lépkedtek mellettem, pedig jó nagy beszélőkénk van.
Abszolúte kultuszfilm, ez az az alkotás, amit minden unalmában vergődő depresszív egyénnel megnézetnék, akik valaha is öngyilkosságon törték a fejüket.
Nekem is voltak / vannak sötét időszakaim, igen, sosem tagadtam, hagyott rajtam sebhelyeket a múlt. Időnként le kell ülnöm megnézni ezt a filmet, mert akkora pofont ad, hogy térjek már észhez, hogy nem kell ide bőgés meg pszichológus, antidepresszáns és megalázó önsajnálat, meg barátokat leszívó lélek-vámpírság. Álltam mind a két oldalon már, tudom milyen önpusztító dolog ez. Soha többet. Soha.
Mestermű.
Engem mindig helyretesz, szeretek élni: és akarok is. Hogy mennyire? Tudnék választani, maradjunk annyiban.

Gothic01 

Rengetegen riogattak azzal, hogy ez milyen beteg meg durva, ezért már-már valamiféle perverz izgalommal vártam, hogy összezúzza a kis lelki világomat. Mivel ez nem történt meg, ezért tátong bennem némi hiányérzet, de igazán pofás, hangulatos kis sorozatindító volt, és tökéletesen megértem, hogy miért lett akkora kultusza.

Gyanítom, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, amikor megnéztem. Már csak azért se, mert annyira felidegesítettem magam többek között azon, hogy egyik fogolynak se volt annyi esze, hogy a pisztolyt a lábbilincsük láncának a szétlövésére használják, hogy voltak momentumok, amiknek nem szenteltem akkora figyelmet, mint amekkorát kellett volna.
Ha már az idegek… számomra elsősorban nem az volt belsőleg feszítő, amit az ügyeletes sorozatgyilkos előkészített az áldozatoknak, hanem az áldozatok magatartása, gondolkozásmódja. Bajban vannak, erre képtelenek normálisan mérlegelni a lehetőségeiket, terveket felállítani, még úgy is, hogy elviekben pörög az adrenalin és az egyéb életvédelmi ösztönök. Nekem megállás nélkül dobálta az agyam az ötleteket, hogy mihez lehetne kezdeni, mit lehetne hasznosítani, erre ők képtelenek voltak pusztán felismerni olyan alaptételeket, miszerint jobb összedolgozni, és megoldásokat keresni az egymással szembeni indokolatlan paranoia, a pánik és a hisztéria helyett. A magam részéről főként egy orvostól vártam volna ennél jóval racionálisabb viselkedést, akinek nap, mint nap vészhelyzetekkel kell szembenéznie. De ez nem a film hibája, ez nem hozzá nem értésből fakad, csak feltárta az emberi természet nagyon is reálisan ostoba és tehetetlen alkotórészeit. Ami időnként még jobban ellenük dolgozott, mint maga Jigsaw.

Aki…egy beteg, agyafúrt és találékony állat, szóval repesve várom a bővebb bemutatkozását a későbbiekben. Ugyanakkor nekem kicsit kiábrándító volt, hogy minden jel szerint komolyan veszi a megváltó szerepét, hogy ő majd felnyitja az emberek szemét róla, hogy milyen jó dolguk van valójában. Elsőre inkább tűnt csak egy idézőjeles rossz dumának, egy átlátszó mentségnek a tetteire az, amit „tanítani” akar az elraboltaknak, és igazából még most is szkeptikus vagyok ezek a fronton. Elvégre ez a „nem tudja senki, mi a szenvedés, csak én, akinek nem ez a problémája, annak nincs semmi rossz az életében, maximum hisztizik” mentalitás meglehetősen egocentrikus és infantilis személyiségre utal. Egy ilyen személyiség meg nem feltétlenül tudott volna ilyen aprólékos, összetett és észszerű alapokon nyugvó játékot létrehozni, de hogyha mégis, az talán csak még különösebbé, még elborultabbá tenné őt.

Az atmoszférájáért megemelem a kalapomat, annyira más, mint amit megszoktam, annyira erőteljes. Legfőképpen nyers és steril, mint valamiféle elhanyagolt, ipari hentesüzem. A fürdőhelyiséget kifejezetten imádtam, nem panaszkodtam volna akkor se, ha nem mutatnak más helyszíneket, csak a két karakter beszél róla, nyakon öntve a klausztrofóbiát és a bezártságot egy kis kamaradráma hatással.

A legvégén a csavar hatalmasat szólt – bár még egy okot szolgáltat arra is, hogy dühös legyek a dokira, amiért hagyta megvalósulni.

3 hozzászólás
Blissenobiarella 

A Fűrész volt az a film, amikor azt éreztem: igen, végre valami ÚJ, valami ötletes és igazán parás horrorfilm. Csupa olyan dolgot pakoltak össze ebben a filmben, ami az ember egyszerű, paranoid gyermekénél kiüti a biztosítékot:
-felébredsz bezárva egy pincébe
-nem tudod hogy kerültél oda
-mindenféle utasításokat kapsz egy idegentől
-akit nem látsz, nem ismersz
-az illető furcsa módon belelát az életedbe, és ismer
-nem tudsz kiszabadulni
Ezzel az egész „I want to play a game”-szisztémával elég újdonságot és ötletet hoztak a zsánerbe olyannyira, hogy megérjen (tudomásom szerint) 7 részt a Fűrész. Lehet, hogy kár volt túlzásba vinni, mert a későbbi részekben ami itt még újszerűen, kreatívan és sokkolóan hatott, azt maguk készítők laposították el a sok ismétléssel (mondom lehet , szerintem jó a többi rész is), de tagadhatatlan, hogy ez a film nem semmi, és már szinte kötelező darabnak tekinthető.

2 hozzászólás
Rahenys 

Rengetegen ódzkodnak ettől a filmtől, pedig zseniális. Van egy sorozatgyilkosunk (bár tényleg nem mondhatjuk rá, hogy bárkit is megölt volna :'D ) áldozataink illetve egy nyughatatlan ex-zsarunk. A „játékokat” is zseniálisan kitalálta, a teljesítése pedig már egy másik kategória.
Régebben keresztanyám polcán találtam rá a filmre, majd még két folytatására is. Nézegettem a DVD-ket, de nem mertem elkezdeni, mert csak annyit tudtam, hogy horrorfilmek, és valljuk be, ha 10-11 évesen találkozunk egy Fűrész című horrorral, nem biztos, hogy van merszünk megnézni.
Azóta párszor láttam és már az én polcomon porosodnak. :'D

Rebane 

Emlékszem, hogy először egyedül néztem, és nagyon sajnáltam a végén, hogy nem volt kinek kiakadni, hogy „EZ A FILM K@RVA JÓÓÓÓÓ!!!!!”
Nagyon eltalálták! Igazi új színfolt volt a palettán!


Népszerű idézetek

Sydney 

A legtöbben nem elég hálásak az életükért. De maga az lesz… mától fogva! A játéknak vége!

1 hozzászólás
Pandalin 

Élsz vagy halsz, azt te döntöd el…

Treszka

Mi a halál ellenszere? A válasz a halhatatlanság: ha hagysz valamit magad után, ha az életedből lesz mire emlékezni, akkor halhatatlan leszel.

Zakuro 

– Csak akkor értékeled az életet, ha testközelbe kerülsz a halállal.


Folytatása

Összehasonlítás

Fűrész


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján