Féktelen folyó (1987) 14

River's Edge
99' · amerikai · dráma, krimi 16

Egy gimnazista fiú meggyilkolja a barátnőjét, és a holttestet a barátinak is megmutatja. A barátok reakciója azonban legalább annyira érthetetlen és zavaros, mint maga a gyilkosság.

angol

Képek 2

Szereposztás

Keanu ReevesMatt
Dennis HopperFeck
Ione SkyeClarissa
Crispin GloverLayne
Daniel RoebuckSamson
Roxana ZalMaggie
Joshua John MillerTim
Phil BrockMike
Josh RichmanTony
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 19


Kiemelt értékelések

Solo_Mayer 

Erről a filmről azt gondolom, hogy kötelező iskolai vetítésen kellene látnia a 14-15 éves korosztálynak, persze megfelelő tanári magyarázattal a végén. Ezek a srácok ugyanis nem brahiból hallgatnak a holttestről és a gyilkosról, hanem azért, mert egyszerűen nem tudják, hogyan kezeljék ezt a helyzetet. Egy barát elárulása súlyos bűn a szemükben, ezért eleinte a gyilkos mellett állnak, bár azt azért érzik, hogy valami itt nagyon nem kerek. De honnan is tudhatnák, mi a helyes viselkedés? Hisz otthon azt látják, hogy az anyjuk füves cigit szív, és se kedve, se ereje összetartani a családot, a faszi döglik a kanapén, és nem érdekli semmi, a szülők max. kiszólnak a szobából, hogy te vagy az? igen! és kb. ennyi a törődés, amit kapnak. Nincs előttük követendő erkölcsi példa, nincs mellettük szerető család, nem is igazán tudják, mi az a szeretet, és inkább együtt lógnak, mert így érzik, hogy tartoznak valahova. Csak magukra számíthatnak, és talán rálépnek a helyes útra, talán nem. Kemény film kemény mondanivalóval, az egyik legjobb dráma, nézze meg mindenki!

Carmilla 

Ez a film az „alsó középrétegről” szól, a lentiekről. Nem a „társadalom söpredékéről”, a legaljáról, hanem azokról, akiket szinte nemlétezőnek tekintenek, figyelemre se méltatnak sehol sem – speciel ebben az országban is.
    A történet középpontjában egy gyilkosság áll: az egyik, kissé bumfordi srác megöli egyik osztálytársukat, és a holttestet otthagyja a folyóparton. Amikor elmeséli, mit tett, a többiek először nem is veszik komolyan, el sem hiszik, amit mond. Azután viszont saját szemükkel is meggyőződnek annak igazságtartalmáról… A fiatalok összezavarodnak, nem tudják, hogyan kellene viselkedniük ebben a helyzetben, sőt még saját érzéseik felől is bizonytalanok. Gyilkosság történt, és egy barátjuk az áldozat –, csakhogy az elkövető meg egy másik barátjuk! Ha földobják a rendőröknek, az árulás, ha nem, akkor viszont a halott lányt árulják el… A hallgatásukkal bűntársakká válnak, az árulással viszont a szolidaritás szabályát rúgnák fel… spoiler
    A filmben jó zenék is felcsendülnek: Slayer, Fates Warning, Wipers, Hallows Eve…

rocketdog 

A film főszereplői középiskolások, ebből fakadóan a fókuszban az ő problémáik bemutatása van túlsúlyban. Azonban, ez egy olyan dráma, aminek az üzenete a tíz-húsz évvel idősebb korosztályt is fájdalmas pofonnal találja el. Ajánlom.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján