Dr. Mabuse, a játékos (Dr. Mabuse 1.) (1922) 8

Dr. Mabuse the Gambler · Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit
242' · német · némafilm, thriller

Fritz Lang kétrészes némafilm-klasszikusának főhőse Dr. Mabuse, a húszas évek weimari Németországának jellegzetes intellektuális bűnözője. Ő nem erőszakkal, hanem komoly lélektani kutatásokkal dolgozik és ér el hatalmat embertársai fölött. Hipnotizáló képességét alaposan kihasználva, egész… [tovább]

Képek 21

Szereposztás

Rudolf Klein-RoggeDr. Mabuse
Aud Egede-NissenCara Carozza
Gertrude WelckerDusy Told grófnő
Alfred AbelTold gróf
Bernhard GoetzkeVon Welk rendőrfőnök
Paul RichterEdgar Hull
Robert Forster-LarrinagaSpoerri
Hans Adalbert SchlettowGeorg, a sofőr
Georg JohnPesch
Huszár KárolyHavas

További szereplők

Várólistára tette 21


Kiemelt értékelések

Honey_Fly 

Ó, a némafilmek és az 1920-as évek pompája! A fehérre és füstös szeműre sminkelt kirúzsozott férfiak, a pihegve elaléló nők, az elegáns ruhák, a kárpitozott vasúti kocsik, a varieté, a szipkával szívott cigaretta és a királyi lakosztálynak is beillő hotelszobák (ahol a kiírás szerint "Itt magyarúl beszélnek")… Már csak a hangulatért megérte volna megnézni a filmet. De mindezek mellé még a sztori is izgalmas. Fantomas, Mission Impossible, Tőzsdecápák, Transz. Nagy hirtelen ezek a filmek jutottak eszembe amik szerintem mind merítettek Dr. Mabuse akcióiból. Nem semmi csóka volt az öreg! Nagyon csalafinta volt és úgy szuggerálta szerencsétlen áldozatait, hogy én sem tudtam levenni a szemem a képernyőről, nem még ők megúszni a mindenféle cselszövéseket :) Érdekes és látványos film de azért bevallom nem bántam volna ha kicsit rövidebb.

8 hozzászólás
Gabriella_Balkó 

A némafilm aranykorából származó film. Nem csúcséles kép, kisminkelt nők és férfiak, eltúlzott gesztusoknak tűnt mimika, de mégis, mennyivel jobban szeretem az ebből a korszakból származó filmet. :)
A 270 perces verziót láttam, mely össze lett vágva a világ különböző szegletein előforduló filmszalagokból, és így lett restaurálva. Kicsit hosszú volt, az igaz.
Egy, hipnózist jól alkalmazó bűnözőről szól a film, aki így akar világuralomra törni. Sok bűnöző alakját ihlette meg Dr. Mabuse.


Népszerű idézetek

Ódor_Endre 

– How do you stand on Expressionism, Doctor?
– Expressionism is just playing-about…But why not play about? Everything's just playing-about these days.

Ódor_Endre 

Dusy: I learned about something which I never thought existed in the world,- and which seems to me more valuable, and poignant, than even the strongest sensation…! Love…
Mabuse: There's no love, – there's only desire!


Folytatása

Összehasonlítás

Dr. Mabuse


Hasonló filmek címkék alapján