Beethoven árnyékában (2006) 24

Copying Beethoven
104' · amerikai, magyar, német · dráma, életrajzi 12

Beethoven (Ed Harris) IX. szimfóniája még nincs befejezett állapotban. Egy másolóra van szükség, aki a művész olvashatatlan kézírását olvashatóan átmásolja. A mester kiadója a zenei tanulmányokat folytató Anna Holz-nak (Diane Kruger) kínálja fel a lehetőséget, aki kapva kap az alkalmon, és annak… [tovább]

angol

Szereposztás

Diane KrugerAnna Holtz
Ed HarrisLudwig van Beethoven
Joe AndersonKarl van Beethoven
Ralph RiachWenzel Schlemmer
Phyllida LawMother Canisius
Matthew GoodeMartin Bauer
Nicholas JonesRudolph főherceg
David Kennedyszomszéd
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 34


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Nem hittem volna, hogy a Halhatatlan kedves után lehet még olyan filmet készíteni Beethovenről, ami figyelmet érdemel. Mekkorát tévedtem! És ennek őszinte szívből örülök.
Agnieszka Holland filmje szinte komplementere Bernard Rose klasszikusának. Gyönyörűen megfér egymás mellett a két mű, mindkettő erénye más és más, noha központi szereplőjük ugyanaz a személy.
Attól is nagyon féltem, hogy Gary Oldman után – aki örök időkre meghatározta Beethoven alakját sokak számára, köztük az enyémre is – lehetetlen érdemleges módon megformálni a Maestrot. Ám Ed Harris ismét rám cáfolt, és nem is akárhogy. Amennyire bámulatos Oldman élete szerepében, éppolyan döbbenetes Harris. Mondhatni, hibátlan. Én mindkét színésznek odaítéltem volna a legnagyobb filmes díjakat (persze egyikük sem kapott egyet sem…).
E film további érdekessége egy „új” szerelmi szál Anna Holtz (Diane Kruger) alakjában, mely megkapó, bonyolult és megható viszony tovább mélyíti minden idők egyik legzseniálisabb és legszomorúbb sorsú zeneszerzőjének életéről alkotott képünket.
A film kitűnően felépített, és a komponista rajongói számára külön gyönyörűség, hogy bepillantást nyerhetünk a legendás IX. szimfónia megszületésének körülményeibe, mely méltó a zeneszerző legendáriumához, kellőképpen érdekfeszítő és csodálatraméltó. De mi nem az Ludwig van Beethoven életével kapcsolatosan? Ez az ember olyan elképesztő egyéniség és olyan mérhetetlen jelentőségű tehetség volt, hogy szinte semmi nem lehet triviális vele kapcsolatban. Holland méltó emléket állít Beethovennek, gyönyörűen vezeti színészeit, csodálatosan olvasztja be a klasszikus zenét a film struktúrájába, és mi a szenvedő, tomboló, őrjöngő és szerető Emberrel és Zeneszerzővel együtt másszuk meg az érzések hegységeit és zuhanunk a bánat és fájdalom szakadékaiba.
Pompás film, minden ízében remek. A vége pedig olyan gyönyörűen katartikus, amilyen magasztos és ihletett a IX. befejezése.
Látni és hallani kell. Át kell élni. Újra és újra. Meg kell hallani a zenét. Az Élet zenéjét.

Bonki

Megnéztük 3 énekóra alatt. Nagyon jó története van. Nekem tetszett! :D


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján