Arrietty – Elvitte a manó (2010) 88

The Secret World of Arrietty · 借りぐらしのアリエッティ (Karigurashi no Arrietty)
94' · japán · animációs, kaland, fantasy, anime 0

Egy régi ház padlója alatt él apjával és anyjával a 14 éves „Pici” Arrietty. Békés életük gyökeresen megváltozik, amikor a kíváncsi Arrietty-t véletlenül megpillantja Sho, a 12 éves gyengécske, de jószándékú fiú. A két magányos gyerek bimbódzó barátsága miatt Haru, a házvezetőnő felfedezi a… [tovább]

japán · angol

Képek 10

Szereposztás

Mirai ShidaArrietty (hang)
Kamiki RyuunosukeShô (hang)
Shinobu OhtakeHomily (hang)
Keiko TakeshitaSadoko (hang)
Fujiwara TatsuyaSpiller (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 102


Kiemelt értékelések

krlany 

Ez valahogy nem lett olyan jó, azzal együtt is, hogy persze, hogy Miyazaki, és persze, hogy aranyos. Ám kissé összecsapott a vége, és egy csomó kérdés nyitva maradt… spoiler

duracell 

Ez a film sajnos egyáltalán nem teljesítette az előzetes elvárásaimat, de hogy a lécet tettem-e nagyon magasra, vagy tényleg nagyon más volt az eredmény, mint a képzeletemben, az kérdéses… leginkább mindkettőt mondanám. Még a magyar megjelenés előtt „szereztem be” a filmet, és azóta is megtekintésre várt, talán a várakozás miatt képzeltem, hogy egyből kedvenc lesz. Valahogy azonban céltalannak éreztem a történetet, a csenőmanók (Arrietty kivételével) teljesne logikátlanul gondolkodtak… Értem én, hogy a család megvédése a legfontosabb, de ehhez spoiler… Itt jött ugye a szöveg, hogy ha spoiler! Teljesen értelmetlen volt az egész spoiler… sokkal jobban kibékültem volna a mesével, ha a végén spoiler, mert szerintem ez lett volna a logikus lépés. Emellett persze nagyon tetszett a csenőmanók apró világa, a házuk ötletes megvalósítása, amihez a szokásos minőségű animáció társult. Mégis túl lassan haladt a cselekmény ahhoz, hogy igazán szerethetővé váljon számomra a sztori. Nem mondom, hogy nem nézném meg újra – de ha meg is nézem, az nem mostanában lesz.

Mentavirág 

Talán ez volt az első olyan Ghibli-film, aminek megjelenésekor felkaptam a fejem. Mivel a Disney forgalmazza, ezért viszonylag hamar találkoztam vele, és már az első előzetes után úgy voltam vele: nekem ezt feltétlenül látnom kell! Aztán persze teltek az évek, itthon nem jött ki (legalábbis akkor), ezért „megszereztük” az egyetlen így maradt forrásból. Azóta is a gépen porosodott, mert nem volt hozzá felirat, de most az átállítással sikerült végre megnézni. Sajnos egy kicsit csalódtam. Nem azzal vam gond, hogy ez egy rossz film lenne, mert nem az. De annyira borzasztóan kevés. Sokkal több mindennek kellett volna történnie, több minden szorult még magyarázatra. És a befejezése sem volt logikus. Ráadásul szegénykém egy kicsit vánszorgott is. Az a helyzet, hogy ennek ellenére nem tudom lepontozni. Arrietty valkószínűleg már a film megnézése előtt a szívemhez nőtt. És azt is el tudom képzelni, hogy a későbbiekben újra megnézzem. De attól még sajnálom, hogy nem használták ki a benne rejlő hatalmas potenciált.

desertangelable 

Az hiszem sokat elárul erről a meséről, hogy bár ez is Ghibli és még szinkronizált is, nagyon sokáig azt sem tudtam, hogy létezik. Ez a történet nem sikerül annyira jól. Nekem egyértelműen a történettel van bajom. Az, hogy kicsit hosszú még nem is lett volna baj, de egy kicsit eseménytelenre sikerült, amellett a történet végig azt sugallta, hogy spoiler Úgy érzem sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből a történetből, ez így most indokolatlanul volt ilyen hosszú.

Lahara

Kicsit levágottnak éreztem a végét, pedig ennek pont ilyennek kell lennie. Én mindig szerettem volna ilyen kicsi emberekkel találkozni, akik tényleg be tudnak költözni egy babaházba, és akiknek a házon felfutó borostyán megmászása kész kaland.

2 hozzászólás
Bea_Csakegyolvasólány 

Kicsit többre és boldogabb befejezésre számítottam, bár nagyon aranyos volt. :) Sajnáltam Arriettyt és családját, valamint Shot is. Maga a történet kissé lapos volt az eddig látott Studio Ghibli animéi közül. Igaz, ezt próbálták egy-két jelenettel helyre hozni, de nem nagyon sikerült nekik.

piciszusz 

Miyazaki egyszerűen nem tud rosszat csinálni. Minden meséjében van valami mitikus, titokzatos dolog, ami elvarázsol. Nagyon tetszett.

Zajec_Sternenkind 

Ez valami hihetetlenül aranyos mese volt, keserédes befejezéssel, amit nem tudok, nem szeretni. Örülök, hogy ezen a viharos estén néztem meg, a hangulat valahogy illett hozzá – egy külön kis világ a szobámban, egy külön kis világ a monitorban, egy külön kis világ egy nagyszerű fantáziában; Miyazaki Hayao nevét azt hiszem, meg kell jegyeznem.

Draconus_Diablo

Szintén egy gyerekbarát történet, gyönyörű grafikai megvalósítással. Nagyon ötletes a minivilág, és milyen részletgazdag spoiler, a babaházat és a babakonyhát egyenesen imádtam. A végén azért szomorú voltam, azt hittem, majd beköltöznek a babaházba, ha már ott van, és szívesen megtudtam volna többet is a „kisemberek” társadalmáról – pl. hogy kb. hányan vannak. Haru motivációját őszintén szólva nem értettem. Azon kívül, hogy egy rosszindulatú vén szipirtyó – ami mondjuk sajnos létező jelenség –, nem sok alapja volt az elvakult gyűlöletének. Úgyhogy az ő indokait hiányoltam. Kíváncsi lennék, hogyan alakult a sorsuk, egy folytatás szerintem simán beleférne.

Lex

Nagy kedvencem volt a Csenő manók című film gyerekkoromban, úgyhogy egyértelműen lázba jöttem, mikor meghallottam, hogy készülőben van ez az anime. És természetesen teljesen elvarázsolódtam. A rajzolása csodás, az apró részletek pedig, mint például a szögeken közlekedés, pedig lenyűgöző. De hát Hayao Miyazaki munkája, szóval nincs min meglepődni. :D

Másabb lett kicsit, mint a film, sokkal érzelmesebb és szebb, a poénkodásokat mellőzték és gyönyörű munkát végeztek. Nagyon érdekes volt, hogy a Csenő manókban elég egyértelműen kialakulóban volt valami Arrietty és Spiller között (mintha lett volna valami más magyarosított nevük, de nem emlékszem), itt viszont spoiler A végén maradtak kérdéseim, és nagyon-nagyon-nagyon szeretném tudni, hogy mi történt ezek után, de hát nincs tovább…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján