Arrietty – Elvitte a manó (2010) 138

The Secret World of Arrietty · 借りぐらしのアリエッティ (Karigurashi no Arrietty)
94' · japán · animációs, kaland, fantasy, anime, családi 7

Egy régi ház padlója alatt él apjával és anyjával a 14 éves „Pici” Arrietty. Békés életük gyökeresen megváltozik, amikor a kíváncsi Arrietty-t véletlenül megpillantja Sho, a 12 éves gyengécske, de jószándékú fiú. A két magányos gyerek bimbódzó barátsága miatt Haru, a házvezetőnő felfedezi a… [tovább]

japán · angol

Képek 16

Szereposztás

Shida MiraiArrietty (hang)
Kamiki RyuunosukeShô (hang)
Ootake ShinobuHomily (hang)
Takeshita KeikoSadoko (hang)
Fujiwara TatsuyaSpiller (hang)

Kedvencelte 20

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

Chriss 

Aranyos volt, nekem tetszett, de úgy érzem, valami hiányzott ebből az animéből. A komoly, emberi dolgok itt is szóba kerülnek, tehát van mondanivaló értéke, de néhány dolog csak úgy lóg a levegőben. A kissé szomorkás alaphangulat végig megmarad, nem lett elrontva egy mesterkélt happy enddel, de mégis hiányérzetem van. spoiler A vége szép volt és megható, de a bűnhődés is elmaradt, én vártam volna ennek a konfliktusnak a lezárását, de csak ránk bízzák. És azt is, hogy mi lesz Sho-val. Szóval szép kis mese, számomra egyszer nézős kategória. A zene itt is tetszett, a történet is, bár az kicsit kiszámítható volt. Sok „miért” megválaszolatlan maradt. spoiler
Eddig ez a negyedik Miyazaki anime, amit megnéztem, és mág a Kikit is erőteljesebbnek éreztem egy fokkal. A vadon hercegnőjével és a Nauszikával egyik sem versenyezhet. :)

2 hozzászólás
krlany 

Ez valahogy nem lett olyan jó, azzal együtt is, hogy persze, hogy Miyazaki, és persze, hogy aranyos. Ám kissé összecsapott a vége, és egy csomó kérdés nyitva maradt… spoiler

p_LillaRéka 

Amit vártam abszolút megkaptam. Aranyos, de tanulságos történet, szerethető szereplők, gyönyörű szép animáció és a zenék megintcsak zseniálisak.
Engem teljesen kikapcsolt és elvarázsolt, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a sok thriller után kész felüdülés volt nézni ezt a filmet. Tipikusan az a film ez is amit nehezebb napokon fogok elővenni, szóval nekem ez abszolút többször nézős és bekerült a kedvenc Ghibli filmek közé. :)
Amit egyedül hiányoltam, hogy az a vénasszony Haru egy picit sem bűnhődött meg a film végén, mert kijárt volna neki szerintem.

duracell

Ez a film sajnos egyáltalán nem teljesítette az előzetes elvárásaimat, de hogy a lécet tettem-e nagyon magasra, vagy tényleg nagyon más volt az eredmény, mint a képzeletemben, az kérdéses… leginkább mindkettőt mondanám. Még a magyar megjelenés előtt „szereztem be” a filmet, és azóta is megtekintésre várt, talán a várakozás miatt képzeltem, hogy egyből kedvenc lesz. Valahogy azonban céltalannak éreztem a történetet, a csenőmanók (Arrietty kivételével) teljesne logikátlanul gondolkodtak… Értem én, hogy a család megvédése a legfontosabb, de ehhez spoiler… Itt jött ugye a szöveg, hogy ha spoiler! Teljesen értelmetlen volt az egész spoiler… sokkal jobban kibékültem volna a mesével, ha a végén spoiler, mert szerintem ez lett volna a logikus lépés. Emellett persze nagyon tetszett a csenőmanók apró világa, a házuk ötletes megvalósítása, amihez a szokásos minőségű animáció társult. Mégis túl lassan haladt a cselekmény ahhoz, hogy igazán szerethetővé váljon számomra a sztori. Nem mondom, hogy nem nézném meg újra – de ha meg is nézem, az nem mostanában lesz.

K_A_Hikari

Nem ez a kedvenc Ghibli alkotásom, de kerestem valamit estére, hogy teljen az idő. Aranyos, és igazán találékony anime, de nem varázsolt el annyira, mint a studió többi munkája. Mosst, hogy újranéztem, a végén illetően még mindig hiányérzetem van. spoiler

Rab_Csenge 

Komolyan mondom tetszik :D Egy nyugis kis történet, amiben csenő manókat figyelhetünk meg. Igaz, egy kis izgalom is van benne, hogy nehogy megtalálják az emberek őket :) Nagyon tetszett a rajzolás, és a zenék is jók voltak bár ezek minden Ghibli-s filmről elmondható amit eddig láttam :)

Mentavirág

Talán ez volt az első olyan Ghibli-film, aminek megjelenésekor felkaptam a fejem. Mivel a Disney forgalmazza, ezért viszonylag hamar találkoztam vele, és már az első előzetes után úgy voltam vele: nekem ezt feltétlenül látnom kell! Aztán persze teltek az évek, itthon nem jött ki (legalábbis akkor), ezért „megszereztük” az egyetlen így maradt forrásból. Azóta is a gépen porosodott, mert nem volt hozzá felirat, de most az átállítással sikerült végre megnézni. Sajnos egy kicsit csalódtam. Nem azzal vam gond, hogy ez egy rossz film lenne, mert nem az. De annyira borzasztóan kevés. Sokkal több mindennek kellett volna történnie, több minden szorult még magyarázatra. És a befejezése sem volt logikus. Ráadásul szegénykém egy kicsit vánszorgott is. Az a helyzet, hogy ennek ellenére nem tudom lepontozni. Arrietty valkószínűleg már a film megnézése előtt a szívemhez nőtt. És azt is el tudom képzelni, hogy a későbbiekben újra megnézzem. De attól még sajnálom, hogy nem használták ki a benne rejlő hatalmas potenciált.

Lahara 

Kicsit levágottnak éreztem a végét, pedig ennek pont ilyennek kell lennie. Én mindig szerettem volna ilyen kicsi emberekkel találkozni, akik tényleg be tudnak költözni egy babaházba, és akiknek a házon felfutó borostyán megmászása kész kaland.

2 hozzászólás
piciszusz 

Miyazaki egyszerűen nem tud rosszat csinálni. Minden meséjében van valami mitikus, titokzatos dolog, ami elvarázsol. Nagyon tetszett.

Negative_Singularity

Ez valami hihetetlenül aranyos mese volt, keserédes befejezéssel, amit nem tudok, nem szeretni. Örülök, hogy ezen a viharos estén néztem meg, a hangulat valahogy illett hozzá – egy külön kis világ a szobámban, egy külön kis világ a monitorban, egy külön kis világ egy nagyszerű fantáziában; Miyazaki Hayao nevét azt hiszem, meg kell jegyeznem.


Népszerű idézetek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján