Alias Grace (2017–2017) 62

360' · kanadai · dráma, életrajzi, thriller, krimi, minisorozat 16
6 rész (epizódhossz: 60')

Grace Marks, az ír bevándorló, bejárónőként dolgozott az Egyesült Államokban. A nőt 1843-ban börtönbe zárták gyilkosság vádjával. Azzal gyanúsították, hogy végzett munkaadójával, Thomas Kinnearral. Grace persze azt állította, hogy semmilyen emléke nincs a gyilkosságról, de a nyomok arra utalnak,… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Sarah GadonGrace Marks
Edward HolcroftDr. Simon Jordan
Zachary LeviJeremiah Pontelli
Kerr LoganJames McDermott
Stephen JoffeJamie Walsh
Rebecca LiddiardMary Whitney
Alice SnadenLydia
Will BowesGeorge Parkinson
Anna PaquinNancy Montgomery
David CronenbergVerringer tiszteletes

További szereplők

Kedvencelte 16

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

Theana 

Hátborzongató. Brutálisan jó zene kíséri végig a nagyon okosan és összetetten felépített történetet, amit az első epizód rögtön az arcomba tolt, úgyhogy nem tudtam nem ledarálni egybe. Őszintén szólva csak dicsérni tudom. A színészek iszonyat jók; Sarah Gadon elképesztő, ahogy a mimikájával, a hangjával játszik (a legvégén, ahogy a kamerába néz, TE JÓ ÉG!). A különböző bibliai utalások zseniálisak ("tanulva Lót feleségének hibájából"), a hangosan kimondott gondolatai, ezek egyértelműen kifejezik, hogy Grace mennyire értelmes ember, erre pedig a viselkedése sem tud rácáfolni. Nagyon jól ötvözi a babona és a tudomány eltérő világát is. Az elejétől a végéig hátborzongat és odavonzza a tekintetet.

1 hozzászólás
Haspók 

Nagyon tetszett a sorozat, egyből beszippantott. A fő karakterek kidolgozása kitűnő volt, a színészi játék pompás. Sarah Gadont még nem láttam tudtom szerint semmi másban, de ezután keresni fogom azokat a filmeket, amikben játszik. Grace karaktere nagyon el lett találva. Grace és Mary-ért hasadt meg a szívem mindvégig..
A legjobban Grace és Dr. Jordan közös jelenetei tetszettek meg a spoiler
A részek közül nem tudok kedvencet választani, mert mindegyiket nagyon érdekesnek, érdekfeszítőnek találtam.
Meg is van már a könyv egy ideje, úgyhogy már csak időt kellene szánnom rá.

2 hozzászólás
Faythe

Röviden: olyan jó volt, hogy a könyvet is el kell belőle olvasni! :D

Riccah 

Nagyon régen fogott meg annyira egy könyvadaptáció, hogy megrendeltem és gyorsan kiolvastam a könyvet is még frissiben. :)
Lebilincselő, izgalmas, tetszik a sokoldalúság, ahogyan körbejárja ezt az eseménysorozatot, ahogy játszik az akkor kiderülő ellentmondásokkal és végig kétségben tart, az akkori spiritiszta megoldással való kétes válasz a fő kérdésre (ami nem is igazán válasz), a színészek játéka, különösen a Grace-t játszó Sara Gadon és a Jeremiah-t játszó Zachary Levi fogott meg. Ez az egész éra valahogy most közel került hozzám, érdekes bepillantani az akkori mindennapokba, pláne ilyen különös fűszerezéssel.

snowden

Nagyon rafináltan megírt történet, olyan az egész, mint egy labirintus, vagy most nézem, talán mint azok az Escher-grafikák, amelyeken egymásba fonódnak a geometriai formák (https://www.mcescher.com/gallery/most-popular/). Kibogozhatatlan az egész, nem nagyon tudsz olyan értelmezést felállítani a végén, amire ne lehetne rögtön rácáfolni. Aki szereti az ilyesmit, imádni fogja ezt a sorozatot is. Annyira okosan van felépítve, ott van benne a tudomány és a hiedelmek világa, és egyik oldalra se billen el a mérleg. Minderre pedig rájön Sarah Gadon ezerarcú alakítása, játékában minden egyes apró rezdülése jelentéssel bír, csak a legnagyobb elismeréssel tudok róla írni, kiismerhetetlen figurát hoz létre, ez talán az Alias Grace egyik legfontosabb lényege. De a többi színész se marad el tőle, sőt: Edward Holcroft is dicséretet érdemel, és milyen jó, hogy maga David Cronenberg is feltűnik. Amúgy iszonyat, hogy egy ennyire brutális történet hogy képes ennyire ízléses képekben megelevenedni: egyszerre van jelen a 19. századi Amerika minden mocska, a kegyetlenség, az elnyomás, az őrület, a rémálmok, és azok a gyönyörű színek és formák az ágytakarókon, azok a beállítások… pl. az a koporsó, amiből csak az ember arca látszik ki. Hátborzongató.

Nézzétek. Következetesen, finoman megírt történet, egyenletesen magas színvonalon. Nem okoz csalódást.

anit_sezom 

Imádom ezt a sorozatot. <3
Már negyedjére néztem végig és mégsem tudom megunni. A színészek zseniálisak, a karakterek érdekesek, a cselekmény izgalmas. Mi kellhet még? Egy rejtvény. Az, hogy a végén ne tudjam biztosra, hogy akkor most mi is történt. Hogy gondolkozni tudjak azon Grace bűnös-e vagy sem. Egyszerűen beszippant annyira jól meg van csinálva. Mondom; imádom. A könyvet is beszereztem és az is zseniális. Szeretem Margaret Atwood írásmódját és mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sorozatot és a regényt is.

chibizso

Az Alias Grace-ről előzetesen nem tudásom, nem fogalmam, hanem csak benyomásom volt: fontos regény Margaret Atwood életművében, történelmi időkbe visz minket benne, egy nő a főszereplője, és ezzel kicsit mesél rólunk, nőkről is. Szóval úgy amblokk nem tudtam, mit várjak az előttem lévő 6 epizódtól. Aztán elkapott a gépszíj.
Bővebben a blogomon: https://anti-gane.blogspot.hu/2017/12/alias-grace.html

Avilda

Amikor ilyen jó egy adaptáció, mindig hálás vagyok, hogy egy könyvből készült, és így nem ért véget a történet, kezdhetem előről :)

Ms_Mississippi

A sorozat előtt olvastam a regényt, ami teljesen magával ragadott. Azt kell, hogy mondjam ez egy teljesen korrekt adaptáció, pici változtatások vannak, és néhány szereplőt összevontak, ami teljesen érthető és nem csorbított a történet élvezhetőségén. Amit viszont bánok, hogy Grace története mellett a jelen szál is hangsúlyos volt a regényben, míg itt elvész, így a végső katarzis számomra elmaradt, mikor kiderült, hogy kinek mi lett a sorsa. spoiler
Már maga a könyv is tele volt nagyon szép képekkel, leírásokkal és a legemlékezetesebbek meg is jelennek a filmben. Nagyon tetszett a csillagos eges, az angyalos és az állandóan visszatérő virág motívum. De igazából a könyv adaptációjánál nem több, valószínűleg azért vagyok ezzel ilyen szigorú, mert nem rég fejeztem be a Terrort, és annak a sorozatnak valami eszméletlen vizualitása meg atmoszférája volt. De így kicsit kilóg a lóláb és a könyvben jobban tudtam izgulni, de tegyük hozzá, hogy ott először találkoztam a történettel.
Ami még a sorozatnak nagy előnye az a színészi játék és a karakterek is nagyon szerethetőek voltak. Mary Whitney-t itt még jobban szerettem, mint a könyvben, be kell vallanom meg is könnyeztem egy-két jelenetet vele.

Alapvetően egy korrekt adaptáció, érdekes a történet, jók a karakterek, nem egy tucat mini sorozat. De nyugodtan lehetett volna hozzá írni még mondjuk 2 részt, hogy a jelen szál is hangsúlyos legyen és nagyobb legyen a végén a katarzis.

Deziréé

Barátnőmmel kezdtem el nézni a sorozatot, de én mindenre gondoltam csak erre nem. Megjegyzem úgy kezdtem el a sorozatot nézni, hogy kevés dolgot tudtam arról miről is szól a sorozat, de lehet jobb is, hogy így kezdtem neki, mert szerintem így még jobban elvarázsolt, mint vártam.
A vége teljes mértékben kiakasztott, hogy lehet így befejezni. Ezen gondolkoztam jó pár napig és még most sem tudom eldönteni, hogy most akkor mi is a vége.
A színészeket imádom, annyira fantasztikusak. Minden fantasztikus ebben a sorozatban.


Népszerű idézetek

Theana 

Grace Marks: There is something depressing to the spirits about a birthday, especially when alone. I had no idea in my mind of where I should go and it struck me at once how very solitary I was. I had no friends, and if you looked at things in the cold light of day, I was indeed alone in the world, with no prospect before me except the drudgery I’d been doing. And although I could find a different situation, still it would be the same sort of work from dawn to dusk, with always [someone] to be ordering me about.

4. rész

Theana 

Mary Whitney: Some call this Eve's curse, but I think that is stupid because the real curse of Eve was having to put up with the nonsense of Adam.

2. rész

Theana 

Grace Marks: A girl should never let her guard down. Mary taught me that. So did the world, I suppose.

2. rész

Theana 

Mary Whitney: The difference between ignorant and stupid is that ignorant can learn.

1. rész


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján