A Forsyte Saga (1967–1967) 5

A cselekmény 1886-ban indul meg, az öreg Jolyon házában, és elvezet a búr háborúba, Viktória királynő temetésére, a százegy éves Timothy Forsyte halálos ágyához. Tanúi vagyunk Bosinney építész, Soames Forsyte és ifjabb Jolyon, a művész Forsyte szerelmi drámájának.

Szereposztás

Eric PorterSoames Forsyte
Margaret TyzackWinifred Dartie
Nyree Dawn PorterIrene Forsyte
June BarryJune
John WelshJames Forsyte

Várólistára tette 7


Kiemelt értékelések

Bazil 

Ezer éve tervezem, hogy megnézem a Sagát! Gyerekként biztos láttam belőle itt-ott egy-két részletet, gondolom ismételték többször is, de persze semmi összefüggő dologra nem emlékeztem. De előtte mindenképpen el akartam olvasni a könyvet is. Vagyis a könyveket, a Forsyte Sagát, és a Modern komédiát.
Mikor a Sagát elolvastam, akkor álltam neki a sorozatnak, mivel azt hittem, hogy csak a Sagát dolgozza fel. Hát nem, már a 26 részes sorozat felénél jártam, mikor egyértelművé vált, hogy bizony ez a sorozat tartalmazza cakompakk az egészet! Persze a Komédia elolvasása után egyértelművé vált, hogy a két könyv szorosan összekapcsolódik, a Komédia egyenes folytatása a Sagának, és a végkifejlettel lesz kerek és egész a történet. Végül is egész jól sikerült az időzítés, mikor végeztem a könyvekkel, már csak pár rész volt hátra a sorozatból.
És milyen ez az idén ötven éve készült sorozat? Hogy a Modern komédia egyik kulcsszavával jellemezzem: kicsit ásatag. Vagyis kissé régies, kissé divatjamúlt. És persze fekete-fehér. Rengeteg a szuperközeli, műtermi felvétel. Centikről láthatjuk az arcok, a színészek minden rezdülését. És ha már itt tartunk, a színészek feledtetik a sorozatgyártás hajnalán keletkezett apró döccenőket. Mert a színészi játék osztályon felüli. Mint ahogy a karakterek is rendkívül jól eltaláltak.
És a sorozat egészen könyvhű! Néhány apróbb változtatástól eltekintve hűen követi azt, amit megírt Galsworthy. Úgy látszik annak idején fontos volt az eredeti sztori, az irodalmi gyökerek, nem úgy mint manapság.
Szóval örülök, hogy elolvastam és megnéztem ezt a szerteágazó és ezer szálon futó történetet. Emlékezetes élmény mind a könyv mind a sorozat!


Hasonló filmek címkék alapján