A birodalom (1994–2022) 24

Lars Von Trier, az Európa és a Hullámtörés világhírű rendezője kultikus tévéfolyamával, A Birodalommal hipnotikus hangulatú, utánozhatatlan látványvilágú, lenyűgözően hatásos mesterművet alkotott. A Twin Peaks és a Vészhelyzet világát elegyítő sorozat, amelyben beteg lelkek, démonok, nem evilági… [tovább]

dán

Képek 1

Szereposztás

Ernst-Hugo JäregardHelmer
Kirsten RolffesSigrid Drusse
Ghita NorbyRigmor
Otto BrandenburgHansen
Udo KierAage Krüger
Søren PilmarkJørgen Krogshøj
Thomas Bo LarsenFalken
Stellan SkarsgårdStig Helmers advokat

Kedvencelte 16

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

TLD 

Lars von Trier ebben a sajnos befejezetlenül maradt sorozatban nagyon egyedi atmoszférát teremtett. Meg Helmer doktor személyében egy olyan zsigeri gonoszt, hogy a Trónok harcás Joffrey örömmel fogadná nevelőapának. spoiler

Azon kívül, hogy ez a sorozat más sorozatokat parodizál és kicsit a nézőin élcelődik, főleg a tudomány és spiritualitás viszonya köré építi mondandóját. Az orvostudomány egy külön kaszt, megvannak a maga titkos rituáléi, beavatási szertartásai, tolvajnyelvét pedig – olykor mindenki szerencséjére – nem igen értik a páciensek. Az orvosok ugyan büszkék saját tévedhetetlen racionalitásárukra, tagjaikat áthatják a babonák, hiedelmek, a voodoo, természetgyógyász praktikák – épp, hogy Lenkei Gábor vitamincsomagjai nem kerülnek elő. A tökéletesség látszatának fenntartása pedig gyakran csalással történik, miközben a politikusok egy-két ejnyebejnye kimondását leszámítva nem tudnak hatni az egészségügy fekete komédiás világára.

A második évadban egyre távolabb gurul a rendezők gyógyszere, de a sorozat mindenképpen jó helyen van az 1001 + x filmes listán.

kkata76 

Nagyon jó, egyedi hangulatú sorozat, nagy kár, hogy nincs lezárva. A színészek remekelnek, a humora nagyon abszurd és fekete, a rendezés is különleges. Furcsa és érdekes történet, sokszor vicces, gyakran elborzasztó, szörnyű és taszító, de mégis a képernyő elé szegez, valahogy úgy, mint a horrorfilmeknek azok a jelenetei, amiket nézni is akar az ember, meg nem is.


Népszerű idézetek

kkata76 

– Dániában csak egyfajta halál létezik. Svédországban viszont kettő. Valaki vagy halott, vagy nagyon halott. Ez itt nagyon halott.

2. évad 2. rész – Vándormadarak
cs_01 

– Most lemegyek a hűtőkamrába.
– A hűtőkamrába?
– Tegnap meghalt egy betegem. Furcsa volt az arca… mintha engem vádolt volna. Meg akarom nézni, változott-e?

Dr. Bondo: Nincs több időm rád. A való élet komolysága hív.

1. évad 2. rész – Hív a szövetség
kkata76 

– (az anyjának énekel) „Ez a harc lesz a végső / csak összefogni hát / és nemzetközivé lesz…”
– Miért énekled ezt a hülye dalt?
– Fiatalkorodban kommunista voltál, nem?
– Kommunista?? Kolumnista! Azaz rovatvezető a Hírmondónál! Majd szólj, hogy amíg itt vagyunk, csináltassunk DNS-vizsgálatot, mert néha az az érzésem, hogy téged elcseréltek a csecsemőosztályon.

2. évad 2. rész – Vándormadarak
kkata76 

– Hol a lift? Nem találom a lépcsőt sem.
– Üdvözöld a barátomat. Haitin született. Tudna neked mesélni a zombikról meg ilyesmikről.
– Ha választhatnék a zombik és a lépcső között, a lépcsőt választanám.

1. évad 2. rész – Hív a szövetség
kkata76 

(Éjjel kettőkor az alagsorban, áramszünet alatt…)
– Mi ez? Valami nyálkás rámömlött. Undorító. Nyilván ektoplazma.

1. évad 4. rész – Élő holtak

Hasonló filmek címkék alapján