A birodalom (1994–1997) 20

Lars Von Trier, az Európa és a Hullámtörés világhírű rendezője kultikus tévéfolyamával, A Birodalommal hipnotikus hangulatú, utánozhatatlan látványvilágú, lenyűgözően hatásos mesterművet alkotott. A Twin Peaks és a Vészhelyzet világát elegyítő sorozat, amelyben beteg lelkek, démonok, nem evilági… [tovább]

dán

Képek 1

Szereposztás

Ernst-Hugo JäregardHelmer
Kirsten RolffesSigrid Drusse
Ghita NorbyRigmor
Otto BrandenburgHansen
Udo KierAage Krüger
Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 59


Kiemelt értékelések

TLD 

Lars von Trier ebben a sajnos befejezetlenül maradt sorozatban nagyon egyedi atmoszférát teremtett. Meg Helmer doktor személyében egy olyan zsigeri gonoszt, hogy a Trónok harcás Joffrey örömmel fogadná nevelőapának. spoiler

Azon kívül, hogy ez a sorozat más sorozatokat parodizál és kicsit a nézőin élcelődik, főleg a tudomány és spiritualitás viszonya köré építi mondandóját. Az orvostudomány egy külön kaszt, megvannak a maga titkos rituáléi, beavatási szertartásai, tolvajnyelvét pedig – olykor mindenki szerencséjére – nem igen értik a páciensek. Az orvosok ugyan büszkék saját tévedhetetlen racionalitásárukra, tagjaikat áthatják a babonák, hiedelmek, a voodoo, természetgyógyász praktikák – épp, hogy Lenkei Gábor vitamincsomagjai nem kerülnek elő. A tökéletesség látszatának fenntartása pedig gyakran csalással történik, miközben a politikusok egy-két ejnyebejnye kimondását leszámítva nem tudnak hatni az egészségügy fekete komédiás világára.

A második évadban egyre távolabb gurul a rendezők gyógyszere, de a sorozat mindenképpen jó helyen van az 1001 + x filmes listán.

kkata76 

Nagyon jó, egyedi hangulatú sorozat, nagy kár, hogy nincs lezárva. A színészek remekelnek, a humora nagyon abszurd és fekete, a rendezés is különleges. Furcsa és érdekes történet, sokszor vicces, gyakran elborzasztó, szörnyű és taszító, de mégis a képernyő elé szegez, valahogy úgy, mint a horrorfilmeknek azok a jelenetei, amiket nézni is akar az ember, meg nem is.


Népszerű idézetek

kkata76 

– Dániában csak egyfajta halál létezik. Svédországban viszont kettő. Valaki vagy halott, vagy nagyon halott. Ez itt nagyon halott.

2. évad 2. rész
cs_01 

– Most lemegyek a hűtőkamrába.
– A hűtőkamrába?
– Tegnap meghalt egy betegem. Furcsa volt az arca… mintha engem vádolt volna. Meg akarom nézni, változott-e?

kkata76 

– (az anyjának énekel) „Ez a harc lesz a végső / csak összefogni hát / és nemzetközivé lesz…”
– Miért énekled ezt a hülye dalt?
– Fiatalkorodban kommunista voltál, nem?
– Kommunista?? Kolumnista! Azaz rovatvezető a Hírmondónál! Majd szólj, hogy amíg itt vagyunk, csináltassunk DNS-vizsgálatot, mert néha az az érzésem, hogy téged elcseréltek a csecsemőosztályon.

2. évad 2. rész
kkata76 

– Hol a lift? Nem találom a lépcsőt sem.
– Üdvözöld a barátomat. Haitin született. Tudna neked mesélni a zombikról meg ilyesmikről.
– Ha választhatnék a zombik és a lépcső között, a lépcsőt választanám.

1. évad 2. rész
kkata76 

(Éjjel kettőkor az alagsorban, áramszünet alatt…)
– Mi ez? Valami nyálkás rámömlött. Undorító. Nyilván ektoplazma.

1. évad 4. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján